27. maj, 2024

I dag fejrer FN for sjette gang International pigedag. Drenge? Dem fejrer FN ikke

FN’s hovedkvarter i Genève, Schweiz. Billede, Wikipedia, fotograf: Tom Page.

Tendensen er den samme blandt voksne: FN fejrer i alt fire forskellige kvindedage om året, mens organisationen ikke fejrer mænd overhovedet.

Umiddelbart skulle man tro, at FN var til for os alle. Store og små, høje og lave, mænd og kvinder.

Men ser man på FN’s kalender for årlige mærkedage, kommer man i tvivl. Kalenderen rummer adskillige mærkedage for piger og kvinder, men ingen for drenge og mænd.

2-0 til piger

Til piger har FN afsat to dage.

Den ene er i dag, hvor FN fejrer ‘International pigedag‘. Den anden er den 11. februar, hvor det ifølge FN-kalenderen er ‘International dag for kvinder og piger indenfor videnskaben‘.

Mens verdens piger således to gange om året fejres af den globale organisation, må verdens drenge se langt efter tilsvarende fejringer.

4-0 til kvinder

Det samme mønster går igen blandt voksne.

Til verdens kvinder har FN afsat i alt fire dage på kalenderen.

6. februar er det ‘International dag for nul-tolerance overfor kvindelig omskæring‘, 8. marts fejrer FN sammen med verdens kvindeorganisationer ‘International kvindedag (Kvindernes Internationale Kampdag)‘, 15. oktober er det ‘International dag for kvinder i landlige områder‘ og endelig er 25. november afsat som ‘International dag for afskaffelse af vold mod kvinder‘.

Til verdens mænd, der lever kortere liv, oftere er hjemløse, oftere begår selvmord, oftere dør i krige, oftere dør i arbejdsulykker og ingen beskyttelse har mod omskæring?

Ingen mærkedage.

145 mærkedage om året

Når der hverken er plads til drenge eller mænd på FN-kalenderen, skyldes det ikke, at FN forsøger at holde antallet af fejringer nede.

Organisationen fejrer hvert år i alt 145 mærkedage, nogle af dem på de samme datoer.

På kalenderen er der således plads til både ‘International toiletdag‘, ‘International tolerancedag‘ og ‘International postdag‘. Men altså ikke til dage for drenge og mænd.

‘International pigedag’ blev første gang fejret i 2012. Dagen bruges ifølge FN til at sætte fokus på de udfordringer, verdens 1,1 milliarder piger står over for.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview