14. juni, 2024

Forskere: Forkert at beskrive amning som naturligt

Amning bør ikke omtales som noget naturligt, mener amerikanske forskere. Billede: Arkivfoto.

Man risikerer at forstærke traditionelle kønsroller, hvis man omtaler amning som naturligt, og det er et problem, mener amerikanske forskere.

Det kan godt være, du synes, det er naturligt at amme. Men måske skal du kalde det noget andet. For det er problematisk at bruge ordet »naturligt« om amning.

Det påpeger ph.d. Jessica Martucci og ph.d. Anne Barnhill, som begge er fra Department of Medical Ethics and Health Policy, Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania, Philadelphia, Pennsylvania.

Etisk upassende

Ifølge Martucci og Barnhill risikerer omtalen af amning som naturligt at føre flere problemer med sig.

– At henvise til det ‘naturlige’ i kampagner for amning… kan utilsigtet blåstemple et sæt af værdier om familieliv og kønsroller, som ville være etisk upassende, skriver de ifølge heatst.com i studiet.

En pointe de to forskere uddyber andre steder i teksten.

– At koble natur med moderskab… kan utilsigtet understøtte biologisk deterministiske argumenter om mænd og kvinders roller i familien (for eksempel, at kvinden bør være den primære omsorgsperson), skriver de.

Kan påvirke holdningen til vacciner

Martucci og Barnhill understreger, at ikke mindst de store sundhedsorganisationer som WHO bør tage brugen af ordet »naturligt« i forbindelse med amning op til overvejelse.

De påpeger desuden, at promoveringen af det »naturlige« ved amning ikke kun risikerer at skabe grobund for traditionelle syn på kønsroller, men også risikerer at påvirke holdningen til vacciner.

– Hvis det at gøre ‘det naturlige’ er det ‘bedste’ i forhold til amning, hvordan kan vi så forvente, at mødre ser bort fra dette stærke og dybt overbevisende syn på virkeligheden, når de træffer beslutninger om vaccination?, spøger Martucci og Barnhill.

Martucci og Barnhills advarsler mod at beskrive amning som naturligt kan findes i artiklen ‘Unintended Consequences of Invoking the »Natural« in Breastfeeding Promotion’, som er bragt i tidsskriftet Pediatrics, der udgives af American Academy of Pediatrics.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview