8. oktober, 2024

Eneste mandlige nominerede vandt Bodil Koch-prisen

Af de 10 nominerede til Kulturministeriets ligestillings- og mangfoldighedspris, Bodil Koch-prisen, var én en mand. Billede: Kulturministeriet.

Tidligere teaterdirektør ved Blaagaard Teater, Sargun Oshana, vandt prisen og de 100.000 kr. for næsen af blandt andre Feminister i rustning.

Der var blot én mand i den seks personer store komité, der skulle udpege vinderen af Kulturministeriets nye ligestillings- og mangfoldighedspris, Bodil Koch-prisen. Ligeledes var der blot én mand blandt de 10 kandidater, som var blevet indstillet til prisen af danske kulturorganisationer.

På forhånd så det derfor ikke ud til, at tidligere teaterdirektør ved Blaagaard Teater, Sargun Oshana, skulle løbe med æren og de 100.000 kr. i konkurrence med blandt andre professor emerita Birgitte Possing, kvindeorganisationen Dansk Kvindesamfund og rollespilsinitiativet Feminister i rustning.

Ikke desto mindre var det præcis, hvad der skete. Det meddelte Kulturministeriet fredag i en pressemeddelelse.

Nye publikummer på stolerækkerne

Om valget af Sargun Oshana udtaler kulturminister Jacob Engel-Schmidt blandt andet, at den tidligere teaterdirektør har evnet at tiltrække et nyt publikum til sit teaters forestillinger.

– Stort tillykke til den første vinder af den nye ligestillings- og mangfoldighedspris! Vinderen er fundet blandt et virkeligt stærkt felt af personer, projekter og organisationer, som alle gør en forskel for ligestilling og mangfoldighed. Komitéen og jeg valgte at gå med Sargun Oshana, fordi han gennem sit arbejde på Blaagaard Teater og som instruktør i den grad har formået at få nye stemmer op på scenen og nye publikummer ind på stolerækkene. Jeg håber, at vinderen og de nominerede kan være med til at inspirere andre til at gøre en forskel, lyder det fra ministeren.

Om hæderen udtaler Sargun Oshana, at han er overvældet og glad.

– Tænk sig at modtage denne pris som gives for første gang nogensinde, i ligestillingens navn. Tak! Det er jeg helt vildt beæret over. Ligestilling er et stort begreb og handler for mig blandt andet om adgang og tilgængelighed. Et tema jeg udforsker igen og igen på scenen som instruktør og gennem sæsonerne på Blaagaard Teater. Teateret har en unik mulighed for at skabe synlighed og tilgængelighed for minoriserede grupper. og det er alfa omega at give plads til stemmer, vi endnu ikke har hørt, kroppe vi endnu ikke har set, og historier vi endnu ikke har fået fortalt. Jeg håber, jeg med denne pris kan skabe opmærksomhed på, at det kan betale sig at tro på de visioner, man har – selv når de ligger langt væk fra normen. Det er i øvrigt en ære at stå her blandt mine med-nominerede. som jeg beundrer og støtter. Tak til kulturministeren for denne helt særlige pris, siger han.

En årlig pris

Vinderen af årets Bodil Koch-pris blev er udpeget af kulturministeren og Bodil Koch-komitéen, som består af Caspar Eric (digter), Christina Rosendahl (filminstruktør), Fallulah (sanger og sangskriver), Marie-Lydie Nokouda (skuespiller) og Mette Bennedsen (barnebarn til Bodil Koch, MD, ph.d.).

De 10 kandidater til årets pris var Anna Neye, Birgitte Possing, Dansk Kvindesamfund, Et Større Billede, Feminister i rustning, HUN SOLO, Kunst & kultur i balance, Stine Carsten Kendal, Stregen i sandet samt manden, der endte med at løbe med prisen, Sargun Oshana.

De 12 organisationer, som havde fået mulighed for at udpege kandidater til prisen, var Dansk Kulturliv, Dansk Kunstnerråd, Dansk Artist Forbund, Dansk Teater, Dansk Forfatterforening, Organisationen Danske Museer, Dansk Folkeoplysnings Samråd, Dansk Ungdoms Fællesråd, Danske Medier, Producentforeningen, Danske Filminstruktører og Danske Dramatikere.

Bodil Koch-prisen blev første gang uddelt i år. Fremover uddeles den ifølge kulturministeriet hvert år til “en person eller organisation, som har ydet en exceptionel indsats for at fremme ligestilling og/eller diversitet inden for kunst- og kulturlivet.”

Prisen er en hyldest til Bodil Koch (1903-1972), en socialdemokratisk politiker, som sad i Folketinget fra 1947-1971. Koch var kirkeminister af to perioder, først fra september 1950 til oktober 1950 og siden fra 1953 til 1966. Hun var desuden kulturminister fra 1966-1968. Koch var Danmarks første kvindelige kirkeminister, første kvindelige kulturminister og kun den tredje kvindelige minister i Danmark.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview