Lokalpolitiet i Herning opfordrer efter flere voldtægtsforsøg unge kvinder til at være opmærksomme, når færdes alene i byen. Det er ikke i orden.
Natten til søndag blev en 18-årig pige hevet ind i en port i centrum af Herning og forsøgt voldtaget af tre udenlandske mænd. Episoden er den sidste i en række af voldtægtsforsøg i byen, og lokalpolitiet i Herning opfordrer nu piger og kvinder til at være opmærksomme, hvis de færdes alene.
– Det skaber selvfølgelig noget usikkerhed i bylivet. Det er meget vigtigt, at pigerne er meget opmærksomme, når de går alene. Føler man sig forfulgt, skal man lade være med at gå i en retning, hvor man ved, at der ikke er andre personer, siger Bent Smedegaard fra lokalpolitiet i Herning til Herning Folkeblad.
Ifølge avisen opfordrer Smedegaard samtidig piger og kvinder til at enten at følges ad eller blive hentet, når de er i byen.
Men er det rimeligt, at det er pigerne, der skal være opmærksomme?
Det synes man ikke hos Dansk Kvindesamfund, hvor Smedegaards advarsel til pigerne er blevet besvaret med et Facebook-opslag, der tager afstand til udtalelsen.
»Det er den samme gamle fortælling, som kvinder altid får at vide. Næste gang kunne det være rart med en opfordring, der lød noget mere i retning af: “Drenge, vær opmærksomme på, at I ikke voldtager nogen”«, skriver Dansk Kvindesamfund blandt andet i opslaget.
En holdning, man godt kan forstå. Hvorfor er det pigerne, der skal ændre adfærd, når det ikke er dem, der begår overgrebene? Det er ikke rimeligt. Det må være dem, der forbryder sig mod loven, der skal ændre adfærd. Ikke dem, det går ud over.
Det betyder ikke, at politiet ikke kan og bør oplyse om voldtægter og voldtægtsforsøg.
Omfanget og karakteren af seksuelle overgreb skal ikke neddysses, som det blandt andet er sket i Norge, hvor politiet siden 2011 i vidt omfang har undladt at rapportere om overfaldsvoldtægter, fordi man i norsk politi mener, at mediernes formidling af voldtægter skaber »voldsom frygt« i befolkningen.
Dér skal vi ikke hen.
Politiet skal informere befolkningen om, hvad der sker, og hvordan det sker. Hertil hører også oplysninger om, hvem de formodede gerningsmænd er. Herefter er det op til den enkelte borger at vurdere, hvad han eller hun vil bruge oplysningerne til.
Piger og kvinder er i forvejen opmærksomme, når de er i byen, og når de færdes alene. Og selvfølgelig vil en del piger og kvinder ændre adfærd, når der sker mange overfaldsvoldtægter i deres nærområde. Det er en naturlig reaktion.
Men det er ikke politiets opgave at opfordre dem til det. Når Bent Smedegaard fra lokalpolitiet i Herning siger, at »det er meget vigtigt, at pigerne er meget opmærksomme, når de går alene«, pålægger han pigerne en opgave, politiet er sat i verden for at løse.
I Danmark skal alle kunne gå på gaden uden at blive udsat for overfald. Piger og kvinder er ikke en særlig befolkningsgruppe, som det ikke gælder.
Selvfølgelig har vi alle et personligt ansvar for at tænke os om. Men politiet går langt over stregen, når de opfordrer pigerne til at ændre adfærd på grund af andres kriminalitet.
Det er politiets – ikke pigernes – opgave at sikre, at pigerne kan færdes trygt i gaderne. Hvis der er nogen, der skal være »meget opmærksomme« i Herning, er det politiet selv.