24. maj, 2024

Evalueringschef: Anonym test diskriminerer kvinder

 

En anonym test på Syddansk Universitet er diskriminerende over for kvinder, mener evalueringschef. Årsag: De mandlige studerende klarer testen bedre end de kvindelige. Her en af testens 15 opgaver. Billede: Syddansk Universitet/arkivfoto.

»Denne test diskriminerer kvinder rigtigt hårdt«, siger chef for Danmarks Evalueringsinstituts enhed for videregående uddannelse, Jakob Rathlev.

I forbindelse med kvote 2-optag på medicinstudiet på Syddansk Universitet spiller en såkaldt MCQ-test en stor rolle for, hvilke studerende der ender med at komme ind på studiet.

MCQ-testen er anonym, og ingen kan altså se kønnet på den studerende, men alligevel er testen diskriminerende over for kvinder. Det mener Jakob Rathlev, der er chef for Danmarks Evalueringsinstituts enhed for videregående uddannelse.

For mænd klarer sig bedre end kvinder i testen, og det skyldes ifølge Rathlev, at testen er lavet på en måde, der gør den lettere for mænd end for kvinder.

– Testen favoriserer den dovne akademikerdreng, der er kvik nok, men sløsede i sin gymnasietid. Han kan godt performe til et højt niveau på dagen, og så nupper han studiepladsen, siger Rathlev til Berlingske.

Han mener, at man på grund af mændenes bedre resultater bør lave testen om, så de kvindelige studerende bliver i stand til at konkurrere med de mandlige.

– På et principielt niveau bør man overveje, om det er rimeligt, at der er så stor forskel, og at kvinderne bliver stillet så meget ringere. Denne test har en enorm kønsmæssig slagside og diskriminerer kvinder rigtigt hårdt, siger han og tilføjer:

– Vi må forvente, at mændene ikke er dobbelt så kloge som kvinderne, så de burde klare sig lige godt. Men her har vi en test, hvor mænd klarer sig meget, meget, meget bedre end kvinder.

Den anonyme MCQ-test rummer 15 spørgsmål inden for fem områder:

  • evnen til kritisk tænkning
  • kvantitativ tænkning
  • sproglig og kulturel forståelse
  • mellemmenneskelig forståelse
  • evnen til videnskabelig tænkning.

Har du lyst til at se nærmere på testen, kan du hente den ved at klikke her.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview