Forkvinde: Løkke bør undskylde for hekseafbrændinger

Bør Lars Løkke Rasmussen undskylde for de hekseafbrændinger, der fandt sted i Danmark frem til 1697? Ja, mener Dansk Kvindesamfund. Billede: Logo, Dansk Kvindesamfund, Facebook/ft.dk, fotograf: Steen Brogaard.

Dansk Kvindesamfunds forkvinde, Lisa Holmfjord, kræver officiel undskyldning for hekseafbrændinger fra statsminister Lars Løkke Rasmussen. 

Den sidste hekseafbrænding i Danmark fandt sted i 1639, og i 1866 blev de sidste paragraffer om trolddom fjernet fra dansk lovgivning.

Men tiden læger ikke alle sår, påpeger Dansk Kvindesamfunds forkvinde, Lisa Holmfjord, som i går aftes i en tale ved foreningens årsmøde kom ind på emnet. Hun krævede samtidig en officiel undskyldning fra statsminister Lars Løkke Rasmussen.

– Dengang brændte man hekse på bålet. Det gør man ikke mere. Men både ordet »heks« og undertrykkelsen af kvinder findes stadig, indledte Holmfjord.

– Det skal vi ikke finde os i! Vi må kræve, og vi vil kræve, at landets statsminister på vegne af alle danske mænd siger undskyld til de danske kvinder for hekseafbrændingerne, fortsatte hun til stor begejstring for de fremmødte.

Forkvinden påpegede derefter, at undskyldningen både vil have et moralsk og et økonomisk formål.

– Det handler om to ting. For det første vil undskyldningen moralsk give oprejsning til alle kvinder i Danmark, og det fortjener vi i den grad. For det andet vil undskyldningen give danske kvinder mulighed for at rejse sager om erstatning mod den danske stat. Begge dele er vigtige. Begge dele er værd at kæmpe for, understregede Holmfjord.

Kønsforsker: Heksisme er fortsat et udbredt problem

Selv om det er længe siden, man brændte hekse på bålet, bruges ordet »heks« stadig til at undertrykke kvinder. Det fortæller kønsforsker Rikke Andreassen fra Roskilde Universitetscenter.

– Kvinder oplever stadig at blive kaldt hekse. Ordet er negativt ladet og har til formål at sætte kvinden på plads, forklarer Andreassen.

– I forskningen betegner vi fænomenet »heksisme«, og Danmark er et af de lande i verden, der er hårdest ramt. Mere end 40 procent af de danske kvinder er på et eller andet tidspunkt i deres liv blevet kaldt hekse, tilføjer kønsforskeren.

Også Everyday Sexism Project kender til problemet.

– Det er stort set hver eneste uge, vi modtager historier fra kvinder og unge piger, der har været udsat for heksisme, fortæller forkvinde for Everyday Sexism Project, Katrine Blom.

– Ikke mindst tidligt på dagen, inden håret er sat, oplever mange danske piger og kvinder at blive kaldt hekse, tilføjer hun.

Statsministeren har foreløbig ikke forholdt sig til Dansk Kvindesamfunds undskyldningsønske. Det forventes, at Løkke vil knytte en kommentar til spørgsmålet mandag.

Opdateret 2/4-2017: Bemærk venligst, hvilken dato denne artikel blev bragt. Datoen står øverst til venstre og er 1. april.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

4 thoughts on “Forkvinde: Løkke bør undskylde for hekseafbrændinger

 • 1. april 2017 kl. 12:16
  Permalink

  Det her er vanvittigt.
  For det første: Ikke alle hekse var kvinder. En del hekse var mænd.
  For det andet: De der angav heksene, var for mere end 50 % vedkommende kvinder. Ofte stod en person anklaget som heks, angivet af kvinder, mens en mandlig myndighedsperson forsøgte at få vedkommende benådet, og kvinderne insisterede på at hun var heks og skulle brændes.
  Jeg studerede emnet i detaljer sidste år, og jeg kan give videnskabelige henvisninger til, at det forholder sig som angivet.

  Svar
  • 2. april 2017 kl. 08:33
   Permalink

   Jeg kan bekræfte, at ovenstående artikel er dette års aprilsnar. Jeg er glad for, at den var så troværdig, at den kunne forveksles med en »rigtig« nyhed. 🙂

   Svar
 • 1. april 2017 kl. 18:37
  Permalink

  Det må være en aprilsnar! 🙂
  Der findes dog nogen derude der i ramme alvor mener at sankthansbålet med heksen burde stoppes, da det viderefører strukturer, som… osv. osv. osv. osv. osv. osv., og med tidens krav om genindførelse af arvesynden, er det såmænd ikke helt utroværdigt.

  Svar
 • 1. april 2017 kl. 21:42
  Permalink

  haha….sjovt…god 1. aprils nar, men den er ikke så langt væk fra mange af de andre groteske feministiske krav. 🙂

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *