19. maj, 2024

DR: Godt for ligestillingen, at mænd kun bliver 68 år gamle

DR-paa-plus-siden-at-maend-kun-bliver-68-aar

I forhold til ligestilling hører det til på »plus-siden«, at mænd »i gennemsnit kun bliver 68 år«, skriver DR i forbindelse med ny FN-rapport. Men det fremgår ikke af rapporten.

FN har netop udgivet en rapport om ligestilling med fokus på kvinder med titlen The World’s Women 2015. Rapporten gennemgår ligestillingen mellem mænd og kvinder på en række områder og udkommer hvert femte år som en slags statusrapport over ligestillingstilstanden i verden.

Godt, at mænd kun bliver 68 år gamle?

I en artikel om rapporten skriver DR følgende:

2015-10-22_113935

En alarmerende nyhed, må man sige. Mener FN virkelig, at det hører til »på plus-siden«, at mænd i gennemsnit kun bliver 68 år?

Nej. Det sted i rapporten, DR ser ud til at henvise til, har følgende ordlyd:

»Medical and technological improvements over several decades have extended the lives of both women and men, who are expected at present to live an average of 72 and 68 years, respectively«, The World’s Women, Health, Chapter 2.

Det er altså ikke korrekt, at rapporten »på plus-siden nævner«, »at kvinder i snit nu kan regne med at blive 72 år, mens mænd i gennemsnit kun bliver 68 år«. Rapporten glæder sig over, at gennemsnitslevealderen for begge køn er steget og i dag er 68 år for mænd og 72 år for kvinder. At mænds lavere gennemsnitlige levealder skulle »høre til på plus-siden« er DR’s udlægning, ikke rapportens ord.

Hvorfor DR mener, at det »hører til på plus-siden«, at mænd i gennemsnit dør, når de er 68 år, kan man kun gisne om.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview