2. december, 2024

Feminister kræver lektor fyret for racisme: Optrådte i dykkerdragt med sod i ansigtet

Det feministiske kollektiv Feministisk Kollektiv Uden Navn vil have lektor Rolf Nowotny fyret for en performance, de opfatter som udtryk for racisme. Billede: Udklip fra Weekendavisen den 2. juni 2017, Facebook, Ditte Giese.

»Vi opfordrer institutionen til at revurdere Rolf Nowotnys ansættelse«, skriver feministisk kollektiv. Rektor Sanne Kofod Olsen er chokeret over meldingen.

Opdateret, 7/6-2017, 12:49, 12:51.

Et intersektionelt feministisk kollektiv opfordrer i åbent brev Det Kgl. Danske Kunstakademi til at fyre lektor Rolf Nowotny for racisme.

Kollektivet kalder sig Feministisk Kollektiv Uden Navn og består af fem kvinder, Annika Ashberg, Anita Beikpour, Dina Friemuth, Maja Malou Lyse og Lil Wachmann, der alle er kunstnere.

Performede iført sort ansigtsmaling

Årsagen til opfordringen, som blev offentliggjort i sidste uges udgave af Weekendavisen, er en performance, Nowotny udførte i Odense Zoo den 16. maj.

Ifølge kollektivet befandt Nowotny ved den lejlighed sig i et bur, hvor han iført sort ansigtsmaling brølede og slog sig for brystet.

– Vi er dybt forundrede over hvad denne sorte ansigtsmaling havde af hensigt, men selvom den ikke har villet afbilde sort hudfarve og indgå i historikken af fænomet blackface, så er den stadig problematisk, skriver kollektivet.

– Rolf Nowotny har vist, at han ikke har begreb om sine privilegier som hvid mand, da det netop er fra denne position, at ignorancen er til stede. Denne form for racisme bør tages alvorlig – ikke kun af Rolf Nowotny – men også af institutionen, de ansatte og studerende, fortsætter kollektivet, inden det lidt efter afslutter med ordene:

– Vi opfordrer institutionen til at revurdere Rolf Nowotnys ansættelse som lektor på Kunstakademiet. Det er farligt at tolerere denne form for racisme.

Rektor: Jeg er chokeret over opfordringen

Rektor for Det Kgl Danske Kunstakademis Billedkunstskoler, Sanne Kofod Olsen, meddeler i et svar, ligeledes i Weekendavisen, at hun er chokeret over opfordringen. En opfordring, kollektivet baserer på en forkert udlægning af Nowotnys performance, mener hun.

– Deres beskrivelse af værket er først og fremmest ukorrekt. Nowotny har en dykkerdragt på og sod i ansigtet og taler og synger og befinder sig i øvrigt i et tomt akvarium, forklarer Sanne Kofod Olsen.

– De kalder ham ureflekteret, fordi ansigtsmalingen ligner et »black face«. Et »black face« er en en karikatur af en person med mørk hud, fortsætter hun.

– Umiddelbart antog jeg, at det var en fri fortolkning, da Nowotny hverken fremstår som en racistisk eller ureflekteret person. Dette har jeg siden fået bekræftet ved at se dokumentationen og af Nowotny selv, som havde reflekteret og konkluderet, at det ikke kunne ses som et »black face«, for det ønskede han netop ikke, uddyber Sanne Kofod Olsen, inden hun sætter ord på sin reaktion på kollektivets ønske:

– Jeg er chokeret over brevets tone og opfordringen til at fyre Nowotny.

Flere tager afstand fra kollektivets form for feminisme

Politikens debatredaktør, Ditte Giese, delte i går dette udklip fra Weekendavisen med udvekslingen mellem Feministisk Kollektiv Uden Navn og rektor Sanne Kofod Olsen på sin Facebook-profil.

Udklip fra den seneste udgave af Weekendavisen. Billede: Ditte Giese, Facebook.

Selv tager Ditte Giese afstand fra kollektivet i opslaget, som hun indleder med en beskrivelse af udklippet.

– Her er en flok feminister, der forsøger at få en underviser fyret fra Kunstakademiet, fordi han har bedrevet feministisk ukorrekt (og naturligvis privilegieblind) kunst. Hej søster – ved du, at kunsten er FRI?, skriver hun.

Flere formulerer det endnu skarpere, blandt dem skuespiller og instruktør Paprika Steen, der i en kommentar trækker parralleler mellem kollektivets feminisme og islamistisk terrorisme.

– To much time, to much head, to little life. Jesus CHRIST, hvor er det mekanisk og autopilot at skrive sådan et brev som militant feminist. De ødelægger så meget for alle på den måde, indleder hun.

– Måske jeg ikke vil sidestille det en til en, men forlange et menneske fyret for sit værk og råbe feminismen er stor – lyder som at køre en bil ind i mængden og råbe Allah sagde jeg skulle gøre det, fortsætter Paprika Steen.

– Det der er ikke feminisme, det er underskud og hysterisk higen efter at finde et indhold i et forkælet og blegt indre!, afslutter hun.

Også debattør Amalie Lyhne har forholdt sig til det navnløse, feministiske kollektiv. I sit seneste indlæg på Berlingske skriver hun:

– De unge kvinder, som kalder sig »Feministisk Kollektiv Uden Navn«, har alle danskklingende navne, men de er alligevel så oprørte over lektorens påstået racistiske gerning, at intet mindre end en fyring kan genoprette deres tillid til verden, og tilføjer:

– Det er latterligt. Men det er også virkelig trist.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview