23. juni, 2024

»Din lejlighed er lidt brændt ned«: Henrik Marstal får Sys Bjerre med i ny salmebog

Henrik Marstal har været med til at redigere en ny salmebog, der indeholder sange af blandt andre Sys Bjerre. Billede: Screenshot, Deadline/Wikipedia.

Henrik Marstal har været med til at redigere Kirkesangbogen, der udkommer på fredag. Bogen indeholder blandt andet to sange af Sys Bjerre.

Da Sys Bjerre i 2008 blev landskendt med hittet ‘Malene’, der handler om en kvindes selvtægt, havde hun næppe regnet med, at de aggressive ord ville føre til en plads i en salmebog.

Men det gjorde de.

I hvert fald har sangen om at sætte ild til en ekskærestes lejlighed, sælge hans bil, sprede hans tøj ud over kvarteret og smadre hans x-box – alt sammen uden hans vidende og samtykke – ikke forhindret, at Sys Bjerre har fået lov til at bidrage til en ny salmebog ved navn Kirkesangbogen, der skal fungere som supplement til den traditionelle salmebog.

Med Henrik Marstal i bassen

Kirkesangbogen, der udkommer på fredag, er blandt andre redigeret af feminist, forfatter og kønsdebattør Henrik Marstal. Det er sket i samarbejde med sognepræst Rasmus Nøjgaard, professor Inge Marstal og stiftspræst Helene Dam, fortæller Marstal på Facebook.

Den nye salmebog bidrager med 229 nye sange og salmer og fortsætter bogstavelig talt, hvor den traditionelle stoppede. I den »gamle« samlebog er der 791 salmer, og Kirkesangbogen starter således med salme nummer 792 og fortsætter frem til og med samle nummer 1020.

En tredjedel af sangene og salmerne i Kirkesangbogen er nye. Det gælder foruden Sys Bjerres to bidrag sange og salmer af blandt andre Hymns From Niveveh, Teitur, Anne Linnet, Kirstine Stubbe Teglbjærg, Jonas Breum, Dy Plambeck, Michael Bojesen og Matti Borg. Hertil kommer et antal ældre sange af kunstnere som  Kim Larsen, Lars Lilholt, Anne Linnet og TV-2.

Kirkesangbogen udgives på Det Kgl. Vajsenhus’ Forlag med støtte fra blandt andre A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond. Vil du have det fulde overblik over indholdet i den nye salmebog, kan du gennemgå bogens registre her.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview