13. juni, 2024

Feministisk Initiativ undskylder til FedFront: Kom til at kalde fedme et sundhedsproblem

Feministisk Initiativ kom tidligere i dag til at koble overvægt sammen med sygdom. Billede: Screenshot, video, TV 2 Lorry/arkivfoto/Wikipedia, fotograf: Tore Sætre.

»Ingen skal sygeliggøres fordi kroppen ikke følger normative retningslinjer«, meddeler partiet, der underskylder, at et nu slettet opslag lagde op til det.

Feministisk Initiativ kom tidligere i dag til at kæde fedme sammen med sygdom. Det skete i et Facebook-opslag om »feministisk byplanlægning«, som nu er slettet.

Partiet blev gjort opmærksom på problemet af fedmeaktivisterne i FedFront og reagerede prompte på kritikken. Det fortæller partiet i et nyt opslag.

– Hov, vi har lavet en fejl – en af de værre!, indleder Feministisk Initiativ.

– I vores seneste opslag på Facebook skrev vi tykhed ind i et sygdomsperspektiv. Det er helt forkert og vi er glade for at überseje FedFront reagerede prompte ❤️, fortsætter partiet.

– Det offentlige rum skal være for alle kroppe – tykke og tynde – og ingen skal sygeliggøres fordi kroppen ikke følger normative retningslinjer, lyder det videre.

– I F! er vi mange der ikke selv lever op til snævre normalitetsforståelser af kroppen og det er vi stolte af!, tilføjer Feministisk Initiativ.

– Tak fordi I hjælper os med opdage vores fejltrin! Sammen er vi stærke!, afslutter partiet.

Sundhed er komplekst og privat

FedFront har ikke kommenteret sagen på sin Facebook-side, men på fedmeaktivisternes hjemmeside kan man blandt andet læse, at FedFront opfatter sundhed som noget »komplekst og privat«.

Det fremgår af FedFronts begrebsliste under begrebet »healthshaming«, »sundhedsudskamning« på dansk.

– Sundhedsudskamning er handlinger der resulterer i at personer med normafvigende kroppe får besked på at de er usunde, skriver FedFront.

– Sundhedsudskamning tager udgangspunkt i udskammerens antagelser om hvad en sund krop er, disse antagelser er ofte, hvis ikke altid, baseret på en meget unuanceret sundhedsforståelse og en ide om at man kan se på folks kroppe om de er sunde eller ej, fortsætter de.

– Fedfront mener, at sundhed er komplekst og privat, og at man naturligvis ikke kan bedømme helbredstilstand udfra en persons udtryk, afslutter FedFront.

Heller ikke FedFronts frontkvinde, Sofie Hagen, har kommenteret Feministisk Initiativs midlertidige opslag. Hun er i disse dage travlt optaget af optrædener i Storbritannien.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview