23. juni, 2024

Farvel Sokrates: Oxford ofrer mandlige filosoffer for at få flere kvinder til at læse filosofi

Fremover skal mindst 40 procent af teksterne i pensum på filosofistudiet på universitetet i Oxford være skrevet af kvinder. Billede: Romersk buste af Sokrates, Flickr, david__jones/»The Future is Feminist«, Wikimedia, James McNellis.

40 procent kvinder i pensum, fornavne på læselister og en obligatorisk opgave om feministisk filosofi skal få flere kvinder til at læse filosofi på Oxford.

Overskriften lyver en anelse. For om det bliver Sokrates, der skal sige farvel, er endnu uklart.

Men sikkert er det, at nogle af de mandlige filosoffer, der indtil nu har præget pensum på filosofistudiet på University of Oxford, for fremtiden må vige pladsen til fordel for kvindelige filosoffer.

Det sker som et led i en større »femininisering« af filosofistudiet på det verdensberømte engelske universitet, som har til formål at tiltrække flere kvindelige studerende.

Tvungen brug af fornavne

Ifølge de nye planer skal mindst 40 procent af pensumlitteraturen fremover være skrevet af kvinder.

Samtidig må der ikke længere bruges initialer i læselisterne, idet universitetet ved brug af fornavne ønsker at tydeliggøre den kvindelige tilstedeværelse i pensum.

Desuden introduceres en obligatorisk opgave om feministisk filosofi, ligesom universitetet har ansat nye undervisere, der på et nyt kursus skal præsentere de studerende for den feministiske filosofis underfundigheder.

Det fortæller The Daily Telegraph og Daily Mail.

Skal tiltrække kvindelige studerende

Ifølge professor Edward Harcourt, der indtil for kort tid siden sad i spidsen for det filosofiske fakultet på Oxford, introduceres det nye kursus om feministisk filosofi og den tilhørende obligatoriske opgave »dels bare fordi det er spændende, dels for at øge statussen af feministisk filosofi på Oxford«.

Professoren tilføjer, at han håber, ændringerne vil »sende den besked til Oxfords kvindelige studerende, at filosofi er for dem«.

Omstruktureringen af filosofistudiet er det seneste i en række af »kvindevenlige« tiltag på Oxford. Senest besluttede universitetet i januar at forlænge eksamenstiden i matematik og computer science i håbet om, at det ville give kvindelige studerende højere karakterer.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview