18. maj, 2024

Henrik Marstal nøjes med 12 ugers barsel: Kæresten må tage resten

 

51-årige Henrik Marstal, der i december blev far til en søn, tager blot 12 ugers barsel. Resten overlader han til sin kæreste. Billede: Henrik Marstal, screenshot, YouTube, TV 2 News/arkivfoto (ikke Henrik Marstals kæreste).

51-årige Henrik Marstal blev i december far til en søn. Den markante ligestillingsdebattør har dog ingen planer om at træde gaderne tynde på barselsorlov.

I de fleste danske parforhold tager kvinden længere barselsorlov end manden, og sådan bliver det også for Henrik Marstal og hans kæreste, der i december blev forældre til en søn.

Det fortalte den feministiske ligestillingsdebattør og folketingskandidat for Alternativet tidligere i dag i Radio24syv.

– Min kæreste kommer op på at tage i alt 34 barselsorlovsuger, og jeg har taget to uger i begyndelsen, lige da barnet kom til verden, og så tager jeg 10 uger mere på et senere tidspunkt, sagde Henrik Marstal i den første time af programmet 24syv Morgen.

Reelt føles det som mere

Den tidligere Ibens-bassist, der fylder 52 til sommer, tilføjede, at hans barsel vil komme til at føles som mere end 12 uger, fordi den ligger i forbindelse med ferier.

– Det er sådan rent formelt tallene. Men reelt set føles det, som om jeg har mere barsel. Blandt andet fordi barnet blev født i december på et tidspunkt, hvor jeg faktisk ikke havde så meget aktivt at gøre. Det arbejde, jeg lavede, kunne jeg lave hjemmefra, så det betød faktisk, at jeg var en del mere hjemme, end jeg ellers er i perioden op til jul og faktisk også lige efter jul, i januar, forklarede Henrik Marstal.

– Ud over det ligger min barsel lige mellem en sommerferie og en efterårsferie, og det betyder, at jeg faktisk har noget barsel, kan man sige, i sommerferien og en uges ferie bagefter. Så reelt set, fordelt over hele perioden, kommer det nok til at føles, som om faktisk har noget mere barsel, end jeg formelt set har adgang til, uddybede han.

Dagpenge ikke nok

Efter de indledende forklaringer spurgte programværten, hvorfor Henrik Marstal og hans kæreste ikke deler barslen 50/50. Til det svarede Henrik Marstal, at det handler om økonomi.

– Det har nok udelukkende at gøre med nogle økonomiske overvejelser. Det er sådan, at den barsel, jeg tager, det er det maksimale, jeg vil kunne tage på fuld løn. Skulle jeg tage mere barsel, end det, jeg gør, så skulle jeg til at have en dagpengesats, som selvfølgelig er lavere end min løn, sagde Henrik Marstal.

– Og så kan man sige: Hvorfor i alverden tager du så ikke bare og finder nogle penge og investerer og siger: ‘Så gør jeg det’. Og det har i vores personlige situation at gøre med, at vi lige har købt en bolig og derfor ikke rigtig har et økonomisk råderum, der gør, at vi bare lige kan finde de penge i vores budget, tilføjede han.

Henrik Marstal udsendte for nylig et visionspapir for sine politiske ambitioner. Her var et af punkterne øremærket barsel til fædre.

– Det er efterhånden en gammel traver, men ubalancerne om hvem der tager barsel i en familie bidrager stadig til, at Danmark er et langt mindre ligestillet land end de øvrige nordiske lande. Det betyder, at karrierer stadig mest er for mænd og lidt mindre for kvinder, lød det.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview