19. maj, 2024

Ishockeyspiller viste kvindelig journalist mere end staven

Lovisa Giertta (tv.) fortæller, at en mandlig ishockeyspiller smed alt sit tøj foran hende, mens hun var i gang med at liveinterviewe en anden spiller. Billede: Screenshot YouTube, TV4/arkivfoto.

Sexchikane: Under en livesending i et omklædningsrum smed en ishockeyspiller alt sit tøj blot en armslængde fra den svenske sportsjournalist Lovisa Giertta.

– Jeg blev helt rød i hovedet og følte mig utrolig utilpas. Samtidig stod holdkammeraterne og grinede, fordi de syntes, han var morsom.

Det fortæller den svenske sportsjournalist Lovisa Giertta om en episode efter en kamp i den svenske ishockeyliga, hvor hun blev udsat for sexchikane.

Ville have at jeg skulle reagere på det

Giertta var i gang med at gennemføre et liveinterview med en af kampens hovedpersoner, da sexchikanen fandt sted.

– Jeg skulle interviewe en spiller, som havde været med og havde afgjort kampen, indleder hun over for SVT.

– Samtidig med, at jeg laver liveinterviewet med ham, stiller en anden spiller sig halvanden meter fra mig og tager sit tøj af, imens han kigger på mig, fortsætter hun.

– Så halvanden meterfra fra mig står en splitterravende nøgen mand, og det eneste, han vil have, er, at jeg skal reagere på det, uddyber hun og tilføjer, at hun ikke er i tvivl om, at hun blev udsat for chikanen, fordi hun er kvinde.

– Forestil dig, at en kvindelig idrætsudøver skulle have stillet sig foran en mandlig journalist og taget tøjet af. Det kunne aldrig være sket. Det er en absurd tanke, siger hun.

Ingen hjælp fra cheferne

Giertta fortalte efterfølgende om episoden til sine chefer, men der var ingen hjælp at hente. »Ishockeyspillere, ja…« var det eneste svar hun fik fra dem.

Og heller ikke den konkrete klubs presseansvarlige var ifølge Giertta til nogen hjælp. »Ja, det burde jo ikke ske«, sagde han, men mere blev det ikke til, fortæller hun til det svenske nationalmedie.

Alle kvindelige sportsjournalister har prøvet det

Ifølge Giertta er sexchikane rettet mod kvindelige sportsjournalister efterhånden så udbredt, at de kvindelige sportsjournalister selv er holdt op med at reagere på det.

– Alt fra ‘kom og sæt dig på mit knæ, så vi kan snakke’ til invitationer som ‘kom til mit hotelværelse’. De fleste opfører sig ikke sådan, men det sker ofte, siger Giertta til SVT.

– Jeg har svært ved at forestille mig, at der findes nogen kvindelig sportsjournalist, som ikke har prøvet det. Og jeg tror, det er blevet så tilpas normaliseret, at vi knapt nok reagerer på småepisoderne mere, uddyber hun.

»Hun har intet at gøre i et omklædningsrum!!!«

I Sverige debatteres sagen heftigt, og det er ikke alle, der er på Gierttas side.

Blandt andet sætte flere spørgsmålstegn ved, hvad hun lavede i omklædningsrummet, og om man ikke generelt bør være indstillet på at se nøgne mænd, hvis man befinder sig i mændenes omklædningsrum.

Billede: Screenshot taget af den svenske ishockeyblogger Måns Karlsson.

Men de tanker kan kritikerne ifølge den svenske ishockeyblogger Måns Karlsson godt pakke sammen. I et indlæg om sagen forklarer han, at medievirksomheden C More, som Giertta arbejder for, har en aftale med den svenske ishockeyliga om gennemførelse af interview i omklædningsrummene.

– Selv, hvis det er en KVINDE, SOM ARBEJDER MED ISHOCKEY (HVILKEN SYG KOMBINATION), som er reporter den dag, skriver Karlsson i sin blog.

– Med andre ord han hun noget at gøre i omklædningsrummet. Med andre ord er hun ikke derinde med det formål at NYDE SYNET AF LÆKRE ISHOCKEYFYRE, men for at udføre sit job professionelt, tilføjer han.

Flere aktuelle sager

Gierrtas beretning kommer efter en måned , der har budt på to opsigtsvækkende historier om sexchikane mod kvindelige sportsjournalister.

Den ene fandt sted i forbindelse med Europa League-finalen, hvor den svenske Kanal 9-reporter Isabel Boltenstern blev antastet af flere mænd uden for Friends Arena i Stockholm.

https://www.youtube.com/watch?v=88DO8nSFuS4

Den anden skete ved French Open i Paris, hvor den franske sportsjournalist Maly Thomas gentagne gange undveg tennisspiller Maxime Hamous forsøg på at kysse hende under en livesending.

– Havde det ikke været på TV, havde jeg slået ham, har hun siden udtalt.

https://www.youtube.com/watch?v=l8nFXFAtVvM

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview