14. juli, 2024

I dag afgøres det, om feminister skal bestemme, hvad landsholdet må råbe i omklædningsrummet

Ifølge Everyday Sexism Project er det ikke i orden, at landsholdet afslutter sin sejrssang i omklædningsrummet med ordene »store patter«. I dag skal Fodboldens Etiske Råd tage stilling til sagen: Billede: Screenshot, video, Mathias ‘Zanka’ Jørgensen på Facebook/arkivfoto/arkivfoto.

Efter feministisk pres tager Fodboldens Etiske Råd i dag stilling til, om landsholdet fortsat må råbe »store patter« som en del af sin sejrssang.

Opdateret, 21/12/2017, 10:57, 15:15.

I forbindelse med Danmarks sejr over Irland i playoff-kampen om deltagelse ved sommerens VM-slutrunde kom det de feministiske organisationer for øre, at landsholdet – ligesom mange andre mandlige fodboldhold – afslutter deres sejrssang ved at råbe »store patter«.

Det førte til protester og krav om, at råbet blev lagt på hylden, og i dag kan feministernes ønske om at gøre landsholdets omklædningsrum til et feministisk ‘safe space’ blive en realitet.

Muligheden foreligger i hvert fald, når Fodboldets Etiske Råd senere i dag skal diskutere sagen. Rådet skal se på, om sejrsråbet er foreneligt med DBU’s såkaldte ‘Code of Conduct’, som indeholder 11 retningslinjer, herunder »Vi er forbilleder døgnet rundt, året rundt – både på banen, i byrummet og på sociale medier«.

Det fortæller DR.

Mænd skal slå hårdt ned på sexistiske jokes

Hos Everyday Sexism Projekt, der har været ledende i kritikken af landsholdet, er forperson Maria Vicki Lindbaum glad for, at sejrsråbet nu muligvis forbydes.

– Det er vigtigt at sætte gang i en diskussion om sexisme, og hvordan sprog kan være med til at forme vores opfattelse af kvinder. For at komme sexisme til livs er det også mænd, der skal få hænderne op af lommen og sige fra over for deres venner og omgangskreds, når de laver sexistiske jokes, siger hun til DR.

Lindbaum og Everyday Sexism Projekt har tidligere kædet landsholdets sejrsråb sammen med efterårets buldrende #MeToo-kampagne.

– I anledning af #MeToo og det, at Danmarks herrer nu har kvalificeret sig til VM, og at deres sejrssang i omklædningsrummet blev vist på nationalt tv, hvor de afslutningsvist råber ‘store patter’, er det vist på tide, at den sang bliver aflivet, skrev Everyday Sexism Project på Facebook efter Danmarks sejr og Irland.

– Vi skal have brudt denne kultur, og da kultur er menneskeskabt, er det også kun os mennesker hver især og sammen, der kan gøre dette,’ tilføjede Everyday Sexism Project.

– Så hermed en opfordring til at lægge pres på DBU, diverse foreninger, forældre til børn, der spiller fodbold, på trænere etc. om at få ændret på dette hurtigst muligt, afsluttede den feministiske forening.

Det fortæller BT.

Sagen om landsholdets sejrssang begyndte at rulle, da Mathias ‘Zanka’ Jørgensen efter sejren over Irland delte en video fra landsholdets omklædningsrum på Facebook, hvor spillerne afslutter deres sejrsråb med ordene »store patter«. Videoen kan ses her.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview