Ligestillingsnyt

Fagforbund uddanner »normdetektiver«, der skal overvåge og rette kollegers adfærd

Tre danske fagforbund er i fællesskab begyndt at uddanne »normdetektiver«, der skal holde øje med kollegers adfærd på arbejdspladserne. Billede: Flickr, fotograf: larsjuh.

Normdetektiverne skal blandt andet holde øje med kollegers »måder at være sammen på, sprog og vittigheder« for at identificere og ændre på »uhensigtsmæssige normer«.

Snart skal du kigge dig over skulderen, inden du fortæller en vittighed på din arbejdsplads. I hvert fald hvis du arbejder sammen med medlemmer af Dansk Metal, 3F eller Serviceforbundet.

De tre fagforbund er nemlig gennem partnerskabet FIU-Ligestilling begyndt at uddanne såkaldte »normdetektiver«, der skal overvåge og rette på kollegers adfærd ude på arbejdspladserne.

På det nye kursus vil de kommende normdetektiver blandt andet lære at »gennemskue ekskluderende arbejdslivssituationer, måder at være sammen på, sprog og vittigheder«.

De vil desuden blive udstyret med »radikale« værktøjer, som vil gøre dem i stand til »at forandre de normer, som skaber dårligt arbejdsmiljø og uligestilling«.

Normbriller fra RUC

Underviser på det nye normdetektivkursus er Rikke Voergaard-Olesen, der har en kandidatgrad i uddannelses- og kulturstudier fra Roskilde Universitet.

I videoen nedenfor fortæller hun, hvad kursisterne kan forvente af kurset, der på FIU-Ligestillings hjemmeside beskrives som »et grundkursus i normkritik«.

– Som normdetektiv kan man sige, at man får et par nye briller. Og med de her normbriller, så bliver du rigtig god til at se alt det, der sker på arbejdspladsen med nye øjne, siger Rikke Voergaard-Olesen.

– Og så får du selvfølgelig også på kurset en masse brugbare, kreative og sjove redskaber, som gør dig i stand til at ændre på normerne effektivt, tilføjer hun.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

7 thoughts on “Fagforbund uddanner »normdetektiver«, der skal overvåge og rette kollegers adfærd

 • Jan Skaarup

  Gestapo, STASI og KGB var vel en slags proto-normdetektiv

  Svar
 • Søren Ferling

  Skræmmende at fagbevægelsen intet har lært af den menneskelige fornedrelse vi så i Sovjet og DDR, hvor normer også var noget, der kom fra oven i doktrinær form og med marginalisering af dessidenter.

  Eller de er måske bare enige…

  Hvad der i hvert fald står klart er at fagbevægelsen varetager andre interesser end medlemmernes.

  Svar
  • Jørgen Mikkelsen

   Åbenbart intet lært, eller måske nærmere fordi de har lært noget se længere nede under kommentarer

   Svar
 • Dette er forhåbentligt en tidlig aprilsnar joke.

  Personligt syndes jeg det er noget af det mest tåbelige jeg kan erindre at have hørt om og virker som et feministisk korstog under dække af ligestilling.

  Svar
 • Jørgen Mikkelsen

  Jamen helle dusse da! Man gøre bare det som forbundets medlemmer, da det hed SiD, lærte på de stribevis af “tillidsmands-kurser” de var på i det tidligere Østtyskland, nærmere betegnet Wismar.
  I nutid drømmer man sig vel bare tilbage til den gode gamle STASI-tid. Alt skal ensrettes og nu må man heller ikke tale om det man tænker. Tænk at ytringsfriheden nu direkte angribes på denne måde i dette herrens år 2018
  https://www.facebook.com/politiksporet/

  Svar
 • Betina Munch

  Lærer de ikke andet på universiteterne, så lærer de da at skabe nye behov de kan opfylde i samfundet. Imponerende som der er behov for alt muligt underligt…… Godt vi har dem til at passe på os…..

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *