Ligestillingsnyt

FedFront: Begreber som ‘overvægt’ og ‘livsstilsepidemier’ er »tykfobisk retorik«

Ifølge fedtaktivisterne i FedFront er ord som ‘overvægt’ og ‘livsstilsepidemier’ sygeliggørende, tykfobisk retorik, man bør tage afstand fra. Billede: Wikipedia, fotograf: Tore Sætre/arkivfotos.

Fedtaktivisterne i FedFront glæder sig over, at Feministisk Initiativ tidligere på ugen slettede »tykfobisk« opslag, der kædede fedme sammen med sygdom.

Som allerede omtalt, slettede Feministisk Initiativ tidligere på ugen et opslag om »feministisk byplanlægning« som konsekvens af kritik fra fedtaktivisterne i FedFront.

Feministisk Initiativ havde i opslaget kædet fedme sammen med sygdom, og det bør man ikke, mener FedFront, som i dag uddyber, hvad der var galt med Feministisk Initiativs opslag.

Tykfobisk retorik

– Det nye parti havde postet deres idé om hvordan offentlige rum bedre kan tjene de borgere, som ønsker flere og bedre steder til fysisk udfoldelse, indleder FedFront.

– Desværre var beskeden pakket ind i en tykfobisk retorik omkring ’overvægt’ og ’livsstilsepidemier’ – to sygeliggørende ord, som FedFront naturligvis tager afstand til, understreger det fedtaktivistiske initiativ.

– I stedet for at fokusere på gevinsterne ved at skabe bedre byrum, blev idepræsentationen til et argument for at bekæmpe tykhed: nye parker og udfoldelsessteder kan mindske tykheden i landet, fortsætter FedFront.

– Det er en besked, FedFront naturligvis må kritisere for at bidrage til undertrykkelse af tykke mennesker, tilføjer initiativet.

Tak til Feministisk Initiativ

FedFront roser samtidig måden, Feministisk Initiativ håndterede kritikken på.

– Vi spurgte derfor Feministisk Initiativ om vi som tykke ville få tilladelse til at benytte de nye udfoldelsesmuligheder, hvis vi ikke gjorde det med vægttab for øje, eller om vi hellere skulle pakke vores uvelkomne kroppe helt væk fra dette nye initiativ, fortæller FedFront.

– Reaktionen kunne ikke have været bedre! Feministisk Initiativ slettede opslaget, undskyldte tykfobien og understregede at alle mennesker uanset størrelse naturligvis er lige velkomne og lige værdige i Feministisk Initiativs politiske projekt, tilføjer fedtaktivisterne.

Alle er tykfober

I forlængelse af roserne til Feministisk Initiativ understreger FedFront, at »tykfobi« er et gennemgribende samfundsproblem.

– Vi lever i en tykfobisk verden, skriver det fedtaktivistiske initiativ.

– Alle er tykfober – vi har alle lært at hade og frygte tykhed. Det er et stort arbejde at afkode denne fobiske struktur, som det er med alle andre fobiske, undertrykkende strukturer, fortsætter FedFront.

– Godt allianceskab er at lytte til kritikken fra andetgjorte mennesker og derefter inkludere os i sprog, kultur og dagligdag, tilføjer aktivisterne.

– Tak til Feministisk Initiativ for at høre efter og handle hurtigt og effektivt. Kampen fortsætter!, afslutter FedFront.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

One thought on “FedFront: Begreber som ‘overvægt’ og ‘livsstilsepidemier’ er »tykfobisk retorik«

 • Peter Jensen

  Nogle gange er det “lige ud af landevejen”.
  Andre gange må vi grave et spadestik dybere.
  Og, når noget er “automatiseret”, så skal vi “virkelig tage os sammen” og se indad.

  Her er det, at disse tals-personer, kommer ind på skærmen.
  Får skærmtid .. i denne “skærm-tids” verden.

  Nogle ting er simpelthen blevet “implicit” – noget “man ikke taler om, men bare tager for givet”.
  De er tykke, vi er slanke – de skiller sig ud, er lette at “se” og “få øje på” … det er lige ud af landevejen … det er for oplagt.
  Netop her, er det godt at “bruge frontal-lapperne lidt” – at tænke: “Kejserens nye klær” ind. For, det umiddelbart logiske, er ikke mere logisk, end “vi har fået denne logik forærende og ikke går imod strømmen”.

  Når man, selv i folkekære film og i skoler etc, får billeder og beskrivelser af “tykke” som værende grådige, “mad-fikserede”, “over-spisende”, “selv-forskyldte”, “ukontrolleret frække”, “lyst-baserede”, o.s.v. – f.eks. i Matador – ja, så er det at man kan gøre sig stolt og begynde at aktivere “frontal-lapperne” … bruge “den individuelle tænker” fremfor “masse-enhederne i hjernen” ….
  For, de har jo ret – de påpeger blot det, som man “overser” … at kejseren ikke har nogle klær på – at han er splitter-ravende nøgen!!!
  (altså at sandheden ligger et helt andet sted, end det umiddelbare – der er “lige til højrebenet”, og som “passer ind og er i overensstemmelse med det store flertals holdning og sikrer een selv imod udstødelse” .. præcis som i H.C.Andersens kløgtige frontallaps-stimulerende eventyr!).

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *