18. maj, 2024

“Jeg har fået nok – nu forlader jeg Sverige”

Hadefuld og generaliserende retorik mod midaldrende, hvide, heteroseksuelle, svenske mænd fra højtstående, svenske politikere er blevet for meget for erhvervsmanden Svante White, der har mistet håbet om forandring og forlader landet i protest.

Den svenske entreprenør Svante White har fået nok af had mod midaldrende, svenske, hvide, heteroseksuelle mænd i Sverige. 7. april sætter han sig på et fly væk fra sit fødeland – uden planer om at vende tilbage.

Baggrunden for beslutningen har han skrevet om i et blogindlæg på den svenske udgave af manderettighedssiden A Voice for Men, og indlægget er også blevet bragt på det svenske nyhedssite Nyheter24.se. Det følgende er min oversættelse af indlægget i sin fulde længde.

Jeg har fået nok – nu forlader jeg Sverige

Tidspunktet, da tanken om at emigrere for alvor vækkedes i mig, var i sommer, da jeg lyttede til Åsa Romsons hadefulde tale fra Almedalen. Talen, som var rettet mod svenske, hvide, heteroseksuelle, midaldrende mænd. Altså mod mig. Da Romson skar os alle over en kam, fordomsfuldt og stereotypt, samt skyldiggjorde en hel folkegruppe, flød bærgeret til sidst over. Da hun siden blev vicestatsminister, var der ikke længere noget alternativ. Jeg måtte væk herfra.

Jeg forlader mit land. Det hjemland, hvor jeg nu udpeges som roden til alt ondt. Det, som gør mig ond, er følgende: mit køn, min hudfarve, min seksuelle orientering og min alder. Det, som derimod ikke vejes med, er mine handlinger. Så hvem er jeg så, dette onde menneske?

  • Jeg kommer fra simple kår og har arbejdet meget hårdt. Jeg har været sygemeldt i ca. 1 uge de sidste 18 år.
  • Jeg har været med til at starte 5 virksomheder med alle de lange nætter og store risici for min privatøkonomi, det har indebåret.
  • Jeg har startet og ejet virksomheder, der har eksporteret for millioner af kroner. Noget, som har været rigtig godt for Sverige.
  • Mine virksomheder har skabt beskæftigelse for 75 personer, heraf mange nysvenskere.
  • Jeg tror, jeg med rimelighed kan sige, at jeg har betalt mere i skat end den gennemsnitlige svensker.
  • Jeg har repræsenteret svensk erhvervsliv i Kina, Tyskland og Rusland.
  • Jeg vurderer, at jeg har bidraget til svensk økonomi i højere grad end mange andre og uden tvivl i meget, meget, MEGET højere grad end Åsa Romson.

Nu flytter jeg herfra. Hvis jeg i fremtiden kommer til at bygge virksomheder op igen og satse mine penge og kræfter, så bliver det ikke i Sverige. Ikke i et land, hvor jeg opfattes som fjenden, uanset mine handlinger. Ikke i et land, hvor jeg alene beroende på mit køn, min hudfarve, min seksuelle orientering og min alder ringeagtes og beskrives som ond af de mennesker, som snarere burde takke mig. Jeg har solgt mit hus, opsagt alle opgaver i Sverige og lægger al forretning bag mig. Her til aften (19. marts, red.) bestilte jeg enkeltbilletten væk herfra. Den 7. april letter flyet.

Jeg har mistet håbet. Med et statsapparat, politikere og medier, som følger politiske dogmer, der ikke må sættes spørgsmålstegn ved, eller bare diskuteres, så er oddsene imod, at der nogensinde sker en forandring.

Sverige har brug for en ny Pär Ström. En med viden, en løves mod og som gives den finansielle støtte, det kræves for at kunne udfordre PK-korridoren og gå op imod fordomsfulde personer som Åsa Romson.

Svante White

Læs det originale indlæg på svensk på A Voice for Men her.

Læs indlægget på svensk på Nyheter24.se her.

Læs perspektiverende indlæg om sagen på svensk på Genusdebatten.se her.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview