Kvinde udsat for ‘julesexisme’: Fik råd om juletræsfod

– I kan bare få en mand, I kender, til at komme forbi med en håndsav og save det, så det passer i foden, sagde en juletræssælger i julen til 24-årige Stefania Holubko, da hun var ude at købe juletræ med sin kvindelige kæreste. Billede: Arkivfoto (modelfoto, ikke Stefania Holubko).

Juletræssælgeren ville ikke have sagt det samme til en heteroseksuel mand, fastslår 24-årige Stefania Holubko.

24-årige Stefania Holubko var i julen ude at se på juletræ sammen med sin kvindelige kæreste, da hun blev udsat for ‘julesexisme’ af en juletræssælger.

Parret havde udset sig det rigtige træ, og da stammen var bred, sagde sælgeren til dem, at de sikkert kunne finde en mand, der ville save den til for dem, så den kom til at passe til deres juletræsfod.

– Vi købte træet, og Maria sagde til mig, at det nok var lidt for stort til at passe ned i vores juletræsfod. Hvortil juletræssælgeren – som jeg i øvrigt læste som en mand, hvilket på nogle måder gør sig relevant i forhold til historien – nåede at svare, inden jeg fik sagt ét ord: ‘I kan bare få en mand, I kender, til at komme forbi med en håndsav og save det, så det passer i foden’, fortæller Holubko i et indlæg på Dansk Kvindesamfunds blog og fortsætter:

– Og her stod jeg så, lidt forbløffet og med juletræet på nakken, og sagde bare: ‘Jeg kan altså godt selv save det, jeg har en sav derhjemme. Og en værktøjskasse’. Og så gik vi. Bare sådan lige.

Kvinder kan også save

Holubko, der er feminist og aktiv i Normstormerne, er irriteret over hændelsen. Hun mener ikke, juletræssælgeren ville have sagt det samme til en heteroseksuel mand.

– Jeg kan jo for helvede godt save, altså. Og jeg er faktisk ret god til det. Og jeg kan også bore og hamre og alt muligt andet handywork. Og så kom jeg til at tænke på, om han mon havde sagt det til os, hvis vi havde været et heteroseksuelt par og ikke to kvinder, der stod og lignede kærester og sagde ”skat” til hinanden, skriver og fortsætter:

– Jeg besluttede mig for, at det havde han ikke. For havde jeg været en mand (eller var jeg blot blevet læst som en mand), så havde han ikke sagt et eneste ord, for så havde han formodet og forventet, at jeg da i hvert fald sagtens kunne save i mit eget juletræs stamme, og at jeg i hvert fald havde en værktøjskasse med en sav i.

Holubko afslutter sit indlæg med en opfodring til alle om at holde op med at opføre sig som juletræssælgeren.

– Dette er mit lille opråb, som er fuldt ud baseret på min egen oplevelse, men som desværre ikke er et enkeltstående tilfælde; min egen oplevelse, som gentager sig selv gang på gang, oplevelse efter oplevelse. Stop det nu, tak. Er dét, jeg bare gerne vil sige, skriver hun.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

2 thoughts on “Kvinde udsat for ‘julesexisme’: Fik råd om juletræsfod

 • 29. december 2016 kl. 15:38
  Permalink

  Patologisk krænkelseskultur !!! Strejfede den tanke, at manden måske bare af venlighed ville hjælpe dig slet ikke ???

  Svar
 • 30. december 2016 kl. 14:44
  Permalink

  Man skal være udstyret med et helt usædvanligt skrøbeligt ego for at tage på vej over den slags. Måske har kvinder bare ikke længere noget at kæmpe for, når de utroligt priviligerede unge kvinder skal helt ned, allerdybest i sækken for at finde petitesser at blive krænket over. – Nu hører jeg dig sige at det bestemt ikke er en petitesse…. Sig det til en homoseksuel mand i Iran der står med rebet om halsen, før han bliver hejst op i en kran for at være det han er.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *