
Er man velkommen på debatfestivalen Talk Town, der afholdes i København 18.-20. maj, hvis man interesserer sig for ligestilling, men ikke er feminist?
Fra 18. til 20. maj afholdes festivalen Talk Town i København.
Det er andet år i træk, at festivalen, der beskriver sig selv som »en debatfestival om køn, ligestilling og feminisme«, finder sted, og i år forventes den at bestå af mere end 90 debatter, koncerter, filmvisninger, oplæsninger og workshops.
Kaster man et blik på nogle af festivalens arrangementer, kan man få det indtryk, at man skal have et feministisk ‘medlemskort’ for at være en del af festivalen. En stor del af festivalens deltagere er feminister, og de, der ikke er, er ikke kritiske over for feminisme.
Men stemmer det indtryk overens med virkeligheden? Det stillede jeg tidligere i dag festivalleder Jan Samuelsen to spørgsmål for at finde ud af.
Er Talk Town åben for alle, der interesserer sig for køn og ligestilling – altså også ikke-feminister – eller er festivalen forbeholdt de ligestillingsinteresserede, der hylder den feministiske ideologi?
– Den er så absolut for alle. Det er andet år vi laver Talk Town, så hvis du – eller andre – påpeger en »tone« som virker ekskluderende, er det af vores største interesse at lære heraf og rette til. Vi forsøger blandt andet med skoletjeneste i år for at få unge det ikke har kendskab til tematikkerne introduceret, svarede Jan Samuelsen og tilføjede:
– I øvrigt betragter vi ikke feminismen som en ideologi, men som en bevægelse der også har modsatrettede strømninger. Vi arbejder på at få så mange stemmer inden for bevægelse som muligt repræsenteret. Det vil du også kunne se af programmet. Herunder og så mange oplægsholdere som ikke primært betragter sig selv om feminister, men måske mere som »arkitekter«, »akademikere« eller noget andet.
Hvor mange af de mere end 90 debatter, koncerter, filmvisninger, oplæsninger og workshops på Talk Town er kritiske over for feminisme?
– Programmet præsenterer ingen deciderede »anti-feminister«, men som beskrevet ovenfor vil du opleve stor uenighed om hvad feminisme er, og stor kritik af hverandres syn på feminismen. Der er for eksempel langt fra aktivisterne i Rennegade Runners til investeringsfortalerne i Female Invest, svarede Jan Samuelsen.
Også ikke-feminister er altså ifølge festivalleder Jan Samuelsen velkomne på den festival, Modkraft sidste år kaldte et »folkemøde for feminister«, og selv om Talk Town ikke har inviteret en eneste anti-feminist til at deltage, vil emnet ikke blive forbigået på festivalen. Anti-feminisme er nemlig et af i alt 10 store store temaer på årets udgave af Talk Town. De ni øvrige er Det offentlige rum, Global feminisme, Flygtninge, Kønsbaseret vold og overgreb, Køn, krop og seksualitet, Mænd, Art town, Ligestilling i dansk politik og Mod et rummeligt arbejdsmarked.
Du kan læse mere om Talk Town og finde informationer om de enkelte arrangementer på festivalens hjemmeside og Facebook-side. Festivalen sparkes i gang i morgen klokken 9.00 på Københavns Hovedbibliotek med en debat om hadefulde ytringer i den offentlige online-debat.