23. maj, 2024

Det sker på Den Internationale Mandedag 2022

Den Internationale Mandedag 2022 markeres flere steder i Danmark. Billede: Canva/egen grafik.

19. november markeres Den internationale Mandedag flere steder i Danmark. Få overblik over arrangementerne her.

Lørdag den 19. fejres Den Internationale Mandedag i mere end 80 lande i verden. I Danmark er der arrangementer i Århus og København. Nedenfor kan du se, hvad du kan opleve i din del af landet.

Århus

I Århus markeres Den Internationale Mandedag på museet KØN – Gender Museum Denmark. Arrangementet finder sted fra 10 til 17, og der er gratis entré til museet hele dagen.

Undervejs kan du opleve talks, paneldebatter og fernisering, og i løbet af dagen kan du møde blandt andre Dansk Mandesamfund, Dare Gender, Everyday Sexism Project, debattør Ali Aminali, forfatter til bogen Mandsforræder, Sebastian Lynggaard, Aarhus’ rådmænd og mange flere.

Det fulde program ser ud som følger:

Kl. 10.30-11: DEN FØRSTE MANDEBEVÆGELSE

Hans-Otto Loldrup fortæller og viser billeder fra sin tid i 70’ernes mandebevægelse.

Sted: Byrådssal

Kl. 11-12: RÅDMANDSPANELET: HVAD SKER DER FOR LIGESTILLINGEN MAND?

Mød rådmand for børn og unge Thomas Medom, rådmand for kultur og borgerservice, Metin Lindved Aydin og tidligere rådmand og byrådsmedlem Gert Bjerregaard til en samtale om mænds ligestilling, bl.a. mænds sundhed, faderrollen, uddannelse og arbejdsliv samt mænd som kulturforbrugere.

Sted: Byrådssal

Kl. 12.30-13: FERNISERING OG ARTIST TALK

Kunstværk om moderne maskulinitet og manderoller v. kunstner Thierry Geoffroy.

Sted: Flexrum

Kl. 13-13.30: THE MAN BOX OG MASKULINE FÆLLESSKABER

Hør denne talk fra Everyday Sexism Project Denmark, som bl.a. dykker ned i maskuline fællesskaber, og hvordan de stereotype forestillinger eller ”bokse” om ”en rigtig mand” påvirker. Talken perspektiveres til udfordringerne med mænds hjemløshed.

Sted: Byrådssal

Kl. 13.45-15: VELKOMMEN I KØNSDEBATTEN:

LIGESTILLING VEDRØRER OGSÅ MÆND – OG DER ER BRUG FOR MÆND I SAMTALEN

Paneldebat arrangeret af Dansk Mandesamfund, Dare Gender og Everyday Sexism Project.

Mænd oplever forventninger og begrænsninger ift. deres køn og den samtale er vigtigt, særligt som en samtale, der ikke opleves som en kamp mellem køn, men som en selvstændig dagsorden.

Så hvordan kan vi arbejde for, at flere mænd kommer på banen med konstruktive perspektiver, og at en mangfoldig gruppe af mænd involverer sig i arbejdet med ligestilling – til gavn for mændene selv?

Paneldeltagere: Frej Kiel Jensen fra Kromosom, John Peter James Joyce fra ESPD, Christian Mogensen fra Dansk Mandesamfund, professor i idéhistorie Mikkel Thorup og mandegruppefacilitator Steffen Nørgaard Mikkelsen.

Sted: Byrådssal

Kl. 15-16.15: HYLDEST TIL DEN STÆRKE MAND

Paneldebat om den stærke mand med radiovært og debattør Ali Aminali, forfatter til bogen ”Mandsforræder” Sebastian Lynggaard (@herligesvend) m.fl.

Debatten optages live-on-tape til programmet Alis Fædreland på radio 24syv.

Sted: Byrådssal

Kl. 16-16.45: BAR, MUSIK OG FÆLLESSANG

Dagen sluttes af med festlig stemning i KØN Café. Nyd de kolde drikkevarer, den gode musik og sange fra mandebevægelsen.

Sted: Café

København

I København kan du vælge mellem to arrangementer. Det ene afholdes af DareGender, Dansk Mandesamfund, Forum for Mænds Sundhed og KVINFO på Union på Nørrebro. Det andet afholdes af Manderådet på Christiansborg.

Union

I det tidligere Verdenskulturhuset på Nørrebro starter begivenhederne klokken 10.00 og varer helt frem til 22.00. Undervejs vil der være paneldebatter, talks, workshop og musik og performance med deltagelse af repræsentanter for de arrangerende organisationer samt blandt andre Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund, og Svend Aage Madsen, formand for Forum for Mænds Sundhed.

Det fulde program ser ud som følger:

10:00 – Dørene åbner
10:30-11:45 – Morgenrejsning: Blikke på pikken
12:45-12:15 – Pause
12:15-13:15 – Kan rigtige mænd være rigtige venner?
13:30-14:30 – Mænd i krig – krigens stereotype maksulinitet
14:45-15:15 – Digtoplæsning v. Mikas Lang
15:30-16:45 – En folkeskole for alle køn – også drenge
17:00-18:15 – Hvad så, far – oplæg om farrollen gennem tiderne
18:15-19:00 – Pause
19:00-20:30 – Generationssamtaler
20:30-20:45 – Fælles afrunding
21:00-21:30 – Koncert – Marcus.wav
22:00 – Farvel og tak

Christiansborg

Manderådet fejrer Den Internationale Mandedag på Christiansborg. Arrangementet, som finder sted fra 16 til 18, er kun er for tilmeldte, men streames live på Manderådets Facebook-side, hvor alle kan følge med, og hvor det også vil være muligt at stille spørgsmål.

Programmet for arrangementet er som følger:

Kort velkomst ved vores værter fra Nye Borgerlige

Velkommen til dagens tema. Simon Simonsen, formand, Manderådet.

“Hvor langt er vi kommet efter 20 års veldokumenteret kritik?”, Oplæg ved Torben Haugaard, Ordførende, Manderådet

Status på Manderådet: Indsats, udfordringer og sejre. Simon Simonsen, Formand, Manderådet

“Kønnenes kamp er helt central for vores tid”. Oplæg med udgangspunkt i “Kampen mod den hvide Mand”, Vibeke Molise Nibe, Borgerlig Tænkeboks

“Hvorfor sælger fakta ikke sig selv, og hvad man gør ved det?” Oplæg ved Bjørn Niss der har samlet 100 af Kåre Fog’s bedste artikler i et værk, og fortæller om baggrunden for arbejdet. Bjørn Niss, Forlaget Herreværelset

Paneldebat: “Hvad er de største udfordringer i kampen for at få ligestillet drenge, mænd og fædre?” Panelister: Vibeke Molise Nibe, Marianne Stidsen, Torben Haugaard, Thomas Martin Nielsen, Simon Simonsen

Hyggeligt samvær og networking til kl. 18:00

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview