19. april, 2024

Feminist om Kundby-pigen: »Jeg forsvarer hende ikke, men …«

Forfatter og feminist Gretelise Holm sammenligner på Facebook voldssagen fra Ry, som fire drenge stod bag, med terrorsagen fra Kundby, som en pige stod bag. Billede: Foto af Gretelise Holm: Mogens Engelund/Citat: Egen grafik.

Er det meningsfuldt at sammenligne voldssagen fra Ry med en terrorsagen fra Kundby? Ja, mener forfatter og feminist Gretelise Holm.

Da de fire drenge i Ry-sagen tidligere på måneden blev idømt fængselsstraffe, skete det efter straffelovens paragraf 245, der handler om legemesangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter. De 15-16-årige drenge havde kastet en flaske med brændende benzin på en 16-årig dreng og modtog domme på mellem et og halvandet års delvis betinget fængsel for deres handlinger.

Anderledes ser det ud for den nu 17-årige pige fra Kundby, der forleden blev dømt skyldig i forsøg på terror. Det skete efter straffelovens såkaldte terrorparagraf, § 114, der er langt hårdere end paragraf 245, og pigen blev samtidig af anklagemyndigheden krævet idømt forvaring på ubestemt tid.

»Det bliver interessant at sammenligne straffene«

Umiddelbart har de to sager intet med hinanden at gøre, men for journalist, forfatter og feminist Gretelise Holm giver det alligevel mening at sammenligne dem.

– Den 15-årige pige fra Kundby havde nogle syge ideer, som hun aldrig førte ud i livet, skriver hun på Facebook.

– De 15-16-årige drenge fra Ry havde nogle syge ideer, som de ulykkeligvis førte ud i livet.
De kastede en brandbombe på et menneske. “Vi har sat ild til en perker,” skrev en af dem efterfølgende i en SMS, fortsætter hun.

– Det bliver interessant at sammenligne straffene til Ry-drengene og Kundby-pigen (I Ry-sagen var de to længste fængselsdomme på 18 måneders fængsel. Straffen er endnu ikke fastsat i Kundby-sagen, men anklageren har forlangt lovens strengeste straf: Forvaring på ubestemt tid), afslutter den mangeårige feminist.

»Jeg forsvarer hende ikke, men …«

I kommentarfeltet under opslaget uddyber Gretelise Holm sit synspunkt. Blandt andet understreger hun, at sammenligningen ikke skal forstås som et forsvar for den nu terrordømte pige.

– Jeg forsvarer hende ikke, skriver hun og fortsætter:

– men drengene satte altså med overlæg ild til en person, som har fået varigt mén. Man kan også mene, at de er til fare for andre.

Gretelise Holm har en journalistisk karriere på Berlingske og Politiken bag sig, er tidligere redaktør for Dansk Kvindesamfunds magasin Kvinden og samfundet og er forfatter til mere end 30 bøger.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview