Er kønsneutral værnepligt en god ide?

I Norge har politikerne stemt for kønsneutral værnepligt for at fjerne kønsdiskrimination. Måske er tiden inde til at gøre det samme i Danmark.

I en velskrevet og informativ artikel fortæller VoxLiberalis om ændringerne i Norge, der blev vedtaget den 14. oktober. Fremover har også norske kvinder værnepligt og vil blive bedømt på lige fod med norske mænd. Det bliver dermed den enkeltes fysiske og psykiske kvaliteter – og ikke den enkeltes køn – der bliver det afgørende.

I Danmark synes debatten om kønsneutral værnepligt at være tæt på ikke-eksisterende. Det er trist. For værnepligten i sin nuværende udformning er en af de mest kønsdiskriminerende ordninger, vi har.

Derfor støtter Reelligestilling.dk kønsneutral værnepligt i Danmark – uden i øvrigt at forholde os til om værnepligt i sig selv er en god ide. Vi ønsker, at alle skal have de samme rettigheder og muligheder uanset køn, og det kan i forhold til værnepligt kun ske med en reform efter norsk forbillede.

De norske politikere har vist vejen. Nu er tiden kommet for de danske.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

3 thoughts on “Er kønsneutral værnepligt en god ide?

 • 26. oktober 2014 kl. 16:48
  Permalink

  Kvinder bærer fra naturens side nogle byrder vedrørende menstruation, svagere fysik og børnefødsler, som betyder, at det ville være urimeligt at pålægge kvinder værnepligt. Det gælder uanset samfundets indretning.

  Derfor er normen om at værnepligt påhviler mænd lige så aktuel i dag som altid. Det drejer sig om en universel sandhed, som menneskeheden altid har fulgt og stadig følger over det meste af verden.

  Vor Grundlov baserer sig på denne sandhed. Lad os stå fast på denne værdi og ikke gøre ligestilling til et overordnet dogme, som styrer vores samfund i retning af at mænd og kvinder ikke må være forskellige. Ligestilling handler om lige muligheder – ikke om at undertrykke hverken femininitet eller maskulinitet.

  Svar
  • 26. oktober 2014 kl. 23:04
   Permalink

   Det er rigtigt, Nanna, mænd og kvinder er forskellige og det skal selvfølgelig afspejles i vores kultur. Er der andre opgaver, du kan komme i tanke om, udover værnepligt, som ikke egner sig for kvinder, når man indtænker diverse naturlige kvindelige karakteristika ? Skulle vi hele forbyde kvinder at være soldater, når man tænker på de byrder de elles pålægges ?

   Svar
 • 27. oktober 2014 kl. 14:15
  Permalink

  Jeg synes også det er helt naturligt, at der er plads til forskellighed.

  Ser vi historisk på det, var meget arbejde fysisk hårdt og umuligt for kvinder. Men så åbnede der sig nye jobmuligheder i kraft af samfundets udvikling, fx telefonistinderne.

  Men det fysisk hårde arbejde findes stadig, som fx skraldemand, bygningsarbejder. Nogle af disse jobs vil stadig være umulige for de fleste kvinder. Men de, som kan og vil, skal selvfølgelig have lov.

  Ligeså med militæret. De kvinder, som kan og vil, skal have muligheden.

  Men jeg er i tvivl om jeg synes det er ok, at optagelsesprøven for kvinder er lempeligere end for mænd. Derved lukker man nogle “svage led” ind, som kan udgøre et sikkerhedsproblem i en presset situation, hvor menneskeliv står på spil.

  Lad os sige at en stor person på 120 kg skal reddes ud af en granatregn. Det klarer en mand nok i mange tilfælde bedre end en kvinde.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *