14. juni, 2024

Herre- og dametoiletter forbydes i New York

Fra næste år bliver herre- og dametoiletter ulovlige i New York. Billede: Arkivfoto.
Fra næste år bliver herre- og dametoiletter ulovlige i New York. Billede: Arkivfoto.

New Yorks restauratører og øvrige erhvervsdrivende må efter 1. januar 2017 ikke tilbyde deres gæster et valg mellem herre- og dametoiletter. Alle toiletter skal fremover være kønsneutrale. Større toiletter med mange båse er undtaget.

Problemet med at gætte, hvad de mystiske skilte med cirkler, streger og andre forvirrende symboler på restauranttoiletternes døre betyder, er snart fortid i New York.

Fra 1. januar 2017 vil det nemlig være ulovligt for byens restauratører og øvrige erhvervsdrivende at have herre- og dametoiletter. I stedet skal toiletterne være kønsneutrale, og alle skilte med kønsansvisninger skal fjernes.

Det er konsekvensen af en ny lov, som blev vedtaget tirsdag. Loven gælder alle en-personers-toiletter i byen, mens større toiletter med mange båse fortsat tillades at være kønsopdelte.

Skal forhindre diskrimination af transpersoner

Loven er vedtaget for at forhindre diskrimination af transpersoner og andre, der ikke identificerer sig med deres biologiske køn. Det fortæller, Danny Dromm, som er en del af byens politiske ledelse og tilhænger af den nye lov.

– De fleste newyorkere tager deres uhindrede adgang til toiletter for givet, men hver eneste dag slås transkønnede og andre med det faktum, at deres valg kan føre til chikane eller værre, siger han.

– At gøre alle enkeltpersonstoiletter kønsneutrale er en let måde at skabe et velkommende miljø for transpersoner og andre, fortsætter han og tilføjer:

– Som en ekstra bonus vil der nu være flere muligheder for alle, der leder efter et ledigt toilet.

Loven træder i kraft 1. januar 2017. Fortsætter restauratører eller andre med at have herre- og dametoiletter i det nye år, vil de blive straffet med bøder.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview