27. maj, 2024

Kvinde klagede over kondompakker til færgeselskab: Teksten opmuntrer til voldtægt, mener hun

Det er absolut ikke ligegyldigt, hvad der står på kondompakker, mener finske Sanna Laakso. Billede: Kondompakker på færge, delt på Twitter, foto: Sanna Laakso/færgen Baltic Princess fra selskabet Tallink Silja, som Sanna Laakso sejlede med, Wikimedia Commons, foto: Kjet.

En repræsentant for færgeselskabet lover, at komdompakker med teksten »I recycle girls« vil blive fjernet fra hylderne på selskabets færger.

Da finske Sanna Laakso torsdag var ombord på en færge, fornemmede hun hurtigt, at noget var talt.

Og ganske rigtigt: Da hun befandt sig i en af færgens butikker, fik hun øje på en pakke kondomer med teksten »I recycle girls« – jeg genbruger piger.

En dybt problematisk tekst, mente Sanna Laakso, der straks tog et billede af komdompakkerne og efterfølgende kontaktede færgeselskabet for at klage.

Opmuntrer til overgreb

Til hverdag er Sanna Laakso frivillig i foreningen ‘Storesøster’, der arbejder mod seksuelle overgreb, og hun er ikke i tvivl om, hvilken effekt en tekst som »I recycle girls« på en kondompakke har.

– Produktet opmuntrer til overgreb, siger hun til Yle Nyheter.

– Det er også ensidigt rettet mod mænd, uddyber Sanna Laakso.

– Kondomerne sælges blandt vådservietter, bleer og bind, hvilket gør, at også børnefamilier kommer i kontakt med de her produkter, tilføjer hun.

Færgeselskabet beklager

Sanna Laakso behøver dog ikke bekymre sig yderligere over de voldtægtsopmuntrende kondompakker.

På Twitter har færgeselskabet Tallink Siljas pressechef, Marika Nöjd, nemlig beklaget, at kondomerne var at finde i butikkerne på selskabets færger.

– Vi kan ikke støtte denne tekst. Vi beklager sagen, skriver pressechefen.

Produktet fjernes fra hylden. Vi har desuden kontaktet producenten, tilføjer Marika Nöjd.

Kan fås på alt fra kasketter til kaffekopper

Selv om teksten »I recycle girls« således forsvinder fra Tallink Siljas færger, vil teksten fortsat være at finde mange andre steder.

Teksten er nemlig særdeles udbredt blandt netbutikker, hvor den sammen med det letgenkendelige genbrugslogo ses på en lang række varer som t-shirts, kasketter, hættetrøjer, badges, krus og musemåtter.

Teksten »I recycle girls« kan findes på et hav af produkter. Her en t-shirt. Billede: Printed Clothing Ltd.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview