19. april, 2024

Henrik Marstal glæder sig: Snart vil det blive almindeligt, at mænd lever i cølibat

Vi er på vej ind i det postpatriarkalske samfund, mener Henrik Marstal. Billede. Screenshot, DR, DR 2, Deadline/arkivfoto.

Ifølge Henrik Marstal er vi på vej ind i »det postpatriarkalske samfund«, hvor mange mænd vil leve i cølibat, og voldtægter stort set vil forsvinde.

Debattør, feminist og folketingskandidat for Alternativet Henrik Marstal fastslår i nyt debatindlæg på Politiken.dk, at vi er på vej ind i »det postpatriarkalske samfund«.

– Der er lang vej endnu (…) Ikke desto mindre tyder mange tegn i tiden på, at det postpatriarkalske samfund er på vej til at blive en realitet, skriver han.

Voldtægt bliver en sjældenhed

Det er der gode grunde til at glæde sig over, mener den tidligere Ibens-bassist, som i indlægget peger på tre områder, der vil være forandrede i det postpatriarkalske samfund.

– 1. Al seksuel ladet kontakt mellem kønnene vil i princippet være empatisk, anerkendende og respektfuld. Det betyder, at chikane og voldtægt er blevet sjældenheder, og at den seksuelt relaterede vold derfor er faldet til et absolut minimum. For kontakten mellem kønnene er utvungen, skriver Henrik Marstal.

– 2. Den mandlige libido er blevet taget op til grundig kritisk revision, hvilket har medført, et mænd betragtes som eneansvarlige for deres egen seksuelle adfærd – deres seksuelle ‘natur’ har altså ikke længere et medansvar. Endvidere er mænd begyndt at leve på måder, hvor en høj seksuel selvkontrol eller periodevis leven i aktivt/passivt cølibat ikke er ualmindelige praksisser, fortsætter han.

– 3. Adfærden mellem mennesker er blevet mindre ego- eller individbaseret, hvilket betyder, at opmærksomheden på, hvordan man interagerer med andre, er blevet en dannelsesmæssig dyd, afslutter Henrik Marstal listen.

Der er ingen vej tilbage

Sin lid til samfundsforandringerne sætter Henrik Marstal blandt andet til det tidligere ABBA-medlem Björn Ulvaeus, der i et debatindlæg har indvarslet revolutionens komme.

– Jeg er nysgerrig på det nye, som ligger foran os nu, når vi efter tusinder af år tager de første skridt ind i den postpatriarkalske æra. Her (dvs. i den vestlige verden) sker revolutionen med fuld styrke, en ustoppelig lavine, som kommer til at forandre samfundet i sin grundstruktur. Der er ingen vej tilbage, citerer Marstal Ulvaeus for.

Hvornår det voldtægtsfri cølibatsamfund bliver en realitet, sætter Henrik Marstal dog ikke dato på.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview