16. juli, 2024

Kulturminister i ligestillingsbrøler

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt. Billede: Ft.dk, fotograf: Marie Hald.

Fem kvinder og én mand i komitéen bag kulturministerens nye ligestillingspris, Bodil Koch-prisen.

Opdateret 8/3-2023, 23:10: Svar fra Jakob Engel-Schmidt til Berlingske tilføjet.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har oprettet en ny ligestillingspris. Det meddeler ministeren i dag i en pressemeddelelse.

Prisen, som er på 100.000 kr. og har fået navnet Bodil Koch-prisen, skal fremover uddeles én gang om året til “en person eller organisation, som har ydet en exceptionel indsats for at fremme ligestilling og/eller diversitet inden for kunst- og kulturlivet.”

Fem kvinder, én mand

En exceptionelt indsats har Jakob Engel-Schmidt imidlertid ikke selv gjort for at sammensætte komitéen bag prisen. I hvert fald ikke, hvis komitéen skal afspejle de idealer om ligestilling og diversitet, den er sat i verden for at hylde.

Den seks personer store komité, som er udpeget af kulturministeren, består således af fem kvinder og blot én mand. De seks er Christina Rosendahl, Fallulah, Marie-Lydie Nokouda, Sofie Linde, Mette Bennedsen og Caspar Eric.

Nominerede til prisen vil blive indstillet af “udvalgte kunst- og kulturorganisationer.” Komitéens opgave er herefter at shortliste kandidaterne til prisen, hvorefter den i samarbejde med kulturministeren udpeger den endelige vinder.

Foreløbig intet svar

Twitter, hvor Jakob Engel-Schmidt ofte er hurtig til at svare, har jeg forsøgt at få svar på, hvorfor komitéen er så skævt sammensat.

“Prisen hylder dem, der arbejder for at fremme ligestilling og diversitet i kunst- og kulturlivet.” Hvad er årsagen til, at det ikke afspejler sig i sammensætningen af komitéen, som består af fem kvinder og én mand?

Kulturministeren er foreløbig ikke vendt tilbage med et svar.

Senere onsdag besvarede kulturministeren samme spørgsmål, da det blev stillet af Berlingske.

Hvorfor er kun ét ud af seks medlemmer mænd?

“Det har ikke været en målsætning i sig selv. Næste år kan det være, at det er tre mænd og to kvinder,” sagde Jakob Engel-Schmidt.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview