13. juli, 2024

Københavns Kommune agerer kønspolitisk sprogpoliti på sociale medier

Københavns Kommune opfordrer forældre til tale med deres børn om det »skøre« ved visse begreber. Flere, blandt andre Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, beder kommunen blande sig uden om, hvordan forældre taler med deres børn. Billede: Pixabay.com

Tidligere statsminister tror ikke sine egne øjne: »Det må da være en falsk profil«.

Opdateret 11/2-2021, 13:35, 15:37.

OBS: Jeg er ked af overskriften og billedet, jeg har valgt til denne artikel. Det er rimeligt at diskutere, om Københavns Kommune skal blande sig i, hvordan forældre taler med deres børn, og om de skal støtte Sex & Samfunds kampagner, men det er en meget hård stramning på baggrund af deres opslag at kalde dem et »sprogpoliti«. Det er simpelthen ikke det rigtige ord til det, de foretager sig. Det vil af tekniske årsager være ret nytteløst at ændre overskrift og billede nu, men jeg vil forsøge at ramme bolden renere i fremtiden. Ingen er ufejlbarlige. Jeg beklager.

Københavns Kommune opfordrer forældre til at tænke over, hvilke ord de bruger i samtaler med deres børn. For eksempel skal forældrene lade være med at bruge ord som »tudeprins« og »mandehørm«.

Det fremgår af et opslag kommunen delte på sin Facebook-side i mandags, som indeholder en video produceret af Sex & Samfund.

– Hvad betyder mandehørm? Og hvad pokker er en tudeprins? Vi lever stadig med en række forældede forestillinger om køn. Og vil vi have ligestilling, er der stadig meget at gøre for os forældre. Vi kan fx starte med i aften ved aftensmaden at tale med vores børn om det skøre i de her begreber, skriver Københavns Kommune.

Må være en falsk profil

Opslaget har fået Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, til tasterne. På Twitter skriver han, at han som fri borger nok selv skal finde ud af, hvilke ord han vil bruge sammen med sine børn.

– »Hej, det er kommunen. Disse ord bør du ikke bruge, når du taler med dine børn, tak«. …. »Hej, det er den frie borger. Det finder jeg selv ud af, selv tak«, skriver Tom Jensen.

I kommentarsporet under Tom Jensens tweet blander blandt andre tidligere statsminister Lars Løkke sig.

Lars Løkke nægter at tro, at Københavns Kommune ville skrive sådan. Opslaget må være fra en, der giver sig ud for at være Københavns Kommune, mener han.

– Det må da være en falsk profil…, skriver Lars Løkke.

Men det er det ikke. Opslaget er fra Københavns Kommunes officielle Facebook-konto.

Forsvarer Sex & Samfunds aktivisme

I kommentarsporet under opslaget forsvarer Københavns Kommune sin støtte til Sex & Samfunds kønspolitiske aktivisme.

– Hej her i tråden! Tak for alle jeres kommentarer, indleder kommunen.

– Filmen med de skønne børn er en del af Sex og Samfunds årlige Uge Sex-kampagne, som i år har titlen ‘Lige køn leger bedst’, fortsætter den.

– Her i Københavns Kommune har vi tradition for at bakke op om Sex og Samfunds Uge Sex-kampagner. Og kampagnens budskab harmonerer fint med Københavns Kommunes LGBTI+-politik, som hedder ’En ligeværdig del af fællesskabet’. Den skal være med til at sikre, at kommunen i endnu højere grad møder LGBTI+-personer med respekt, ligeværdighed, dialog og tillid, uddyber Københavns Kommune.

– Man kan læse politikken her https://www.kk.dk/…/Attachments/22176729-30484390-3.pdf og mere om kampagnen hos Sex og Samfund: https://www.ligekoenlegerbedst.dk/forandring, afslutter kommunen.

Forsvaret får dog langt fra alle til at erklære sig enige i Københavns Kommunes ageren.

Satiretegning deles flittigt

Heller ikke Sex & Samfunds kampagne støttes af alle.

I stedet har mange delt en satiretegning fra satiresiden ‘Lidt over stregen’, som kan findes på flere platforme, blandt andre Facebook og Instagram.

Tegningen har overskriften ‘Sex & Samfund begrænser sproget’ og viser en kvindelig underviser sammen med en gruppe børn.

Underviseren står med en bog og siger:

– Vi bandlyser ord som: Drengerøv, tudeprins, mandehørm, drengepige, pigefnidder og drengestreger!

Herefter rækker en pige hånden i vejret og spørger;

– Hva’ med intersektionalistisk pseudovidenskabelig interfeministisk smatso?

Tegningen er blandt andre blevet delt af Henrik Dahl (LA), som i sit opslag skriver:

– Stop med at censurere. Det er faktisk i strid med grundlovens paragraf 77.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview