14. juni, 2024

I dag er det mændenes dag

Den 19. november er International Men's Day. Årets tema er mænds selvmord. Billede: Plakater fra internationalmensday.com.
Den 19. november er International Men’s Day. Årets tema er mænds selvmord. Billede: Plakater fra internationalmensday.com.

Lørdag den 19. november er International Men’s Day. Dagen fejres i mere end 70 lande verden over. Årets tema er mænds selvmord.

International Men’s Day blev første gang afholdt i USA i 1992, og efter nogle startvanskeligheder er dagen blevet en fast tradition i mere end 70 lande i verden.

Årets tema er mænds selvmord. I stort set alle lande i verden begår flere mænd end kvinder selvmord, og det har alvorlige konsekvenser for alle, at mænd tager sig selv af dage. I Danmark udgør selvmord godt en procent af alle dødsfald, og af dem bliver ca. tre ud af fire begået af mænd.

International Men’s Day har lavet denne video, som forklarer, hvorfor mænds selvmord er et samfundsproblem, alle bør bidrage til at bekæmpe.

I Danmark er interessen for den internationale mandedag begrænset. I skrivende stund findes der ingen artikler om dagen hos de danske medier*, og det danske videnscenter for køn og ligestilling, KVINFO, omtaler ikke dagen, hverken på Facebook eller på kvinfo.dk.

Et enkelt læserbrev tager dog stilling til International Men’s Day. Det er bragt på Information, og dets afsendere, debattør Rasmus Brygger og formand for DareGender Lasse Bundgård, har klare ønsker om, hvad dagen skal handle om.

»Vi bør derfor bruge Mændenes Internationale Kampdag til to ting: For det første til at tale om forældede kønsnormer og mænds udfordringer. For det andet til at nå til den fælles erkendelse, at ligestillingskampen ikke er en kamp mellem køn, men en kamp, alle køn har en interesse i at tage del i. For de forestillinger, der knytter bestemte værdier og karakteristika til bestemte køn, gør skade på alle køn«, skriver Brygger og Bundgård.

»Lad os i anledning af Mændenes Internationale Kampdag få gjort op med både kønsprivilegier og kønnede succeskriterier. Mandekamp er også ligestillingskamp«, afslutter de.

Yderligere information om årets internationale mandedag kan findes på internationalmensday.com.

*Opdateret 19/11-2016, 09:46: Kristeligt Dagblad bragte denne artikel om International Men’s Day i går.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview