24. februar, 2024

Feminist, der mener, at alle hvide mennesker er racister, skal undervise på Københavns Universitet – i racisme

Københavns Universitet. Billede: Wikimedia Commons/MrBprints.

Den nye racismeunderviser har blandt andet hashtagget #allehvidemenneskererracister og udsagn som »alle hvide mennesker er racister, og den bliver I nødt til at æde« på repertoiret.

Kvinden bag Facebook-siden ’Hende Den Intersektionelle Feminist’, Mica Oh, skal i oktober undervise i strukturel racisme, sort litteratur og anti-racisme på Københavns Universitet.

Det fortæller hun på Facebook.

»Havde du spurgt mig for et år siden, om eller at jeg en dag skulle skrive for Oxford University og undervise i strukturel racisme, sort litteratur og anti-racisme på Københavns Universitet, og fået de skønneste kollegaer på Union KBH, så havde svaret været et HØJLYDT grin, en let rysten på hovedet med en let mumlen: Man kan altid drømme. Ikke desto mindre, så skrives der til Oxford og skal undervise på KU i oktober, og har fået den ære at være årets værtinde for huset UNION, under dette års kulturnat. #nårdrømmeblivertilvirkelighed«, skriver den 44-årige feminist på det sociale medie.

Billede: Screenshot, Facebook.

I et andet opslag præciserer Mica Oh, at det er som gæsteunderviser, hun skal fungere på Københavns Universitet.

»Københavns Universitet, vi ses d. 1 oktober. Hvor jeg underviser i strukturel racisme og white savior adfærd, med et drys af intersektionel feminisme. #globalhealth #gæstelærer #undervisning, skriver hun.

Billede: Screenshot, Facebook.

Alle hvide mennesker er racister

Mica Oh underviser i forvejen hos UNION, det tidligere Verdenskulturcentret, som finansieres af Københavns Kommune.

Her har hendes foredrag titlen ’Strukturel racisme – Er alle hvide mennesker racister?’

En titel, det først fik i maj i år. Indtil da var titlen slet og ret ’Alle hvide mennesker er racister’.

Mica Oh fortæller om navneændringen på sit foredrag, der indtil maj i år hed ‘Alle hvide mennesker er racister’. Billede: Screenshot, Facebook.

Sin opfattelse af hvide mennesker som racister har Mica Oh desuden gentagne gange ytret på sociale medier i form af hashtagget #allehvidemenneskererracister.

Mica Oh kalder Rasmus Paludan racist. Samtidig slår hun fast, at alle hvide mennesker er racister. Fra tiden, hvor titlen på Mica Ohs foredrag var ‘Alle hvide mennesker er racister’. Billede: Screenshot, Facebook.

Og heller ikke i udtalelser til pressen har Mica Oh lagt skjul på, hvad hun mener om hvide mennesker.

»Alle hvide mennesker er racister, og den bliver I nødt til at æde«, sagde hun til Vice i august 2018.

Stilhed i P1 Debat og Berlingske

I løbet af sommeren er Mica Oh flere gange blevet spurgt af medier om sit syn på racisme. Det er blandt andet sket i en artikel i Berlingske og i radioprogrammet P1 Debat.

Her kunne journalisterne have spurgt ind til Mica Ohs udtalelser om hvide mennesker.

Men det skete ikke.

Hverken Berlingske eller P1 Debat bad Mica Oh forholde sig til sine udsagn om, at alle hvide mennesker er racister.

Den journalistiske tavshed gav den intersektionelle feminist mulighed for at fungere som racismeekspert uden at svare på, hvordan man med troværdighed kan udtale sig om racisme, når man selv ytrer sig generaliserende og stærkt negativt om mennesker baseret på deres hudfarve.

Det blev aldrig aktuelt at tale om

Journalist Rasmus Mark Pedersen var vært for P1 Debat den 19. juli, da Mica Oh gæstede programmet for at diskutere nyheden om, at agent 007 i fremtiden angiveligt skal spilles af en sort kvinde.

Til Reelligestilling.dk forklarer han, hvorfor han ikke omtalte Mica Ohs holdning til hvide mennesker i programmet.

Hvorfor fortæller du på intet tidspunkt lytterne, at den racismeunderviser, du har inviteret, mener, at alle hvide mennesker er racister? Er det, fordi du ikke synes, det er relevant for lytterne at vide? Er det, fordi du ikke var klar over, at det var tilfældet? Eller er der en tredje årsag?

»Jeg valgte at tage Mica Oh med i P1 Debat, fordi jeg fik hende anbefalet af en anden kilde, som ikke kunne være med. I den forbindelse researchede jeg kort på hendes holdninger, inden jeg ringede til hende og talte debatten om James Bond grundigt igennem med hende. Her gav hun klart udtryk for samme holdning, som hun havde i programmet – nemlig at det vil være forfriskende, hvis 007 er en kvinde, og at dem, der mente andet, skulle tage sig lidt sammen og kigge indad. Den holdning ville jeg gerne have repræsenteret, da jeg allerede havde en del, der mente det modsatte«, indleder Rasmus Mark Pedersen i et skriftligt svar.

»I den forbindelse kan jeg ikke huske, at jeg stødte på udsagnet »alle hvide mænd er racister«. Jeg vil ikke udelukke, at jeg gjorde, men i så fald har jeg glemt det«, fortsætter han.

»I forbindelse med debatprogrammer vil jeg desuden generelt sige, at det alt overvejende almindelige er at præsentere folk med navn og titel – og ikke mere. Herefter får de så selv lov til at udbrede deres holdning i løbet af programmet, og det er min opgave som vært at få den til at fremstå så klart som muligt gennem mine spørgsmål. Derfor vil det være højst unormalt at starte med at præsentere gæsten med en holdning, de har sagt i anden forbindelse«, forklarer Rasmus Mark Pedersen.

»Nogle gange kan vi godt gå ud over deres arbejdsmæssige titel, hvis vi for eksempel har en dømt person i studiet. Men det er mere undtagelsen end reglen, at vi har det. Jeg kan dog godt finde på at inkorporere en tidligere holdning i et spørgsmål. »Du har tidligere skrevet, at du mener, månen er grøn. Hvorfor mener du det?« Men eftersom debatten her handlede om, hvorvidt 007 kan være en sort kvinde, og ikke om hvorvidt hvide mænd er racister, så researchede jeg ikke den vej, og det blev aldrig undervejs aktuelt at tale om. Hvis hun havde sagt det i studiet, så vil jeg da håbe, at jeg havde været en god journalist og spurgt kritisk ind til udsagnet«, afslutter han.

Kristian Lindberg, journalisten bag den Berlingske-artikel, Mica Oh medvirkede i som racismeekspert, har fået samme spørgsmål, men var ikke vendt tilbage, da dette indlæg blev bragt.

Ingen melding fra Københavns Universitetet

Københavns Universitet har foreløbig ikke meldt noget ud om Mica Ohs undervisning i oktober. Det er således uvist, hvilken slags undervisning der er tale om, og på hvilket fakultet den skal foregå.

Det har af samme grund ikke været muligt at spørge Københavns Universitet, hvorfor det har valgt at tilknytte en person, der mener, at alle hvide mennesker er racister, som racismeunderviser.

Et spørgsmål, det ellers er rimeligt at stille. Og som hermed er givet videre. Også til P1 Debat og Berlingske, hvis de skulle have genfundet spørgelysten.

Ingen kommentarer fra Mica Oh

Mica Oh blev forud for dette indlæg givet mulighed for at uddybe sine udsagn om, at alle hvide mennesker er racister. Hun bevarede ikke henvendelsen.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview