19. april, 2024

‘Kattemænd’ er en modgift mod ‘giftig maskulinitet’

Metroseksuelle mænd, der lader sig fotografere med deres katte, er en modgift mod ‘toxic masculinity’, mener den australske forsker Heather Fraser. Billede: Arkivfoto.

Metroseksuelle mænd, der står ved deres kærlighed til katte, vinder frem på sociale medier. De er en modgift mod ‘toxic masculinity’, fastslår australsk forsker.

Australske Heather Fraser underviser i socialt arbejde på Flinders University i Australien og er i gang med et studie af ‘kattemænd’ på sociale medier.

»Feline masculinities« hedder studiet, som undersøger, hvordan mænd, der har katte, fremstiller sig selv på sociale medier.

Og Fraser har allerede iagttaget en interessant pointe, fortæller australske ABC News: Nutidens ‘kattemænd’ hviler i sig selv og er ikke bange for at blive opfattet som feminine, bare fordi de lader sig fotografere med deres katte.

Slut med hunde-drenge og katte-piger

Et studie fra 1998 dokumenterede, at mænd med hunde blev opfattet som mere maskuline end mænd med katte.

Men så entydigt er det altså ikke længere, viser Frasers forskning.

Og det er positivt, mener Fraser. Hun peger på, at ‘kattemændene’ rokker ved de stereotype opfattelser af, hvad en »rigtig« mand er, og at ‘kattemændene’ kan noget, den klassiske mand var mindre god til.

Heather Fraser studerer mænd, der lader sig fotografere med deres katte. På Flinders Universitys hjemmeside er Heather Fraser afbildet i selskab med en hund. Billede: Flinders University.

– Normalt skal du arbejde for at få en kats opmærksomhed, og fordi katte er ret pertentlige, er du nødt til at tænke på deres behov, siger Fraser til ACB News.

– Historisk har det altid været sådan, at mænd ikke skulle arbejde for at få nogens opmærksomhed – vi løber alle bare hen til dem, tilføjer hun.

I forhold til det er fremkomsten af ‘kattemændene’ interessant, påpeger Fraser, fordi den er »en ‘modgift’ mod den form for ‘toxic masculinity’, som, i sine mest ekstreme former, er blevet forbundet med masseskyderier og vold mod kvinder,« uddyber hun ifølge mediet.

Selv synes Fraser, at det er positivt, at mænd nu kan posere med eksempelvis søde kattekillinger, uden at de skal være bange for at sætte deres maskulinitet over styr.

– Jeg synes, det er en smuk ting, siger hun.

– Jeg vil gerne se mænd modsætte sig de smalle spændetrøjer, fortidens ‘he-men’ havde på, uddyber hun.

– Det er sjovt, og det er godt. Og det tillader drenge, som vokser op, at have bedre forhold til katte og, i tillæg, andre slags dyr, afslutter hun.

Vil du se nærmere på de ‘kattemænd’, Heather Fraser undersøger, er Instagram-kontoen ‘Hot Dudes With Cats’ et udmærket sted at starte.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview