26. marts, 2025

Feminister kræver handling fra DBU: Landsholdet råber »store patter« i omklædningsrummet

Det danske landshold råbte forleden »store patter« som en del af sin sejrssang efter sejren over Irland. Men råbet er uskik, mener Everyday Sexism Project Danmark, der vil have DBU til at skride ind. Billede: Parken, 2004. Wikimedia Commons, fotograf: © www.mysona.dk.

»Vi skal have brudt denne kultur«, mener Everyday Sexism Project Danmark, der opfordrer til pres på DBU for at »få ændret på dette hurtigst muligt«.

Blandt mandlige fodboldspillere er det en udbredt praksis at afslutte et sejrsråb med ordene »store patter«.

Men sådan skal det ikke blive ved med at være. I hvert fald ikke, hvis det står til den feministiske forening Everyday Sexism Project Danmark.

På tide den sang bliver aflivet

Foreningen lagde mærke til sejrsråbet i forbindelse med Danmarks sejr over Irland forleden, hvor de danske spillere euforisk brølede de forbudte ord i omklædningsrummet, mens der blev sendt direkte.

– I anledning af #MeToo og det, at Danmarks herrer nu har kvalificeret sig til VM, og at deres sejrssang i omklædningsrummet blev vist på nationalt tv, hvor de afslutningsvist råber ‘store patter’, er det vist på tide, at den sang bliver aflivet, skriver Everyday Sexism Project Danmark på Facebook.

En optagelse af situationen kan ses i denne video, landsholdsspiller Mathias ‘Zanka’ Jørgensen har uploadet på Facebook. Råbet kommer efter ca. 10 sekunder.

– Det er en locker-room-kultur, der smitter af helt ned til de mindste rækker som U11 i foreningerne, hvor drengebørn råber det samme som deres idoler (til dem der ikke ved det: ja, ‘STORE PATTER’ er et normalt kampråb til fodbold), fortsætter Everyday Sexism Project Danmark.

Vil have DBU til at stoppe det

Ifølge den feministiske forening, der følges af mere end 7.000 på Facebook, er råbet en del af en bredere tendens, som skal tages meget alvorligt.

– Vi taler om, hvordan alle de krænkelser kan ske, som der berettes om under hashtagget #MeToo, og det er ganske enkelt. Det er, fordi vi har en kultur, der tillader det, og en kultur, der lærer drenge at være ‘boys-will-be-boys’, hvor sexisme er en del af dette, skriver foreningen.

– Vi skal have brudt denne kultur, og da kultur er menneskeskabt, er det også kun os mennesker hver især og sammen, der kan gøre dette, tilføjer Everyday Sexism Project Danmark, som afslutter opslaget med at opfordre til at lægge pres på DBU for at få råbet stoppet.

– Så hermed en opfordring til at lægge pres på DBU, diverse foreninger, forældre til børn, der spiller fodbold, på trænere etc. om at få ændret på dette hurtigst muligt, skriver den feministiske forening.

– DBU kunne jo udskrive en konkurrence, så vi kan få et nyt sejrsråb sammen med en ny landsholdssang, så vi får noget nyt at råbe til de forhåbentlig mange kommende sejre, tilføjer Everyday Sexism Project Danmark.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview