20. april, 2024

Henrik Marstal stiller op til Folketinget for Alternativet

Henrik Marstal, 50, stiller op til næste folketingsvalg for Alternativet. Det meddelte partiet og Marstal selv søndag. Marstal ses her ved en tidligere lejlighed i debat i Deadline. Billede: Screenshot, YouTube.
Henrik Marstal, 50, stiller op til næste folketingsvalg for Alternativet. Det meddelte partiet og Marstal søndag. Marstal ses her ved en tidligere lejlighed i debat i Deadline. Billede: Screenshot, YouTube.

Musiker, forfatter og kønsdebattør Henrik Marstal går ind i politik. Den tidligere Ibens-bassist stiller op for Alternativet ved næste folketingsvalg.

Ved det kommende valg til Folketinget får Alternativet-vælgere i Københavns Storkreds, der dækker kommunerne København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør, mulighed for at sætte deres kryds ved musiker, forfatter og kønsdebattør Henrik Marstal. Det meddelte partiet og Marstal søndag.

Marstal bliver en af i alt 12 kandidater for Alternativet i kredsen og skal blandt andre kæmpe med tidligere ligestillingsminister Manu Sareen om vælgernes gunst.

Partiets kandidater opstilles sideordnet, dog med Uffe Elbæk og Carolina Magdalene Maier som spidskandidater. De 12 kandidater i Københavns Storkreds er:

 • Uffe Elbæk (spidskandidat), 62 år, politisk leder for Alternativet Carolina
 • Magdalene Maier (spidskandidat), 42 år, Folketingsmedlem for Alternativet
 • Bo Heimann, 45 år, selvstændig konsulent, M.A. i ledelse- og organisationspsykologi
 • Charlotte Ditløv Jensen, 45 år, kommunikationsrådgiver i Københavns Lufthavne
 • Franciska Rosenkilde, 40 år, cand.scient.geo og kok i et cateringfirma
 • Hans Stougaard Ahlmann-Olsen, 25 år, projektleder Rebuild for Change og studerende
 • Helene Egtved, 52 år, journalist
 • Henrik Marstal, 50 år, musiker og forfatter
 • Jan Kristoffersen, 42 år, jurist, iværksætter og forfatter
 • Manu Sareen, 49 år, forfatter og tidl. MF’er for Radikale
 • Rolf Bjerre, 37 år, ansat i TIMEREPUBLIK og serie-start-up’er
 • Torben Nybo Steffen-Nielsen, 32 år, lektor på Christianshavns Gymnasium

På Twitter har Carolina Magdalene Maier delt dette billede af partiets kandidater:

En fantastisk følelse

På Facebook delte Henrik Marstal søndag aften nyheden om sit kandidatur med sine venner og følgere i et opslag på det sociale medie.

»Det er i dag blevet officielt at jeg nu er folketingskandidat for Alternativet. Det er for Københavns Storkreds«, skriver Marstal i opslaget og fortsætter:

»Det er en fantastisk følelse i forhold til mit ønske om at bidrage til at frembringe en mere oplyst, mere empatisk og mindre rethaverisk verden. Det føles helt rigtigt«.

»Mine fokusområder vil være kunst, kultur, medier, uddannelse, forskning, mangfoldighed og ligestilling. Det er alle områder, som jeg på den ene eller anden måde har beskæftiget mig indgående med som kunstner, akademiker, forfatter, debattør og kulturpolitiker«, afslutter Marstal.

50-årige Henrik Marstal er ph.d. i musikvidenskab og har en fortid som bassist i rockbandet Ibens. Bandet blev i slutningen af 90’erne blandt andet kendt for hittet ‘Jeg savner min blå cykel’ fra debutpladen Ibens, som udkom i 1997. I de senere år har Marstal flere gange markeret sig i debatten om køn og ligestilling fra sin position som blogger på Politiken, blandt andet med påstanden om, at alle mænd har medansvar for sexisme og overgreb mod kvinder. Marstals seneste indlæg i kønsdebatten kom for blot et par uger siden, da Marstal fastslog, at et voldsomt drab i Svendborg skyldtes »indlejret had til kvindekønnet« hos drabsmanden. I 2015 udgav Marstal bogen Breve fra en kønsforræder, hvor Marstal med udgangspunkt i sine erfaringer og tanker gennemgår nye begreber i det feministiske idéunivers.

Relaterede artikler

Kønsdebattør om Svendborg-drab: Kvindehad gjorde udslaget

Henrik Marstal fortjener ikke at blive mobbet, som han bliver

Breve fra en kønsforræder

Er danskerne endt i en pøl af kvindehad?

Flere Henrik Marstal-relaterede nyhedsartikler og holdningsindlæg kan findes ved at bruge sidens søgefunktion.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview