Ligestillingsnyt

Feministisk Initiativ undskylder til FedFront: Kom til at kalde fedme et sundhedsproblem

Feministisk Initiativ kom tidligere i dag til at koble overvægt sammen med sygdom. Billede: Screenshot, video, TV 2 Lorry/arkivfoto/Wikipedia, fotograf: Tore Sætre.

»Ingen skal sygeliggøres fordi kroppen ikke følger normative retningslinjer«, meddeler partiet, der underskylder, at et nu slettet opslag lagde op til det.

Feministisk Initiativ kom tidligere i dag til at kæde fedme sammen med sygdom. Det skete i et Facebook-opslag om »feministisk byplanlægning«, som nu er slettet.

Partiet blev gjort opmærksom på problemet af fedmeaktivisterne i FedFront og reagerede prompte på kritikken. Det fortæller partiet i et nyt opslag.

– Hov, vi har lavet en fejl – en af de værre!, indleder Feministisk Initiativ.

– I vores seneste opslag på Facebook skrev vi tykhed ind i et sygdomsperspektiv. Det er helt forkert og vi er glade for at überseje FedFront reagerede prompte ❤️, fortsætter partiet.

– Det offentlige rum skal være for alle kroppe – tykke og tynde – og ingen skal sygeliggøres fordi kroppen ikke følger normative retningslinjer, lyder det videre.

– I F! er vi mange der ikke selv lever op til snævre normalitetsforståelser af kroppen og det er vi stolte af!, tilføjer Feministisk Initiativ.

– Tak fordi I hjælper os med opdage vores fejltrin! Sammen er vi stærke!, afslutter partiet.

Sundhed er komplekst og privat

FedFront har ikke kommenteret sagen på sin Facebook-side, men på fedmeaktivisternes hjemmeside kan man blandt andet læse, at FedFront opfatter sundhed som noget »komplekst og privat«.

Det fremgår af FedFronts begrebsliste under begrebet »healthshaming«, »sundhedsudskamning« på dansk.

– Sundhedsudskamning er handlinger der resulterer i at personer med normafvigende kroppe får besked på at de er usunde, skriver FedFront.

– Sundhedsudskamning tager udgangspunkt i udskammerens antagelser om hvad en sund krop er, disse antagelser er ofte, hvis ikke altid, baseret på en meget unuanceret sundhedsforståelse og en ide om at man kan se på folks kroppe om de er sunde eller ej, fortsætter de.

– Fedfront mener, at sundhed er komplekst og privat, og at man naturligvis ikke kan bedømme helbredstilstand udfra en persons udtryk, afslutter FedFront.

Heller ikke FedFronts frontkvinde, Sofie Hagen, har kommenteret Feministisk Initiativs midlertidige opslag. Hun er i disse dage travlt optaget af optrædener i Storbritannien.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

2 thoughts on “Feministisk Initiativ undskylder til FedFront: Kom til at kalde fedme et sundhedsproblem

 • Esben Lyager

  Hej Tobias.
  Tak for din sobre stemme i kønsdebatten.

  Det er jo en klassiker som vi har set et væld af gange.
  Feminister som er imod at man forholder sig kritisk til noget som helst andet end den patriakalske heteroseksuelle hvide mand.
  Boganmeldelser, sexovergreb nytårsaften 2015/2016, minoriteter og nu her fedme.

  Det er nemt nok at fange hvorfor feminister laver gender/sex sondringen og hvorfor de mener at social (de)konstruktion er vejen frem.

  Men jeg har meget svært ved at forstå hvilke teorier, der ligger bag den tanke at det eneste man som feminist må forholde sig kritisk til er patriakalet.
  Jeg har 2 forklaringer.
  1.Udskamning tager udgangspunkt i udskammerens opfattelse af virkeligheden og kan derfor aldrig være objektiv.
  2.Femisme er imod den strukturelle undertrykkelse af alle og derfor kan kritik kun rettes med dem som bedriver denne. (man må ikke sparke nedad)
  Er der mere i det end det?
  Er der nogen der kan forklare det for mig eller komme med litteratur henvisninger?

  Svar
  • Tobias Petersen

   Hej Esben

   Tak for de pæne ord. 🙂

   Jeg har ikke et godt svar på dine spørgsmål, jeg lige kan trække op af skuffen. Men noget er der i hvert fald om 2), ikke mindst i den intersektionelle feminisme, hvor det er god skik at tie og gøre plads til alle, der er placeret længere nede i hierarkiet, end man selv er. Med den hvide, heteroseksuelle mand udråbt som øverst i hierarkiet, giver det mening ud fra den logik, at han 1) altid kan (og måske bør) kritiseres og 2) aldrig må kritisere (men skal tie, give plads og lytte).

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *