9. november, 2024

Kan man lægge to og to sammen hos DJØF?

Er 15% mandlige pædagoger et udtryk for “mænds jobchancer” i børnehaverne? Nej? Er 30% kvindelige ledere så udtryk for “kvinders lederchancer” i virksomhederne?

Der er et misforhold mellem overskriften og indholdet i DJØF’s seneste analyse af “kvinders repræsentation” i lederstillinger.

Overskriften lyder: “Stor brancheforskel på kvinders lederchancer”, mens analysen er en simpel opgørelse over, hvor stor en andel af lederstillingerne i forskellige brancher, der er besat af kvinder.

Nogen bør gøre DJØF opmærksom på, at en fordeling ikke i sig selv siger noget som helst om chancer. Tillad mig et eksempel: Ifølge tal fra pædagogernes fagforening BUPL er 85% af pædagogerne kvinder og 15% mænd. Ville denne fordeling berettige, at man satte spørgsmålstegn ved “mænds jobchancer” som pædagoger? Nej, naturligvis ikke.

Forfejlet analyse

Kønsfordelinger på arbejdsmarkedet er sammensat af en lang række faktorer. Fx er det veldokumenteret – hvad DJØF’s analyse også perifert nævner – at kvinder i højere grad end mænd uddanner sig til de ‘bløde’ af virksomhedernes arbejdsopgaver, fx HR, mens mænd i højere grad uddanner sig til de ‘hårde’. Det betyder, at mændene er tættere på ledelsen og driften i deres daglige arbejde, og at de af den grund er mere kvalificerede til senere at besætte lederstillinger end ‘HR-damerne’. Ikke fordi de er mænd, men fordi deres uddannelse og arbejdserfaringer gør dem mere egnede.

Det er i det lys beskæmmende, at DJØF fortsætter med at dyrke myten om “kvinders lederchancer”. Hvis DJØF gerne vi isolere kønnets betydning, må DJØF sammenligne mænd og kvinder med samme uddannelse og samme placering i virksomhederne samt kontrollere for personlige fravalg (det giver næppe nogen mening at tale om, at en kvinde, der er blevet tilbudt en lederstilling, men som har sagt nej tak til den, ikke har en “chance” for at blive leder). En sådan undersøgelse kan sige noget om, hvorvidt der er forskel på kvinder og mænds muligheder for lederkarrierer – altså det, man må forstå ved ordet “chance”.

Alene at se på fordelinger er i bedste fald et udtryk for et lavt analytisk niveau, i værste fald for bevidst manipulation.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview