9. november, 2024

Kovending: Regeringen skifter side og støtter nu kvindekvoter i bestyrelser

Skiftende danske regeringen har været imod et EU-direktiv om kvindekvoter i bestyrelser, siden direktivet blev fremsat i 2012. Nu skifter den danske regering med ligestillingsminister Trine Bramsen kurs. Billede: Pixabay.com.

Det skal ikke længere kun være kvalifikationer, der afgør, hvem der ender i virksomheders bestyrelser, mener regeringen.

Hvis de europæiske virksomheder ikke ansætter mindst 40 procent kvinder i deres bestyrelser, må EU tvinge dem til at gøre det. Det er essensen af et EU-direktiv, som blev fremsat i 2012, men aldrig vedtaget, da flere lande var imod, herunder Danmark.

Siden er stemningen skiftet. Holland og Tyskland har ændret mening, og nu er der flertal for gennemførelse af direktivet, som skal behandles på et rådsmøde den 14 marts.

Håndklædet kastet i ringen

Skiftende danske regeringer har forsvaret virksomheders ret til selv at sammensætte deres bestyrelser, mænd og kvinders ret til at blive bedømt på deres kvalifikationer og Danmarks ret til at føre den politik, der er bedst for Danmark.

Men sådan er det ikke længere. Regeringen har skiftet kurs og støtter nu direktivet. Det meddeler regeringen i dag.

– Argumentet imod har været, at vi mente, at vi selv fint kunne skubbe udviklingen frem. Så det var ikke nødvendigt med EU-lovgivning. Status er bare, at der stort set ikke er sket noget. Vi mener ikke, at det går hurtigt nok. Derfor ønsker vi også at være med i EU-politikken på det her område, siger ligestillingsminister Trine Bramsen til Jyllands-Posten.

Vi gør ikke, hvad Tyskland giver os besked på

Ligestillingsministeren afviser, at den danske regeringens venden rundt på en tallerken skyldes den tyske regerings meddelelse i torsdags om, at Tyskland har ændret holdning til direktivet. Bramsen henviser til, at regeringen selv har et lovforslag på vej, der skal tvinge danske virksomheder til at ansætte flere kvinder i deres ledelser og bestyrelser.

– Hvis vi ikke mente vores tilslutning til EU-direktivet, så havde vi jo ikke fremsat et lignende forslag i Folketinget. Der skal ske noget mere på det her, og så er det lidt svært at stå tilbage med nærhedsprincippet som argument imod EU-forslaget. Ved at tilslutte os kommer vi også med i den klub i EU, der kan være med til at påvirke det, siger hun til Jyllands-Posten.

Sejr for von der Leyen

Både den tyske og den danske regerings holdningsskifte sker efter EU-Kommissionens formand, tyske Ursula von der Leyen, i en tale i januar meddelte, at hun ville gøre kvindekvoter i bestyrelser til en personlig mærkesag.

– Hvorfor diversitet? Hvorfor kvinder i bestyrelser? spurte von der Leyen i talen.

– Fordi al forskning og økonomiske studier viser, at virksomheder, der omfavner diversitet, er mere succesfulde, svarede den 63-årige tyske politiker.

Et udsagn, som er usandt, da mange studier finder, at øget diversitet ikke har nogen effekt på virksomheders succes.

– Rigide, fagfællebedømte studier tyder på, at virksomheder ikke performer bedre, når de har kvinder i bestyrelsen. De performer heller ikke dårligere, skriver professor i management ved University of Pennsylvania Katherine Klein i en udførlig artikel om emnet.

Hvis direktivet bliver vedtaget, vil det få betydning for alle private og offentlige selskaber i EU med mere end 250 ansatte. Dem er der i Danmark 46 af.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview