14. juni, 2024

Hvide mænd er ikke overrepræsenterede som gerningsmænd ved masseskyderier i USA

Hvide mænd er ikke overrepræsenterede som gerningsmænd ved amerikanske masseskyderier, viser opgørelse af alle masseskyderier i USA i perioden 1982 til 2017. Billede: Arkivfoto.

Glem myten om »vrede, hvide mænd«: I USA, hvor hvide udgør 63 procent af befolkningen, står hvide mænd bag 64 procent af masseskyderierne, viser opgørelse.

Opdateret 6/10 2017, 8:56, 9:00, 11:23.

Ifølge en opgørelse af alle amerikanske masseskyderier med tre eller flere dræbte i perioden 1982 til 2017 er hvide mænd ikke overrepræsenterede blandt gerningsmænd ved masseskyderier i USA.

Opgørelsen, som er gennemført af tidsskriftet Mother Jones, viser, at hvide mænd står bag 64 procent af masseskyderierne i perioden. Et tal, der svarer til hvides andel af befolkningen, som er 63 procent.

For sorte amerikanere er tallene en anelse mere bekymrende. 16 procent af gerningsmændene bag masseskyderierne i perioden var sorte, mens sorte blot udgør 13 procent af befolkning.

Og værst ser det ud for asiater, som klart er overrepræsenterede. Kun fem procent af USA’s befolkning er asiater, men hele ni procent af gerningsmændene ved masseskyderierne er af asiatisk afstamning.

Et forsvar for vrede hvide mænd

Ifølge den norske forfatter Therese Sollien sår tallene kraftig tvivl om idéen om »vrede, hvide mænd«.

En idé, som ikke mindst begrebets opfinder, den amerikanske sociolog Michael Kimmel, har haft held til at udbrede, siden han lancerede det i 2013 i bogen Angry White Men – American masculinity at the end of an era.

For som tallene viser, passer det ikke, at hvide mænd er mere tilbøjelige til at udføre masseskyderier end andre befolkningsgrupper, påpeger hun i et debatindlæg på Aftenposten, der har titlen ‘Et forsvar for vrede hvide mænd’.

Når myten alligevel får lov til at eksistere, skyldes det ifølge Therese Sollien, at fattige, hvide mænd er en gruppe, ingen har respekt for, og alle derfor kan kritisere og give skyld for både det ene og det andet, uden at det har nogen konsekvenser.

– De fattige hvide er den eneste gruppe, eliten ikke behøver at skamme sig over at se ned på, påpegede Vance, skriver Therese Sollien med henvisning til forfatteren J. D. Vance, der står bag bestselleren Hillbillyens sørgesang, en bog om den fattige, hvide arbejderklasse i USA.

– Det har han ret i, fortsætter hun.

– Ingen veluddannet og fornuftig person ville finde på at være nedladende over for en gruppe med udgangspunkt i hudfarve, køn og indtægt, for ikke at snakke om at udpege dem som særligt voldstilbøjelige, uddyber hun.

– Skal man generalisere om denne gruppe, må man i det mindste sørge for at holde sig til fakta: Hvide mænd begår ikke flere masseskyderier end andre grupper. Generelt er det formentlig en god idé at holde op med at generalisere over grupper med udgangspunkt i hudfarve og køn, afslutter Therese Sollien.

Denne artikel er blevet kritiseret for at se bort fra, at kvinder udgør omtrent halvdelen af befolkningen, og at det derfor ikke passer, at hvide mænd ikke er overrepræsenterede ved masseskyderier i USA. Det er en kritik, der har noget på sig. For naturligvis udgør kvinder omtrent halvdelen af befolkningen, og naturligvis er hvide mænd derfor overrepræsenterede ved masseskyderier i USA i forhold til hele befolkningen. Det samme er sorte mænd og asiatiske mænd, da det stort set kun er mænd, der står bag denne form for skyderier. Når artiklen ikke tager højde for det, skyldes det, at den fokuserer på forholdet mellem mænd med forskellige etniske baggrunde. Den amerikanske sociolog Michal Kimmel, som der henvises til i artiklens anden halvdel, har i forbindelse med lanceringen af sit begreb “vrede, hvide mænd” argumenteret for, at det i særlig grad er hvide mænd, der står bag masseskyderier i USA. Det er den påstand, artiklen forholder sig til, og det er sådan, dens overskrift, ‘Hvide mænd er ikke overrepræsenterede som gerningsmænd ved masseskyderier i USA’, skal forstås: at hvide mænd ikke er overrepræsenterede som gerningsmænd ved amerikanske masseskyderier i forhold til mænd med anden etnicitet.

Flere har rettet denne kritik mod artiklen, og jeg anerkender, at såvel overskriften som indholdet kunne have været udformet på en måde, der i højere grad havde taget højde for de misforståelser, den eksisterende overskrift og det eksisterende indhold muliggør. 

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview