26. maj, 2024

Ursula von der Leyen tyer til løgn i kampen for flere kvinder i bestyrelser

Formand for EU-kommissionen, Ursula von der Leyen. Billede: Screenshot fra video.

Ifølge EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, viser al forskning, at diversitet i bestyrelser skaber mere succesfulde virksomheder. Men det viser al forskning ikke.

EU-kommissions formand, Ursula von der Leyen, vil have flere kvinder i europæiske virksomheders bestyrelser. I den forbindelse har hun delt en tale på sociale medier, hvori hun argumenterer for sagen.

Von der Leyens mål er at få vedtaget et 10 år gammelt forslag om at gøre det lovpligtigt for europæiske virksomheder at have mindst 40 procent kvinder i bestyrelserne.

Forslaget er hidtil blevet modarbejdet af flere lande, og det håber kommissionsformanden at lave om på.

Al forskning viser…

Von der Leyen indleder talen med et spørgsmål, som hun derefter besvarer.

– Hvorfor diversitet? Hvorfor kvinder i bestyrelser? spørger von der Leyen.

– Fordi al forskning og økonomiske studier viser, at virksomheder, der omfavner diversitet, er mere succesfulde, svarer den 63-årige tyske politiker.

Udtalelsen om »al forskning« bruger von der Leyen som argument for, at forslaget om 40 procent kvinder i bestyrelser bør vedtages. Men der er et problem: Det passer ikke, hvad von der Leyen siger.

Ingen eller lille effekt

Spørgsmålet om værdien af kvinder i bestyrelser er blevet undersøgt gentagne gange, og flere studier viser, at flere kvinder i bestyrelser har ringe eller ingen effekt. Det fastslår professor i management ved University of Pennsylvania Katherine Klein i en udførlig artikel om emnet.

Det er rigtigt, forklarer Klein, at visse undersøgelser foretaget af konsulenthuse som McKinsey peger på en positiv sammenhæng mellem flere kvindelige bestyrelsesmedlemmer og succes for virksomheder. Men ser man på forskningen, er resultatet et andet.

– Rigide, fagfællebedømte studier tyder på, at virksomheder ikke performer bedre, når de har kvinder i bestyrelsen. De performer heller ikke dårligere, fortæller Klein.

– Afhængigt af, hvilken metaanalyse du læser, har kønsdiversitet enten en meget svag sammenhæng med bestyrelsens performance eller ingen sammenhæng overhovedet, tilføjer hun.

Studier af 93.000 virksomheder

I artiklen ser Klein selv på to metanalyser – analyser af et (ofte stort) antal individuelle studier – som underbygger den konklusion.

Det ene, af Corinne Post og Kris Byron, gennemgår 140 studier af over 90.000 virksomheder i 30 lande. Det andet, af Jan Luca Pletzer, Romina Nikolova, Karina Karolina Kedzior, og Sven Constantin Voelpel, ser på 20 studier af i alt 3.097 virksomheder.

Hertil skal lægges, påpeger Klein, at selv, når der findes en svag positiv sammenhæng, godtgøres kausaliteten ikke. Det er muligt, at flere kvindelige bestyrelsesmedlemmer er en effekt af succes i virksomheder, ikke en årsag.

– Der er ingen evidens til stede, som tyder på at tilføjelsen, eller tilstedeværelsen, af kvinder i bestyrelser faktisk skaber en ændring i virksomhedsperformance, skriver hun.

Forkert, Ursula

Forskningsresultaterne betyder ikke, at man ikke kan vælge at have flere kvinder i bestyrelser af andre grunde, understreger Klein. Men påstanden om, at flere kvinder i bestyrelser skaber bedre resultater, er der ikke videnskabeligt belæg for.

Når Ursula von der Leyen siger, at »al forskning og økonomiske studier viser, at virksomheder, der omfavner diversitet, er mere succesfulde«, er det således forkert.

For det viser al forskning ikke. Nogle studier tyder på en svag sammenhæng. Andre tyder på, at der ingen sammenhæng er overhovedet.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview