19. april, 2024

Iben Maria Zeuthen: Udeluk ikke-feminister fra den offentlige debat

Ikke-feminister bør sidestilles med antivaxxere og klimabenægtere og udelukkes fra den offentlige debat, mener DR-journalist Iben Maria Zeuthen. Billede: Pixabay.com.

Journalister bør »slukke mikrofonen« for alle, der ikke har en feministisk tilgang til køn og ligestilling, mener Iben Maria Zeuthen.

Kun feminister bør have lov til at deltage i den offentlige debat om køn og ligestilling.

Det mener journalist og radiovært Iben Maria Zeuthen, der i et detbatindlæg på Ekstra Bladet opfordrer journalister til ikke længere at tale med ikke-feminister.

Sluk mikrofonen for dem med det modsatte synspunkt

– Når man bliver journalist, lærer man sådan noget med altid at sørge for, at det modsatte synspunkt er repræsenteret i de historier, interviews eller debatter, vi arrangerer. Men nogle gange bliver valget af modsat synspunkt ikke udtryk for korrekt journalistisk skoling, men derimod udtryk for manglende mod og ansvar, indleder Iben Maria Zeuthen.

Hun redegør herefter for, at det ikke længere giver mening at tale med vaccineskeptikere og klimaskeptikere, inden hun fastslår, at den samme logik bør gælder i forhold til køn og ligestilling.

– Det er vigtigt, at vi som journalister slukker for mikrofonen for dem med det modsatte synspunkt, når det modsatte synspunkt en gang for alle er underkendt. Og det går nogle gange for langsomt. Det gjorde det med klimafornægterne, det gjorde det med vaccinefornægterne, og det gør det med ligestillingsmodstanderne, skriver hun, inden hun uddyber, hvem disse »ligestillingsmodstandere« er.

– Ja, det kalder jeg dem, for de forsinker med deres meninger et ligestillet samfund. Alle dem, der – som udenforstående – tror, de ved bedre, når de bliver stillet over for beretninger om uligestillende situationer, undertrykkende adfærd eller patriarkalske strukturer, skriver hun.

Udeluk Pia Kjærsgaard

Iben Maria Zeuthen drejer herefter indlægget over på Pia Kjærsgaard, som ifølge Zeuthen er et eksempel på en person, der fremover bør bandlyses fra debatten om køn og ligestilling.

– Vi behøver simpelthen ikke invitere hende ind og tale om ligestilling. Pia har intet særligt kendskab til emnet. Hun har ikke researchet, hun giver intet udtryk for at lytte, og tydeligvis har hun, siden hun sidst var i manegen på denne dagsorden, intet lært. Derudover taler hun mod bedre vidende, og hendes synspunkter er både modbeviste og uddaterede, skriver DR-journalisten.

Vi tror, at vi gør et korrekt journalistisk arbejde ved at invitere en modpart. Men vi ender faktisk med at gøre det modsatte. Ved at invitere en kilde som Pia, får man ikke fremlagt sagerne, som al statistik siger, de bør fremlægges, fortsætter Iben Maria Zeuthen.

– Derudover begår vi en anden klassisk journalistisk fejl: Ved at invitere en meningsdannergæst sammen med erfarings- og fagfolk, som det sker, når Pia står med Sofie Linde eller formanden for Dansk Kvindesamfund, blander vi opinion sammen med faktaformidling, uddyber hun.

– Det er så vigtigt at adskille disse to størrelser, ellers sløres fakta, og vi agerer lodret mod folkets oplysning, tilføjer Iben Maria Zeuthen.

Det er ren disruption at diskutere feministers dagsordener

En af fordelene ved at udelukke ikke-feminister fra debatten er ifølge den 35-årige DR-journalist, at man derved slipper for at skulle redegøre for de »uimodsigelige« tal, man baserer sine synspunkter på.

– Visse problemstillinger bliver heldigvis, hen ad vejen mens vi arbejder med dem og dokumenterer dem, mere og mere velunderbyggede. Overgreb finder sted regelmæssigt, voldtægtsloven var forældet, der er ikke nok kvinder på ledergangene, og der er et pensionsgab mellem mænd og kvinder, blandt andet som følge af den manglende fædrebarsel, skriver Iben Maria Zeuthen.

– Alt dette er tørre tal, de er uimodsigelige, og det er ren disruption at trække det ned i en debatsump, eller blive ved med, gentagne gange, at møde de tal med følelsesargumenter og hypoteser, fastslår hun, inden hun gentager sit ønske om at sidestille ikke-feminister med antivaxxere og klimabenægtere.

– Problemerne ved anti-vaccine, klimaforandringer og manglende ligestilling er bevist, hiv det ud af debatformen og ind i faktuel formidling. Og lad for Guds skyld bedagede opponenter ligge. Vi har intet ansvar for at tage dem med som opponenter, medmindre de kan diske op med fakta, der understøtter deres sag, skriver Iben Maria Zeuthen.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview