23. maj, 2024

Fire ud af fem studerende er kvinder: Nu afskaffes karakterer på de første to semestre

Antropologi på Københavns Universitet fjerner karakterer på studiets første to semestre. Billede: Arkivfoto.

De studerende på Antropologi på KU får ikke længere karakterer det første år. »Det er en invitation til at turde mere«, siger studieleder Heiko Henkel.

Studerende, der finder motivation i at få deres faglige præstationer bedømt med karakterer, går en hård start i møde på Antropologi på Københavns Universitetet.

Studiet, som især tiltrækker kvindelige studerende, har nemlig fjernet alle karakterer de to første semestre, så ingen ser hverken 2- eller 12-taller før på tredje semester.

Det fortæller Uniavisen.

En invitation til at turde mere

Baggrunden for karakterafskaffelsen er et frafald på over 20 procent flere år i træk samt meldinger om præstationspres, stress og lavt selvværd blandt de studerende i et omfang, så hver femte i løbet af studietiden søger psykologhjælp.

– Det er en invitation til at turde mere, siger studieleder Heiko Henkel til Uniavisen.

– De studerende kommer jo kun ind, hvis de har tårnhøje karakterer, men pludselig er det ikke det vigtigste. Det er det budskab, vi gerne vil understrege ved at fjerne karakterer fra første år, tilføjer han og understreger, at karakterafskaffelsen kan blive efterfulgt af yderligere tiltag.

– Det er vigtigt, at de nye studerende får endnu mere rum til at udfolde deres kreativitet, finde deres vej i faget og blive studerende. Det at tage karaktererne væk er et lille skridt i det her større projekt, siger han.

Et »12-talspige-studie«

Antropologi på Københavns Universitet tiltrækker traditionelt mange kvindelige studerende, og også i år var der solid overvægt af personer med lige personnummer blandt de optagne.

Af de 103, der fik plads på studiet, var de 81 kvinder. Det svarer til, at 79 procent af de nye studerende er kvinder, mens 21 procent er mænd.

På hele Københavns Universitet fordeler de optagne sig i år på 60 procent kvinder og 40 procent mænd.

Antropologi hører under Det Samfundsvidenskabelige Fakultet sammen med Psykologi, Sociologi, Samfundsfag, Statskundskab og Økonomi.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview