Goddag mand, økseskaft: Politiken beder fem feminister svare på, om der er stadig er brug for feminisme

Politiken spørger ved debatarrangement fem feminister, om der stadig er brug for feminisme. Billede: Privat/Facebook Events.
Politiken spørger ved debatarrangement fem feminister, om der stadig er brug for feminisme. Billede: Privat/Facebook Events.

Om at føre hænderne til ansigtet i en blanding af undren, afmagt, vantro og et af den slags grin, som kun opstår, når man ryster på hovedet.

Det er ingen hemmelighed for nogen, at den danske ligestillingsdebat er lige så skæv som en gymnasieelev på Roskilde.

Er du feminist, kvinde eller indvandrer – og gerne en kombination af de tre – står aviser, magasiner, radiostationer og tv-programmer i kø for at høre, hvad du mener.

Er du ikke, ja, så er din mening knap så interessant.

Sådan er reglerne, og det må man affinde sig med; den, der betaler musikken, bestemmer, hvad der skal spilles – og hvem der skal spille.

Derfor bør man i princippet ikke blive overrasket, når man endnu engang ser et eksempel på, hvor ensidig debatten er.

Jeg mener, man ved det jo godt.

Og alligevel, alligevel er det af og til svært ikke at føre hænderne til ansigtet i en blanding af undren, afmagt, vantro og et af den slags grin, som kun opstår, når man ryster på hovedet.

Som jeg gjorde i maj, da jeg opdagede, at Socialdemokraterne til en konference om køn og ligestilling i partiets ligestillingsudvalg havde inviteret syv kvinder og én mand – Henrik Marstal – som oplægsholdere.

Og som jeg gjorde for lidt siden, da jeg opdagede, at Politiken til et debatarrangement senere i denne måned under overskriften ‘Er der stadig brug for feminisme?’ har inviteret fem feminister.

Altså, kan de ikke selv se, at den er gal?

Nej, er svaretgu’ kan de ej.

For kunne de det, havde de selvfølgelig sammensat panelerne anderledes.

De fem inviterede til Politikens debatarrangement er Sanne Søndergaard, Emma Holten, Rasmus Brygger, Natasha Al-Hariri og Henrik Marstal.

Feminist, feminist, feminist, feminist og feminist.

Som altså – mens publikum holder vejret – skal svare på, om de mener, at der stadig er brug for feminisme.

Goddag mand, økseskaft.

Politikens debataften kan sammenlignes med en temaaften i Brøndby Support, hvor man diskuterer, om der stadig er brug for Brøndby IF i dansk fodbold.

Skidehyggeligt, hvis man er til Brøndby

Men totalt blottet for kritisk diskussion.

Den eneste formildende omstændighed ved aftenen er, at Politiken lover de fremmødte »rigelige mængder af kaffe og kage«.

Det er et sympatisk træk.

For noget skal gæsterne jo få tiden til at gå med, mens de får det svar, de kender på forhånd.

https://www.facebook.com/events/241885406213113/

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

2 thoughts on “Goddag mand, økseskaft: Politiken beder fem feminister svare på, om der er stadig er brug for feminisme

 • 19. september 2016 kl. 10:01
  Permalink

  Men der var vel afsat tid til kritiske spørgsmål fra publikum til sidst?

  Svar
  • 19. september 2016 kl. 10:06
   Permalink

   Ifølge arrangøren er der afsat op mod en time til spørgsmål fra publikum. Der vil dog blive sorteret i spørgsmålene af aftenens ordstyrer, Nazila Kivi, som også er feminist (og Emma Holtens kollega på Friktion).

   Kivi vil med arrangørens ord »moderere debatten med hård men fair hånd og gøre publikum klogere på hvad vi kan forvente af fremtidens feminisme i de kommende år, og hvor kampene skal kæmpes«.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *