19. april, 2024

Du kan ikke være feminist og købe en hund

Køber man en hund, kan man ikke kalde sig feminist, mener dyrerettighedsorganisationen PETA. Billede: Arkivfoto.

Feminisme og hundekøb er modsatrettede størrelser, for salg af hunde forudsætter udnyttelse af hunhunde. Det fastslår dyrerettighedsorganisationen PETA.

Er du feminist, og vil du fortsætte med at være det, skal du tænke dig om en ekstra gang, inden du køber en sød lille hund, der kan holde dig med selskab.

For hundekøb understøtter systematisk udnyttelse af hunhunde, og du mister derfor retten til at kalde dig feminist, hvis du køber en hund.

Det fastslår den feministiske dyrerettighedsorganisation PETA i et nyt blogindlæg med titlen ‘You Can’t Be a Feminist and Buy a Dog’.

Hvis du køber en hund, finansierer du seksuel udnyttelse

– Er du nogensinde blevet kaldt en »bitch«? »Bitch«, som naturligvis betyder hunhund. Åbenbart skal det opfattes som en fornærmelse. Måske skyldes det, at hunhundes hovedformål i opdrætterkredse er at vinde skønhedskonkurrencer og efterfølgende føde igen og igen, indtil deres kroppe er slidt op. Hvis du køber en hund, finansierer du seksuel udnyttelse, indleder PETA indlægget.

– I opdrættermiljøet [puppy mills and breeding operations] er hunhunde fanget i et mareridt, som har skræmmende ligheder med ulovlig sexhandel. Deres kroppe kontrolleres, manipuleres, købes og sælges – alt sammen med sælgernes profit for øje, fortsætter den feministiske dyrerettighedsorganisation.

I indlægget understreger PETA, at den løftede pegefinger gælder alle former for køb og salg af hunde, også hos hobbyopdrættere.

Ønsker man en hund, bør man adoptere den fra et hundehjem, lyder det.

Ost er det mest sexstiske, man kan spise

Det er ikke første gang, PETA kæder feminisme og dyr sammen.

I sommer gjorde organisationen med henvisning til køer og mælkeproduktion opmærksom på, at ost er det mest sexistiske, man kan spise.

– Kan mad virkelig være sexistisk? Ja, når det er et produkt af fangenskab, voldtægt, reproduktiv kontrol og udnyttelse, skrev PETA dengang i indlægget ‘Why Cheese Is the Most Sexist Thing You Can Eat’.

PETA er en forkortelse for People for the Ethical Treatment of Animals. Organisationen blev stiftet i USA i 1980, har 850.000 medlemmer på verdensplan og er erklæret feministisk.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview