17. juli, 2024

Kontroversiel dom i britisk sag om knivoverfald: 24-årig kvinde slipper for fængsel

24-årige Lavinia Woodward blev mandag ved retten i Oxford idømt 10 måneders betinget fængsel for et knivangreb på en ekskæreste. Hun kunne have fået op til tre års ubetinget fængsel. Billede: Crown Court and County Court in Oxford, Wikipedia Commons, fotograf: Kaihsu Tai.

Lavinia Woodward kunne have fået op til tre års fængsel, men slap med betinget dom. Dommeren ville ikke stå i vejen for den 24-åriges drøm om at blive læge.

Da dommer Ian Pringle mandag i retten i Oxford afsagde dom i sagen mod 24-årige Lavinia Woodward, der sidste efterår gik til angreb på sin daværende kæreste med en kniv, lagde han vægt på, at den unge kvinde er medicinstuderende.

– At forhindre denne ekstraordnære kvinde i at forfølge drømmen om at blive læge, vil være for streng en straf, sagde Ian Pringle.

– Det, du gjorde, vil være med dig resten af livet, det ved jeg, og normalt ville det have resulteret i fængselsstraf, tilføjede han.

Det fortæller norske Dagbladet samt en række britiske medier, herunder The Guardian, BBC og The Telegraph.

Gik amok i beruset tilstand

Knivoverfaldet fandt sted i september 2016.

Lavinia Woodward var sammen med sin daværende kæreste og blev vred, da hun opdagede, at han kontaktede hendes mor på Skype.

Han ville fortælle moren, at Lavinia Woodward var fuld, og det reagerede den 24-årige på.

Først slog hun ham i ansigtet og smed hun en bærbar computer efter ham, og dernæst stak hun ham i benet med en brødkniv.

Den unge mand fik foruden stiksår i benet skader i flere fingre af at forsvare sig mod kniven.

Kunne have givet tre års fængsel

Overfaldet kunne have kostet Lavinia Woodward tre år bag lås og slå, men endte med en straf på blot 10 måneders betinget fængsel.

Foruden lægedrømmen lagde dommer Ian Pringle stor vægt på, at den unge kvinde i perioden siden hændelsen havde taget kampen op med sine alkohol- og stofproblemer.

– Du har i de seneste ni måneder demonstreret, at du er fast besluttet på at komme ud af din alkohol- og stofafhængighed og er gået i gang med udvidet behandling, inklusive rådgivning, for at løse de mange problemer, du står over for, sagde han ifølge The Guardian.

Ian Pringle lagde endvidere vægt på, at Lavinia Woodward ikke tidligere har begået kriminalitet, at hun er et »yderst intelligent menneske«, samt at hun har udvist oprigtig anger over det, hun har gjort.

Hvid kvinde fra Oxford

Sagen har ført til debat i Storbritannien, hvor kritikere påpeger, at Lavinia Woodward næppe var blevet frifundet for overfaldet, hvis hun havde haft en anden baggrund eller et andet køn.

– Hvis hun ikke var Oxford-uddannet, eller hvis hun kom fra et belastet område, tror jeg ikke, hun ville have fået den samme dom og have fået lov til at gå fri, siger John Azah, chief executive of the Kingston Race and Inequalities Council til The Telegraph.

– Hvis kønnene havde været omvendt, ville vi forvente, at enhver mand, der begår denne type kriminalitet, ville blive idømt fængselsstraf, og mene, at det ville være rimeligt, siger Mark Brooks, chair of the charity Mankind Initiative, ligeledes til The Telegraph.

Ifølge det britiske medie mimede Lavinia Woodward ordene »thank you« til dommer Ian Pringle, mens hun grædende blev hjulpet ud af retten af sin familie.

Uvis fremtid

Efter hændelsen og tilståelsen for et lille år siden satte Lavinia Woodward sine studier på universitetet i Oxford på standby og rejste til Milano, hvor familien har en villa.

Her har hun Ifølge The Telegraph blandt andet brugt tiden på at shoppe i de lokale modebutikker.

Det er endnu uvist, om den 24-årige vil genoptage sine studier på universitetet i Oxford, og om universitetet vil acceptere, at hun gør det.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview