14. juni, 2024

Göteborg-festival overvejer mandefri zoner til koncerter

Under Göteborg Kulturkalas omdannes Göteborgs gader og torve til festpladser med musik, teater og andre arrangementer. Billede: Koncert ved Göteborg Kulturkalas 2015, YouTube.
Under Göteborg Kulturkalas omdannes Göteborgs gader og torve til festpladser med musik, teater og andre arrangementer. Billede: Koncert ved Göteborg Kulturkalas 2015, YouTube.

Særlige zoner kun for kvinder kan blive en realitet under koncerter ved den svenske festival Göteborg Kulturkalas i august.

Når den store festival Göteborg Kulturkalas løber af stablen den 16. til 21. august i Göteborg, kan det meget vel blive med mandefri zoner ved flere af festvalens koncerter.

Zonerne overvejes for at undgå seksuelle overgreb under koncerterne, fortæller festivalens projektleder, Tasso Stafilidis, som medgiver, at det vil være en usædvanlig beslutning for en festival som Göteborg Kulturkalas.

– Det vil måske være et et drastisk skridt at tage for os som åben festival. Men alle skal kunne opleve festivalen uden at føle sig utrygge, siger han ifølge Aftenposten til nyhedsbureauet TT.

– Vi må være klar til aktivt at gøre noget ved det. Det er på baggrund af det, at vi overvejer de her zoner, tilføjer han.

Bliver taget i brug, hvis andre tiltag fejler

Tasso Stafilidis understreger, at de mandefri zoner ikke er den eneste foranstaltning mod voldtægter og seksuelle krænkelser på Gøteborg Kulturkalas.

Festivalen arbejder blandt andet med uddannelse af frivillige og vagtpersonale, og de mandefri zoner skal først og fremmest skal opfattes som en nødløsning, som vil blive taget i brug, hvis de øvrige tiltag ikke virker.

– Men hvis der alligevel sker noget, rækker de andre indsatser jo ikke. I så fald må vi måske tilbyde frivillige, sikre områder foran de største scener, afslutter han.

Afspærrede områder for kvinder, transpersoner og andre, der identificerer sig som kvinder

Ifølge festivalens hjemmeside vil de mandefri zoner om nødvendigt blive opført som afspærrede områder, hvor der kun er adgang for kvinder, transpersoner og andre, der identificerer sig som kvinder.

»Hvis det viser sig, at der trods de øvrige tiltag begås seksuelle overgreb på festivalen, kommer vi at gennemføre andre foranstaltninger for at beskytte kvinder og piger. Vi kommer til at overveje at indføre trygge zoner foran vores største scener, hvor kun kvinder (inkl. transpersoner og andre, der identificerer sig som kvinder) gives adgang, i et afspærret område. Disse trygge zoner kommer til at være placeret lige foran scenen, og det øvrige publikum kommer til at have den samme adgang til sceneprogrammet, men kommer til at stå uden for den trygge zone«, skriver festivalen.

Gøteborg Kulturkalas er en af Nordens største kulturfestivaler og byder på over 1.200 arrangementer med fri entre. Under festivalen laves byens torve og gader om til festpladser, hvor blandt andet opera, kunst, musik, karneval, gadeteater, teater, litteratur og film kan opleves. Festivalen forventes på sine seks dage at blive besøgt af mere end 1.500.000 mennesker.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview