24. maj, 2024

Henrik Marstal får egen gade i København

Henrik Marstal får egen gade på Østerbro i København. Det sker 1. januar 2019, når den nuværende Marstalsgade skifter navn til Henrik Marstalsgade. Billede: Google Maps/privatfoto/screenshot, Deadline, DR 2.

Marstalsgade på Østerbro skal fra 1. januar 2019 hedde Henrik Marstalsgade. Navneændringen sker som led i projektet »Feministisk byfornyelse«.

Musiker, feminist, kønsdebattør og folketingskandidat for Alternativet Henrik Marstal kan fra 1. januar 2019 spadsere ned ad sin egen gade i København.

Nærmere bestemt ad den nuværende Marstalsgade, der om ni måneder skifter navn til Henrik Marstalsgade.

Det meddeler Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Feministisk byfornyelse

Navneændringen er en del af projektet »Feministisk byfornyelse«, som har til formål at »øge mangfoldigheden og gøre København tryggere for kvinder og transpersoner«.

Projektet indeholder foruden navneændringen et totalforbud mod »sexistiske reklamer« i København samt indførelse af »cykelzoner« med forbud mod bilkørsel flere steder i byen.

Endvidere er det efter svensk forbillede besluttet på forsøgsbasis at gøre den københavnske snerydning feministisk. Det betyder, at sne på fortove og cykelstier prioriteres over sne på vejene.

Henrik Marstalsgade

Det var på forhånd afgjort, at kun én vej eller gade skulle skifte navn, og ifølge fritids- og kulturborgmester Niko Grünfeld (Å) blev Henrik Marstal valgt foran blandt andre Emma Holten for sin »vedvarende indsats i kampen mod det patriarkalske samfunds heteronormative strukturer«.

– Få forstår som Henrik, hvilke udfordringer vi står over for, når det gælder samfundets skjulte undertrykkelse, og endnu færre kan som han sætte ord på det, siger Niko Grünfeld.

Ifølge pressemeddelelsen er Henrik Marstal yderst stolt over sin nye gade.

– Det beviser for mig, at københavnerne vil ligestillingen, siger han.

– Samtidig er jeg glad for datoen. Navneændringen sker den 1. januar, og det er jo lige efter nytårsaften. På den måde kommer det til at føles, som om fejringen varer længere, end den i virkeligheden gør, tilføjer den feministiske kønsdebattør.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview