26. maj, 2024

Hans Bonde: En del kvindelige politikere kommer til tops, fordi de er kvinder

Helle Thorning-Schmidts kometkarriere i Socialdemokratiet blev hjulpet af, at hun er kvinde, påpeger professor, dr. phil Hans Bonde. Billede: Pressefoto, Hans Bonde/Wikimedia Commons, fotograf: World Economic Forum.

Det skader kvinder, der kan og vil selv, at kvinder hjælpes til politiske topposter, mener professor, dr. phil Hans Bonde.

Opdateret 1/9 2017, 08:20.

Med afsæt i programserien ‘Statsministrene’, som sender for tiden, påpeger professor, dr.phil Hans Bonde i et indlæg på Altinget.dk, at der er stærke tendenser til, at kvinder favoriseres i toppolitik.

I indlægget peger professoren blandt andet på Helle Thorning-Schmidt kometkarriere i Socialdemokratiet og udnævnelser til EU-kommissionen som eksempler på, at kvinder er blevet foretrukket til politiske topposter også på grund af deres køn.

– Alt i alt er der stærke tendenser til at favorisere kvinder i toppolitik, skriver Hans Bonde

– Det vi mangler at diskutere er, om dette kan være en fordel, ved at kvinder får et hjælpende skub, hvorved deres kompetencer styrkes i takt med deres erfaringer på højeste niveau, eller om det bliver til skade for kvindefrigørelsen, fordi kvinder hermed risikerer at blive reduceret til symbolpolitik og et B-hold, fordi de ikke er kommet frem alene ved egen hjælp og dermed skader synet på de mange kvinder, der kan og vil helt selv, uddyber han.

Bertel Haarder manglede kønsskifteoperationen

Indlægget rummer flere interessante citater fra politikere, der har mærket konsekvenserne af kvindefavoriseringen i toppolitik på egen krop.

En af dem er Bertel Haarder, som flere gange er blevet fravalgt, fordi det var vigtigt at udnævne en kvinde i stedet. Noget, en af de kvinder, der blev foretrukket selv indrømmer.

– Han ville det så gerne. Og han ville have været god til det. Men måske ville han det for meget – eller også fik han bare ikke den kønsskifteoperation, siger Mariann Fischer Boel, der i 2004 blev Danmarks Europa-Kommissær for næsen af Bertel Haarder.

Den vragede mand er da heller ikke i tvivl om, at kvinder lettere opnår politiske topposter.

– Det er i hvert fald lettere at komme frem, hvis man er kvinde. Det kan være en fordel at være en kvinde, hvis man vil til tops i politik, siger Bertel Haarder.

En pointe, Mariann Fischer Boel ikke synes at være uenig i.

– Når man først åbner munden, kan man blive valgt til alting. Særligt som kvinde, siger hun.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview