Feminist, der mener, at alle hvide mennesker er racister, skal undervise på Københavns Universitet – i racisme

Københavns Universitet. Billede: Wikimedia Commons/MrBprints.

Den nye racismeunderviser har blandt andet hashtagget #allehvidemenneskererracister og udsagn som »alle hvide mennesker er racister, og den bliver I nødt til at æde« på repertoiret.

Kvinden bag Facebook-siden ’Hende Den Intersektionelle Feminist’, Mica Oh, skal i oktober undervise i strukturel racisme, sort litteratur og anti-racisme på Københavns Universitet.

Det fortæller hun på Facebook.

»Havde du spurgt mig for et år siden, om eller at jeg en dag skulle skrive for Oxford University og undervise i strukturel racisme, sort litteratur og anti-racisme på Københavns Universitet, og fået de skønneste kollegaer på Union KBH, så havde svaret været et HØJLYDT grin, en let rysten på hovedet med en let mumlen: Man kan altid drømme. Ikke desto mindre, så skrives der til Oxford og skal undervise på KU i oktober, og har fået den ære at være årets værtinde for huset UNION, under dette års kulturnat. #nårdrømmeblivertilvirkelighed«, skriver den 44-årige feminist på det sociale medie.

Billede: Screenshot, Facebook.

I et andet opslag præciserer Mica Oh, at det er som gæsteunderviser, hun skal fungere på Københavns Universitet.

»Københavns Universitet, vi ses d. 1 oktober. Hvor jeg underviser i strukturel racisme og white savior adfærd, med et drys af intersektionel feminisme. #globalhealth #gæstelærer #undervisning, skriver hun.

Billede: Screenshot, Facebook.

Alle hvide mennesker er racister

Mica Oh underviser i forvejen hos UNION, det tidligere Verdenskulturcentret, som finansieres af Københavns Kommune.

Her har hendes foredrag titlen ’Strukturel racisme – Er alle hvide mennesker racister?’

En titel, det først fik i maj i år. Indtil da var titlen slet og ret ’Alle hvide mennesker er racister’.

Mica Oh fortæller om navneændringen på sit foredrag, der indtil maj i år hed ‘Alle hvide mennesker er racister’. Billede: Screenshot, Facebook.

Sin opfattelse af hvide mennesker som racister har Mica Oh desuden gentagne gange ytret på sociale medier i form af hashtagget #allehvidemenneskererracister.

Mica Oh kalder Rasmus Paludan racist. Samtidig slår hun fast, at alle hvide mennesker er racister. Fra tiden, hvor titlen på Mica Ohs foredrag var ‘Alle hvide mennesker er racister’. Billede: Screenshot, Facebook.

Og heller ikke i udtalelser til pressen har Mica Oh lagt skjul på, hvad hun mener om hvide mennesker.

»Alle hvide mennesker er racister, og den bliver I nødt til at æde«, sagde hun til Vice i august 2018.

Stilhed i P1 Debat og Berlingske

I løbet af sommeren er Mica Oh flere gange blevet spurgt af medier om sit syn på racisme. Det er blandt andet sket i en artikel i Berlingske og i radioprogrammet P1 Debat.

Her kunne journalisterne have spurgt ind til Mica Ohs udtalelser om hvide mennesker.

Men det skete ikke.

Hverken Berlingske eller P1 Debat bad Mica Oh forholde sig til sine udsagn om, at alle hvide mennesker er racister.

Den journalistiske tavshed gav den intersektionelle feminist mulighed for at fungere som racismeekspert uden at svare på, hvordan man med troværdighed kan udtale sig om racisme, når man selv ytrer sig generaliserende og stærkt negativt om mennesker baseret på deres hudfarve.

Det blev aldrig aktuelt at tale om

Journalist Rasmus Mark Pedersen var vært for P1 Debat den 19. juli, da Mica Oh gæstede programmet for at diskutere nyheden om, at agent 007 i fremtiden angiveligt skal spilles af en sort kvinde.

Til Reelligestilling.dk forklarer han, hvorfor han ikke omtalte Mica Ohs holdning til hvide mennesker i programmet.

Hvorfor fortæller du på intet tidspunkt lytterne, at den racismeunderviser, du har inviteret, mener, at alle hvide mennesker er racister? Er det, fordi du ikke synes, det er relevant for lytterne at vide? Er det, fordi du ikke var klar over, at det var tilfældet? Eller er der en tredje årsag?

»Jeg valgte at tage Mica Oh med i P1 Debat, fordi jeg fik hende anbefalet af en anden kilde, som ikke kunne være med. I den forbindelse researchede jeg kort på hendes holdninger, inden jeg ringede til hende og talte debatten om James Bond grundigt igennem med hende. Her gav hun klart udtryk for samme holdning, som hun havde i programmet – nemlig at det vil være forfriskende, hvis 007 er en kvinde, og at dem, der mente andet, skulle tage sig lidt sammen og kigge indad. Den holdning ville jeg gerne have repræsenteret, da jeg allerede havde en del, der mente det modsatte«, indleder Rasmus Mark Pedersen i et skriftligt svar.

»I den forbindelse kan jeg ikke huske, at jeg stødte på udsagnet »alle hvide mænd er racister«. Jeg vil ikke udelukke, at jeg gjorde, men i så fald har jeg glemt det«, fortsætter han.

»I forbindelse med debatprogrammer vil jeg desuden generelt sige, at det alt overvejende almindelige er at præsentere folk med navn og titel – og ikke mere. Herefter får de så selv lov til at udbrede deres holdning i løbet af programmet, og det er min opgave som vært at få den til at fremstå så klart som muligt gennem mine spørgsmål. Derfor vil det være højst unormalt at starte med at præsentere gæsten med en holdning, de har sagt i anden forbindelse«, forklarer Rasmus Mark Pedersen.

»Nogle gange kan vi godt gå ud over deres arbejdsmæssige titel, hvis vi for eksempel har en dømt person i studiet. Men det er mere undtagelsen end reglen, at vi har det. Jeg kan dog godt finde på at inkorporere en tidligere holdning i et spørgsmål. »Du har tidligere skrevet, at du mener, månen er grøn. Hvorfor mener du det?« Men eftersom debatten her handlede om, hvorvidt 007 kan være en sort kvinde, og ikke om hvorvidt hvide mænd er racister, så researchede jeg ikke den vej, og det blev aldrig undervejs aktuelt at tale om. Hvis hun havde sagt det i studiet, så vil jeg da håbe, at jeg havde været en god journalist og spurgt kritisk ind til udsagnet«, afslutter han.

Kristian Lindberg, journalisten bag den Berlingske-artikel, Mica Oh medvirkede i som racismeekspert, har fået samme spørgsmål, men var ikke vendt tilbage, da dette indlæg blev bragt.

Ingen melding fra Københavns Universitetet

Københavns Universitet har foreløbig ikke meldt noget ud om Mica Ohs undervisning i oktober. Det er således uvist, hvilken slags undervisning der er tale om, og på hvilket fakultet den skal foregå.

Det har af samme grund ikke været muligt at spørge Københavns Universitet, hvorfor det har valgt at tilknytte en person, der mener, at alle hvide mennesker er racister, som racismeunderviser.

Et spørgsmål, det ellers er rimeligt at stille. Og som hermed er givet videre. Også til P1 Debat og Berlingske, hvis de skulle have genfundet spørgelysten.

Ingen kommentarer fra Mica Oh

Mica Oh blev forud for dette indlæg givet mulighed for at uddybe sine udsagn om, at alle hvide mennesker er racister. Hun bevarede ikke henvendelsen.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

9 thoughts on “Feminist, der mener, at alle hvide mennesker er racister, skal undervise på Københavns Universitet – i racisme

 • 21. september 2019 kl. 12:51
  Permalink

  Hej Tobias.

  Først og fremmest til det vigtigste! Det er dybt uprofessionelt det arbejde du har gang i! Du spurgte Mica igår på en facebook kommentar – se vedhæftet billede – om hun vil uddybe. Du giver hende ikke engang 24 timer til at svare. Du fortæller ikke hvad du skriver til og hvad det skal bruges til. Og du bruger screenshots med profilbilleder og navn uden at spørge om lov og hvad det er til. Jeg tror ikke den er efter bogen.

  Dejligt at du deltager i ligestillingsdebatten. Jeg kender Mica personligt gennem arbejde og personlig relation. Jeg kan først og fremmest starte med at sige at jeg ved Mica ikke mener alle hvide går rundt og opfører sig som racister eller med intention er dét.

  Titlen på hendes foredrag VAR “strukturel racisme – alle hvide mennesker er racister”
  I dag ER titlen på hendes foredrag “strukturel racisme – er alle hvide mennesker racister?”

  Den gamle titel skal forstås i den kontekst at hvide mennesker strukturelt bliver oplært i at forskelsbehandle og se forskelligt på forskellige mennesker, hvis du mener det er et falsk udsagn, så vil jeg foreslå at du dukker op til et af hendes foredrag med efterfølgende workshop. For så vil jeg, håbe og tro, at du hurtigt vil se at hun har ret.

  Prøv at kigge på dine egne tankemønstre Tobias. Ser du lige på alle mennesker? Helt inderst inde? Ser du HELT HELT ens på sorte, hvide, og hvilke andre farvenuancer et menneskes pigment nu må producerer? Måske du ikke ønsker at handle racistisk, måske du ikke opfører dig sådan, måske du har selvkontrol og selvindsigt nok til at lade være, men hvordan opfører dine tanker sig, hvordan reagerer dine følelser? Og hvor kommer den opførsel fra? Kunne det tænkes den kom systematisk fra den struktur du er opvokset i?

  Undervisningen der foregår på KU er skabt af et samarbejde mellem SOS RACISME og KU’s egne Elever. DE har inviteret Mica ind, det er ikke noget hun selv har bedt om. Det synes jeg er meget meget vigtigt at bemærke.

  Har du taget hen til et af hendes arrangementer inden du skrev den her besked? Hvor godt har du lavet din research?

  Du skriver følgende:

  “Mica Oh kalder Rasmus Paludan racist. Samtidig slår hun fast, at alle hvide mennesker er racister. Fra tiden, hvor titlen på Mica Ohs foredrag var ‘Alle hvide mennesker er racister’. Billede: Screenshot, Facebook.”

  Under sidste billede du har taget med i din artikel. Mener du ikke Rasmus Paludan er racist? Hvis ikke, hvordan ser du så dig selv i konteksten af at være ligestillingsdebattør?

  Ved at du skriver Rasmus Paludan i din tekst, får du muligvis store dele white pride og white supremacy til at kigge på Mica nu, det kan have betydning for Mica’s sikkerhed. Men det ved du vel godt som ligestillidsdebattør. For så har du vel sat dig ind i tingene?. Jeg håber virkelig du tænker dig om og tager den her artikel ned.

  Thumbs down mand!

  Svar
  • 21. september 2019 kl. 14:51
   Permalink

   Du deler indhold fra en privat samtale, jeg havde med Mica. Det skal du/I lade være med, hvis du/I ønsker at fortsætte nogen privat samtale med mig (og det gælder også, hvis du er Mica og skriver under dæknavn).

   1. De screenshots, jeg har delt, er alle fra åbne Facebook-opslag (se globus-ikonet på dem). Jeg deler altså information, som i forvejen er frit tilgængeligt for enhver.

   2. Titlen for Micas foredrag, før det skiftede navn, var ‘Alle hvide mennesker er racister’. Det fremgår af det nederste af de fire screenshots, hvor Mica selv eksplicit angiver den titel.

   3. Micas holdninger til hvide mennesker er blevet omtalt i medierne (Vice, 2018). Mica har en side med over 1.000 følgere, hvor hun jævnligt gør opmærksom på dem. Mica skriver om dem på sin personlige Facebook-profil. Hvis nogen sidder og leder efter udtalelser helt ned i billedtekster på en lille hjemmeside som min, sådan som du forestiller dig, så har de for længe, længe siden opdaget Mica. De kan ikke på den ene side være så grundige, som du fremstiller dem som, og på den anden side overse hendes FB-profil, hendes FB-side og hendes medieudtalelser. Det hænger ikke sammen. Så nej, mit indlæg spiller ingen som helst rolle i den sammenhæng.

   Venlig hilsen
   Tobias

   Svar
  • 26. september 2019 kl. 22:04
   Permalink

   Det virker til at Mica er racist. Thumbs down 🙁

   Heldigvis er jeg klar over at langt fra alle sorte er racister, for modsat Mica dømmer jeg ikke folk på deres hudfarve, men på det de siger.

   Svar
 • 21. september 2019 kl. 12:52
  Permalink

  og her det sidste billeder

  Svar
 • 21. september 2019 kl. 13:13
  Permalink

  Mica Oh underviser i forbindelse med en workshop der er blevet initieret af en gruppe studerende på KU.
  Derudover hedder gruppen de samarbejder med Sammen Mod Racisme – og IKKE SOS racisme. Sammen Mod Racisme er en gruppe der arbejder frivilligt under Mellemfolkeligt Samvirke.
  Her er linket til eventet: https://www.facebook.com/events/685708965238507/?ti=icl

  Svar
  • 21. september 2019 kl. 14:54
   Permalink

   Tak for præciseringen, June.

   Svar
 • 21. september 2019 kl. 17:32
  Permalink

  “Prøv at kigge på dine egne tankemønstre Tobias. Ser du lige på alle mennesker? Helt inderst inde? Ser du HELT HELT ens på sorte, hvide, og hvilke andre farvenuancer et menneskes pigment nu må producerer? Måske du ikke ønsker at handle racistisk, måske du ikke opfører dig sådan, måske du har selvkontrol og selvindsigt nok til at lade være, men hvordan opfører dine tanker sig, hvordan reagerer dine følelser? Og hvor kommer den opførsel fra? Kunne det tænkes den kom systematisk fra den struktur du er opvokset i?”

  Hej Robert.
  Hvordan definerer du racisme? Jeg går ud fra at det pr definition er et negativt begreb i din forståelse, er det korrekt?
  Er det pr definition negativt at reagere på andre menneskers hudfarve?
  Kan man registrere andre menneskers hudfarve uden at mene eller have lært at mennesker med nogle hudfarver er mindre værd end mennesker med andre hudfarver?
  Kan du forestille dig andre grunde til at bemærke/registrere/reagere på andres hudfarve, end at man har lært at hudfarver definerer et menneske, og/eller et menneskes værd?
  Bemærker, registrerer eller reagerer du selv på andre menneskers hudfarve?
  Er du racist?
  Mvh Siri

  Svar
 • 23. september 2019 kl. 07:27
  Permalink

  du sletter bare kommentaren med billedet af du og Mica’s samtale hvis du ikke vil have den herinde.

  Svar
  • 23. september 2019 kl. 08:43
   Permalink

   Hej Robert

   Tak for det. Men hvis jeg fjerner den kommentar, fjerner jeg samtidig hele din kritik. Det er ikke rimeligt. Den skal have lov til at stå.

   Pointen er i øvrigt ikke, at jeg siger noget i det screenshot – eller i min samtale med Mica i øvrigt – jeg ikke kan stå inde for, eller som andre ikke ville kunne tåle at se.

   Pointen er, at man skal skelne mellem private og offentlige samtaler. En privat chat svarer til en telefonsamtale. Dem deler man ikke uden videre informationer fra med resten af verden. Og det var det, der var min pointe: Hvis vi skal kunne tale/skrive sammen fremover, skal den slags høre op.

   Venlig hilsen
   Tobias

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *