14. april, 2024

Kjetil Rolness: Sex er den vigtigste grund til voldtægt

Foto: Dagbladet.no
Foto: Dagbladet.no

Voldtægt handler om sex, siger den norske sociolog og samfundsdebattør Kjetil Rolness i et interview i det norske tidsskrift Humanist.

I et længere interview i det norske tidsskrift Humanist, som nu er bragt på tidskriftets hjemmeside, fortæller sociolog og samfundsdebattør Kjetil Rolness, hvorfor han er uenig i feminismens grundlag, anskuelser og forklaringer.

Interviewet kommer omkring mange emner. Her fire eksempler:

Hvad er feminisme for dig?

– Feminismen er for mig en evig kilde til undring og irritation. Jeg tror ikke, der findes nogen anden ideologi, som er så accepteret og institutionaliseret i politik, forvaltning og offentlighed, som i så stor grad savner belæg i hverdagserfaringer, statistik og forskning.

Hvad vil du sige, motivationen er for voldtægt en lørdag aften i Oslo?

– Der kan være mange motiver bag det, men sex er den vigtigste årsag. At voldtægt ikke har med sex at gøre er en af de største dogmer inden for feministisk forståelse af voldtægt. Feministerne mener, at det at kalde voldtægt for sex er at bagatellisere overgrebet.

Er du ikke enig i, at voldtægt handler om andre ting end sex?

– Nej, det er jeg ikke. Voldtægt er vold for at skaffe sig sex. Man må huske på, at en stor andel af mænd, som voldtager, ikke er almindelige mænd. De er tværtimod marginaliserede mænd med asociale træk, alkoholproblemer, psykiske lidelser, med egne erfaringer som voldsofre eller andre udslagsgivende faktorer.

Vi er enige om, at voldtægt er et onde, som vi ikke ønsker. Hvad skal vi gøre for at forhindre overgreb, hvis vi ikke skal tage fat i dem, som står bag?

– Den feministiske verdensforståelse hindrer os i at bekæmpe voldtægt, fordi deres holdningskampagner retter sig mod alle mænd. I USA er det jo stukket helt af: feminister snakker om, at vi lever i en “rape culture”, og studenter må gå på sensitivitetskursus for at lære, at de ikke skal voldtage kvinder. Som om mænd ikke ved, at vi ikke skal voldtage! Det er den mest afskyelige forbrydelse, en mand kan begå mod en kvinde. Derfor er det heldigvis også en meget lille andel af mænd, som forgriber sig, og som gerne gør det igen. Vi bør derfor rette specifikke tiltag mod denne risikogruppe, ikke mod alle mænd.

Interviewet handler foruden voldtægt om emner som ligeløn, nethad, pornografi, prostitution, vold, barsel, skole og forældremyndighed.

Links
Læs hele interviewet med Kjetil Rolness på norsk på tidsskriftet Humanists hjemmeside her.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview