Ligestillingsnyt

Facebook-censur: Kommentar om ligelig fordeling af vold i nære relationer markeres som »spam«

Facebook forhindrer tilsyneladende deling af viden om, at mænd og kvinder lige ofte udøver samlivsvold. Billede: Arkivfoto.

Under opslag hos Radio24syv om samlivsvold er det ikke muligt at linke til svensk debatindlæg, der fortæller, at samlivsvold ikke er et kønsspørgsmål.

Opdateret 27/1/2018, 12:23: Se nederst.

Tidligere i dag modtog jeg en henvendelse fra en mand, der oplevede, at en af hans kommentarer under et opslag hos Radio24syv blev markeret som »spam« og gjort usynlig for andre.

Jeg tænkte, der måske var grunde til det, der ikke handlede om kommentarens ordlyd og linket, så jeg bad om at få den præcise formulering, så jeg kunne efterprøve, om det samme skete for mig.

Jeg havde ikke forinden skrevet nogen kommentarer under det pågældende opslag, som er flere uger gammelt, og da intet ved selve kommentaren lagde op til at være spam, regnede jeg med, at jeg ville kunne skrive kommentaren og linke til debatindlægget uden problemer.

Men det kunne jeg ikke.

Din kommentar var markeret som spam

Opslaget, henvendelsen drejede sig om, er dette.

Teksten, henvendelsen drejede sig om, lød: »Den svenske feminist Eva Solberg har undersøgt 1.700+ undersøgelser og er kommet frem til samme resultat:«.

Efter kolonnet var et link til dette svenske debatindlæg, skrevet af den svenske politiker for Moderaterne, Eva Solberg. I indlægget refererer hun til en gennemgang af 1.700 studier om partnervold, der viser, at mænd og kvinder er lige gode om at udøve vold i nære relationer.

Jeg kopierede den præcise tekst ind i min kommentar, tilføjede linket, og klikkede på enter.

Straks poppede en lille boks op i nederste venstre hjørne af skærmen med beskeden: »Din kommentar om Radio24syvs opslag var markeret som spam. Gennemgå kommentaren.«

Facebook markerer lødig kommentar som spam under opslag hos Radio24syv.

 

Det undrede mig, så jeg prøvede igen. Denne gang havde jeg forinden startet et videoprogram, og resultatet var nøjagtig det samme som ved første forsøg.

Censur af visse former for viden?

Det ser altså ud til, at Facebook aktivt forhindrer, at viden om den ligelige kønsfordeling af mandlige og kvindelige udøvere af vold i nære relationer bliver delt.

Intet i kommentaren overtræder Facebooks »fællesskabsregler«, og intet ved det debatindlæg, kommentaren linker til, er odiøst.

Jeg har på baggrund af ovenstående kontaktet Radio24syv for at spørge, hvad de mener om denne begrænsning af debatten under deres opslag.

Radio24syvs svar vil blive bragt i en ny artikel.

Opdatering

Efter denne artikel blev bragt prøvede en læser af Reelligestilling.dk at dele linket til det svenske debatindlæg i kommentarsporet under Radio24syvs opslag. Det kunne han godt. Han brugte en anden tekst end den oprindelige, men hans succes udelukker ikke desto mindre, at det er selve linket, der markeres som spam. Tilbage står altså, så vidt jeg kan se, at det handler om enten den præcise tekst, særlige regler under Radio24syvs opslag eller afsenderen.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

4 thoughts on “Facebook-censur: Kommentar om ligelig fordeling af vold i nære relationer markeres som »spam«

 • Det samme er sket i dag og i går aftes på facebooksiden Kønsdebat. Der sidder åbenbart en feministisk person i Facebooks censor-korps, som systematisk fjerner indlæg som feminister ikke bryder sig om.
  I samtlige tilfælde er der tale om indlæg, der henviser til andre sider med informationer, som skribenten synes at folk bør kende, men som censoren åbenbart ønsker at folk IKKE skal kende. Der er altså virkelig tale om censur, hvor consoren forhindrer at folk får relevante oplysninger. Det er ikke bare censur af meninger – det er censur af relevant information.

  Svar
 • Mick Mikkelsen

  Fakta er diskriminerende, det ved vi alle…

  Svar
 • Det er almindeligt kendt blandt specielt bloggere af indhold der går imod det gængse narrativ, at Facebook, Google og Twitter er gået ind i kampen for at begrænse udbredelsen af viden.
  Det er med andre ord planen at vi alle, og ikke mindst kommende generationer, skal optage den samme holdning om feminisme og ligeværdi for alle kulturer.
  Om der er autoriseret eller om der er tale om at enkelt personer sidder og ‘flagger’ “ømtåleligt indhold” vides ikke præcist. Men der tegner sig en noget dyster fremtid hvis det er hvad vi har i vente.
  Godt at nogen kaster lys over tingene.

  Svar
 • Henrik Rathje

  jeg fik netop lige fjernet et svar i en tråd fordi jeg linkede til DENNE artikel!!.. Wow.. de kan ikk lide man påpeger deres censur!

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *