19. maj, 2024

Facebook-censur: Kommentar om ligelig fordeling af vold i nære relationer markeres som »spam«

Facebook forhindrer tilsyneladende deling af viden om, at mænd og kvinder lige ofte udøver samlivsvold. Billede: Arkivfoto.

Under opslag hos Radio24syv om samlivsvold er det ikke muligt at linke til svensk debatindlæg, der fortæller, at samlivsvold ikke er et kønsspørgsmål.

Opdateret 27/1/2018, 12:23: Se nederst.

Tidligere i dag modtog jeg en henvendelse fra en mand, der oplevede, at en af hans kommentarer under et opslag hos Radio24syv blev markeret som »spam« og gjort usynlig for andre.

Jeg tænkte, der måske var grunde til det, der ikke handlede om kommentarens ordlyd og linket, så jeg bad om at få den præcise formulering, så jeg kunne efterprøve, om det samme skete for mig.

Jeg havde ikke forinden skrevet nogen kommentarer under det pågældende opslag, som er flere uger gammelt, og da intet ved selve kommentaren lagde op til at være spam, regnede jeg med, at jeg ville kunne skrive kommentaren og linke til debatindlægget uden problemer.

Men det kunne jeg ikke.

Din kommentar var markeret som spam

Opslaget, henvendelsen drejede sig om, er dette.

Teksten, henvendelsen drejede sig om, lød: »Den svenske feminist Eva Solberg har undersøgt 1.700+ undersøgelser og er kommet frem til samme resultat:«.

Efter kolonnet var et link til dette svenske debatindlæg, skrevet af den svenske politiker for Moderaterne, Eva Solberg. I indlægget refererer hun til en gennemgang af 1.700 studier om partnervold, der viser, at mænd og kvinder er lige gode om at udøve vold i nære relationer.

Jeg kopierede den præcise tekst ind i min kommentar, tilføjede linket, og klikkede på enter.

Straks poppede en lille boks op i nederste venstre hjørne af skærmen med beskeden: »Din kommentar om Radio24syvs opslag var markeret som spam. Gennemgå kommentaren.«

Facebook markerer lødig kommentar som spam under opslag hos Radio24syv.

 

Det undrede mig, så jeg prøvede igen. Denne gang havde jeg forinden startet et videoprogram, og resultatet var nøjagtig det samme som ved første forsøg.

Censur af visse former for viden?

Det ser altså ud til, at Facebook aktivt forhindrer, at viden om den ligelige kønsfordeling af mandlige og kvindelige udøvere af vold i nære relationer bliver delt.

Intet i kommentaren overtræder Facebooks »fællesskabsregler«, og intet ved det debatindlæg, kommentaren linker til, er odiøst.

Jeg har på baggrund af ovenstående kontaktet Radio24syv for at spørge, hvad de mener om denne begrænsning af debatten under deres opslag.

Radio24syvs svar vil blive bragt i en ny artikel.

Opdatering

Efter denne artikel blev bragt prøvede en læser af Reelligestilling.dk at dele linket til det svenske debatindlæg i kommentarsporet under Radio24syvs opslag. Det kunne han godt. Han brugte en anden tekst end den oprindelige, men hans succes udelukker ikke desto mindre, at det er selve linket, der markeres som spam. Tilbage står altså, så vidt jeg kan se, at det handler om enten den præcise tekst, særlige regler under Radio24syvs opslag eller afsenderen.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview