Kommentar

Er Agnes for tyk?

Er Agnes for tyk?

Den svenske model Agnes Hedengård har skabt debat om modeindustriens kropsidealer. Men det er lige præcis det, man skal huske, de er.

19-årige, svenske Agnes Hedengård har uploadet en video af sig selv på YouTube, som i disse dage vækker stor debat. I videoen, som du kan se her, fortæller Agnes, at hun er blevet afvist i modelbranchen for at være “for stor”. Videoen har hun lavet for at vise, hvad branchens ide om “for stor” er.

Er Agnes for stor?

Det bør være indlysende for enhver med øjne i hovedet, at Agnes på ingen måde er for stor (tyk). Det afspejler sig også i hende lave BMI på 17,5. Agnes ser slank og sund og rask ud.

Er Agnes for stor til modeindustrien?

Her bliver det straks vanskeligere. Agnes fortæller, at modeindustrien afviser hende med den begrundelse, at hun er for stor. Derfor må man umiddelbart svare ja til spørgsmålet om, hvorvidt hun er for stor til industrien eller ej. Når det er det svar, hun får, må det være sådan, det er.

Det kan så afføde en diskussion om, om det rimeligt, at det er sådan. En diskussion om modeindustriens etiske forpligtelser, herunder hensynet til modellernes sundhed og det kropsideal, industrien gennem sine modeller formidler til resten af verden.

Desværre udarter den diskussion sig næsten altid til at handle om, hvad der er normalt og naturligt. Det er en skam, for det er ikke det, den burde handle om. Man må forstå, at modeindustrien ikke er sat i verden for at gengive hverken det normale eller det naturlige, og at modeindustriens “for stor” kun netop gælder i forhold til modeindustrien.

Modeindustriens idealer gælder kun i modeindustrien

Agnes er ikke for stor i nogen som helst anden sammenhæng end i jobbet som model. Der er ikke tale om, at hendes krop er forkert. Der er alene tale om, at den ikke egner sig til modelarbejde. Det kan man godt forstå, Agnes undrer sig over, for hun er ikke efter nogen som helst anden skala end modeindustriens for stor.

Man kan sagtens diskutere modeindustriens kropsidealer, og det gør man så sandelig også. Men noget, man stort set ikke diskuterer, er, hvor vigtigt det er at være bevidst om, at der på stort set alle områder eksisterer specifikke idealer eller normer, som ikke rækker ud over de enkelte områder, men tværtimod kun gælder netop dér.

“Du er for stor til modelarbejde” er ikke det samme som “du er for stor”, præcis som “du er for lav til modelarbejde” ikke betyder “du er for lav”. Modeindustriens idealer er ikke almengyldige. De gælder i modeindustrien og kun dér. Og det er måske det vigtigste, man kan lære af Agnes’ video: Man kan sagtens være for stor til modeindustrien uden at være for stor.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

One thought on “Er Agnes for tyk?

 • Jeg synes din pointe om at “for stor til mode industrien” trænger godt igennem, det betyder ikke hun er for stor, dog vil jeg gerne påpege et par ting.

  For det første er hun jo lækker, en stor del af heteroseksuelle mænd vil være enige med mig i det.

  De specifikke kriterier hun snakkede om i videoen var hendes røv og hendes hofter, de har en fin størrelse, det er bare det at hendes bryster ligner en a-skål, og det er blevet bevist at kvinder med en god “waist to breast ratio” altså “timeglas figuren” er den der på det dyriske niveau har størst tiltrækning hos mænd fordi det signalerer frugtbarhed. For at se på hvad det betyder for model branchen må man huske på at modeller bruges i reklamer, de skal sælge et eller andet, for at kunne få mest ud af en reklame skal den helst ramme så mange så muligt, når man så sætter disse ting sammen giver det mening. Hvis man tænker på en sport som Basketball vil det også give mening at afslå folk fordi de er for korte og derfor aldrig vil få en konkurrencemæssig chance, der er ingen had, diskrimination eller lign. Der foregår.

  BMI er også noget nonsens at bringe op da det ikke fortæller ret meget om din krop er sund eller ej, fedtprocent, ernæring og andre faktorer er ikke noget man kan måle med bmi, bmi tager heller ikke højde for hvad det er der får vægtens målere til at gå op, ifølge BMI kan man sagtens være overvægtig selvom ens fedtprocent er som den skal være fordi muskler har en større masse end fedt, BMI tager heller ikke højde for din kropstype, en ectomorph vil ofte være mellem 15-20 på den skala (jeg er selv 17.5 og min ernæring er testet til at være sund) hun er derfor heller ikke undervægtig, men har en ganske fit og sund krop.

  tl;dr Hun er fit, hendes kropstype er bare ikke den bedste der findes i modebranchen og derfor bliver hun afslået nogen steder, det betyder dog ikke der er noget diskrimination.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *