24. maj, 2024

FedFront: Begreber som ‘overvægt’ og ‘livsstilsepidemier’ er »tykfobisk retorik«

Ifølge fedtaktivisterne i FedFront er ord som ‘overvægt’ og ‘livsstilsepidemier’ sygeliggørende, tykfobisk retorik, man bør tage afstand fra. Billede: Wikipedia, fotograf: Tore Sætre/arkivfotos.

Fedtaktivisterne i FedFront glæder sig over, at Feministisk Initiativ tidligere på ugen slettede »tykfobisk« opslag, der kædede fedme sammen med sygdom.

Som allerede omtalt, slettede Feministisk Initiativ tidligere på ugen et opslag om »feministisk byplanlægning« som konsekvens af kritik fra fedtaktivisterne i FedFront.

Feministisk Initiativ havde i opslaget kædet fedme sammen med sygdom, og det bør man ikke, mener FedFront, som i dag uddyber, hvad der var galt med Feministisk Initiativs opslag.

Tykfobisk retorik

– Det nye parti havde postet deres idé om hvordan offentlige rum bedre kan tjene de borgere, som ønsker flere og bedre steder til fysisk udfoldelse, indleder FedFront.

– Desværre var beskeden pakket ind i en tykfobisk retorik omkring ’overvægt’ og ’livsstilsepidemier’ – to sygeliggørende ord, som FedFront naturligvis tager afstand til, understreger det fedtaktivistiske initiativ.

– I stedet for at fokusere på gevinsterne ved at skabe bedre byrum, blev idepræsentationen til et argument for at bekæmpe tykhed: nye parker og udfoldelsessteder kan mindske tykheden i landet, fortsætter FedFront.

– Det er en besked, FedFront naturligvis må kritisere for at bidrage til undertrykkelse af tykke mennesker, tilføjer initiativet.

Tak til Feministisk Initiativ

FedFront roser samtidig måden, Feministisk Initiativ håndterede kritikken på.

– Vi spurgte derfor Feministisk Initiativ om vi som tykke ville få tilladelse til at benytte de nye udfoldelsesmuligheder, hvis vi ikke gjorde det med vægttab for øje, eller om vi hellere skulle pakke vores uvelkomne kroppe helt væk fra dette nye initiativ, fortæller FedFront.

– Reaktionen kunne ikke have været bedre! Feministisk Initiativ slettede opslaget, undskyldte tykfobien og understregede at alle mennesker uanset størrelse naturligvis er lige velkomne og lige værdige i Feministisk Initiativs politiske projekt, tilføjer fedtaktivisterne.

Alle er tykfober

I forlængelse af roserne til Feministisk Initiativ understreger FedFront, at »tykfobi« er et gennemgribende samfundsproblem.

– Vi lever i en tykfobisk verden, skriver det fedtaktivistiske initiativ.

– Alle er tykfober – vi har alle lært at hade og frygte tykhed. Det er et stort arbejde at afkode denne fobiske struktur, som det er med alle andre fobiske, undertrykkende strukturer, fortsætter FedFront.

– Godt allianceskab er at lytte til kritikken fra andetgjorte mennesker og derefter inkludere os i sprog, kultur og dagligdag, tilføjer aktivisterne.

– Tak til Feministisk Initiativ for at høre efter og handle hurtigt og effektivt. Kampen fortsætter!, afslutter FedFront.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview