Kvinde fik #MeToo-rabat for falsk voldtægtsanklage

En kvinde har i Sverige fået strafrabat, fordi hendes lovovertrædelse fandt sted i forbindelse med #MeToo-kampagnen. Billede: Arkivfoto.

Sverige: I forbindelse med #MeToo-kampagnen var det »let at lade sig trække med af andres indlæg og afsløringer i sociale medier«, lyder begrundelsen i dommen.

Enhver fest har sine tømmermænd, og i Sverige er de første kvinder ved at vågne op til virkeligheden efter vinterens udskejelser i forbindelse med #MeToo-kampagnen.

En af dem blev for nylig dømt for bagvaskelse for i forbindelse med kampagnen at have fremsat en falsk voldtægtsanklage mod en mand i et opslag på Facebook.

I opslaget havde kvinden inkluderet så mange detaljer, at manden let kunne identificeres, ligesom hun linkede direkte til et opslag, han havde skrevet.

#MeToo-rabat

Helt nytteløst var det dog ikke for kvinden at bruge netop #MeToo-kampagnen til at fremsætte den falske anklage.

For da dommen for forseelsen for nylig faldt i tingsretten i Södertörns, fik kvinden en særlig #MeToo-rabat.

#MeToo-kampagnen var nemlig en formildende omstændighed, lød det i dommen, idet det under #MeToo-kampagnen »var let at lade sig trække med af andre indlæg og afsløringer i sociale medier«.

Det fortæller SVT.

Kvinden blev dømt for bagvaskelse og skal betale 30 dagbøder, det højeste antal i Sverige, samt 10.000 svenske kroner i skadeserstatning til manden.

En straf, som altså ville have været højere, hvis påstanden om voldtægt ikke var blevet fremsat under #MeToo-kampagnen.

Professor i civilret: Et farligt signal

Ifølge Martin Schultz, professor i civilret ved universitetet i Stockholm, er det forbavsende og et farligt signal, at retten giver #MeToo-rabat i sager af denne karakter.

– Det kan ikke være formildende generelt, at flere gør det samme. Det sender et lidt farligt signal, at det anses for at være mere okay at fremsætte kriminelle udsagn, når det sker i forbindelse med digitale kampagner, siger han til SVT.

Professoren tilføjer, at sagen langt fra er den eneste af sin art i Sverige.

– #MeToo-bevægelsen har været en øjenåbner for mange. Men allerede tidligt stod det klart, at flere af de sager, hvor påståede gerningsmænd hænges ud, ligger i farezonen i forhold til bagvaskelse. Dommen i går [den 20. februar, red.] var ikke uventet og næppe den sidste, siger Martin Schultz.

Ny sag undervejs

I en ny, opsigtsvækkende sag i forbindelse med #Me-Too har politiet netop indledt forundersøgelser.

Det sker, efter journalist og tidligere New York-korrespondent for Aftonbladet Fredrik Virtanen, der i forbindelse med #MeToo-kampagnen blev anklaget for voldtægt af skuespiller og blogger Cissi Wallin, har anmeldt Wallin til politiet for bagvaskelse.

Cissi Wallin har på Instagram delt sit brev fra politiet med sine 54.000 følgere. I en tilhørende kommentar skriver hun, at hun ikke fortryder sin handling.

– Jeg skal møde op til forhør, sige det, som det er, stå ved min påståede forbrydelse. At have langt skylden og skammen der, hvor den hører hjemme. Måske bliver der rettergang. Måske bliver jeg stemplet som forbryder. Må så være sådan. Jeg angrer ingenting. Jeg advarede åbent mod en farlig mand, som blev tilladt at forgribe sig på folk og udøve magtmisbrug i mange år. Jeg fortalte min historie. Kald mig forbryder for det, skriver Cissi Wallin i opslaget.

Sagen kan få konsekvenser for flere svenske medier, der i forbindelse med #MeToo-kampagnen ukritisk videreformidlede Cissi Wallins anklager mod Fredrik Virtanen.

– En revolution har altid sine ofre. Der er meget, der taler for, at medierne denne gang har sat deres egen guillotine op, skriver den svenske historiker og kulturskribent Åsa Linderborg i en klumme om sagen.

View this post on Instagram

Virtanen, min och flera andras förövare tänkte nog att han var smart. Tänkte att han väntade tills "värsta #metoo -stormen" lagt sig, för att sen anmäla mig för grovt förtal. Och jag är beredd att ta den smällen och till skillnad från honom -stå för mina handlingar. Det har jag sagt hela tiden. Och det framförallt för mina systrars skull. För alla hans andra offer under decennier, som inte orkar och vågar. Vår upprättelse, att äntligen kunna varna världen för i alla fall e n sjuk och sadistisk mansspillra. Jag ska infinna mig på förhör, säga som det är, stå för mitt påstådda brott. Att ha lagt skulden och skammen där den hör hemma. Kanske blir det rättegång. Kanske blir jag stämplad som en brottsling. Må så vara. Jag ångrar ingenting. Jag varnade öppet för en farlig man som tillåtits förgripa sig på folk och utöva maktmissbruk i många år. Jag berättade min historia. Kalla mig brottsling för det. Sen kan vi ju diskutera det faktum att tex den polisanmälan jag gjorde mot en man i Skåne som i klipp på nätet berättar (hotar med) hur han ska "knulla mig tills jag ber om nåd"… Om hur den förundersökningen lades ner i stort sett på dagen "i brist på bevis" (videoklippet ligger fortfarande uppe) medan jag nu kallas till förhör för brott. Men rättsväsendet har väl koll på sina prioriteringar… #tålamodetärslut #enkulaförminasystrar #aldrigmertystad

A post shared by Cissi Wallin (@cissiwallin) on

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *