19. april, 2024

Fagforbund uddanner »normdetektiver«, der skal overvåge og rette kollegers adfærd

Tre danske fagforbund er i fællesskab begyndt at uddanne »normdetektiver«, der skal holde øje med kollegers adfærd på arbejdspladserne. Billede: Flickr, fotograf: larsjuh.

Normdetektiverne skal blandt andet holde øje med kollegers »måder at være sammen på, sprog og vittigheder« for at identificere og ændre på »uhensigtsmæssige normer«.

Snart skal du kigge dig over skulderen, inden du fortæller en vittighed på din arbejdsplads. I hvert fald hvis du arbejder sammen med medlemmer af Dansk Metal, 3F eller Serviceforbundet.

De tre fagforbund er nemlig gennem partnerskabet FIU-Ligestilling begyndt at uddanne såkaldte »normdetektiver«, der skal overvåge og rette på kollegers adfærd ude på arbejdspladserne.

På det nye kursus vil de kommende normdetektiver blandt andet lære at »gennemskue ekskluderende arbejdslivssituationer, måder at være sammen på, sprog og vittigheder«.

De vil desuden blive udstyret med »radikale« værktøjer, som vil gøre dem i stand til »at forandre de normer, som skaber dårligt arbejdsmiljø og uligestilling«.

Normbriller fra RUC

Underviser på det nye normdetektivkursus er Rikke Voergaard-Olesen, der har en kandidatgrad i uddannelses- og kulturstudier fra Roskilde Universitet.

I videoen nedenfor fortæller hun, hvad kursisterne kan forvente af kurset, der på FIU-Ligestillings hjemmeside beskrives som »et grundkursus i normkritik«.

– Som normdetektiv kan man sige, at man får et par nye briller. Og med de her normbriller, så bliver du rigtig god til at se alt det, der sker på arbejdspladsen med nye øjne, siger Rikke Voergaard-Olesen.

– Og så får du selvfølgelig også på kurset en masse brugbare, kreative og sjove redskaber, som gør dig i stand til at ændre på normerne effektivt, tilføjer hun.

https://youtu.be/Rh0tqafjBXc

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview