Ligestillingsnyt

Her må du ikke sige »forfædre« eller »husmor«

Hverken undervisere eller studerende på Cardiff University må bruge ord som »husmor« eller »forfædre«. De skal i stedet anvende kønsneutrale alternativer. Billede: Arkivfoto.

På universitetet i Cardiff skal både studerende og undervisere anvende kønsneutralt sprog. Brud på reglerne medfører straf.

Siger du ordet »forfædre« på Cardiff University, risikerer du at blive straffet. Det er nemlig et brud på universitetets »Equal Opportunities Policy«, som udstikker institutionens regler for »inkluderende sprog«.

Reglerne gælder både studerende og undervisere på universitetet og omhandler en bred vifte af ord og udtryk. For eksempel må man ikke sige »handicappede«, men skal i stedet bruge udtrykket »personer med handicap«.

Mange af de forbudte ord handler om køn. Et udpluk af Cardiff Metropolitan Universitys regler for inkluderende sprog kan ses her:

Forefathers: Ancestors, forebears

Gentleman’s agreement: Unwritten agreement, agreement based on trust

Girls (for adults): women

Housewife: Shopper, consumer, homemaker (depends on context)

Manpower: Human resources, labour force, staff, personnel, workers, workforce

Man or mankind: Humanity, humankind, human race, people

Man-made: Artificial, manufactured, synthetic

Man in the street, common man: Average/ordinary/typical citizen/person

Right-hand man: Chief assistant

Sportsmanship: Fairmess, good humour, sense of fair play

Kilde: The Telegraph

En udbredt tendens

Cardiff Universitet er langt fra den eneste britiske uddannelsesinstitution, der har indført regler, der begrænser ytringsfriheden.

Ifølge en undersøgelse gennemført af magasinet Spiked i sidste måned har 90 procent af de britiske universiteter indført en eller anden form for begrænsning af ytringsfriheden.

Samme undersøgelse viser, at 60 procent af universiteterne i Storbritannien har begrænset ytringsfriheden »i alvorlig grad«, hvorved undersøgelsen forstår, at universiteterne aktivt censurerer bestemte idéer, talere og tekster.

Tendensen betragtes af flere med bekymring, blandt andre premierminister Theresa May, som ifølge The Telegraph har påpeget, at begrænsninger af ytringsfriheden kan få konsekvenser for Storbritanniens økonomi.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *