30. november, 2023

Kvinder bedømmer dig på din kæreste

Din kærestes udseende har større betydning for, hvor attraktiv du er i andre kvinders øjne, end dit eget. Billede: Arkivfoto.
Din kærestes udseende har større betydning for, hvor attraktiv du er i andre kvinders øjne, end dit eget udseende har. Billede: Arkivfoto.

Kvinder bedømmer oftere end mænd potentielle partnere på deres nuværende kærester. Fænomenet kaldes ‘partnervalgskopiering’.

Hvis du har oplevet, at kvinder er mere interesserede i dig, når du har en kæreste, end når du ikke har, er det slet ikke så mærkeligt.

For ifølge forskningen på området er det ganske almindeligt, at kvinder tiltrækkes mere af mænd, der allerede er i forhold med andre kvinder, end af mænd, der lever alene.

Partnervalgskopiering

Fænomenet kaldes ‘mate-choice copying’ – som på dansk lidt akavet kan oversættes til ‘partnervalgskopiering’ – og findes ikke kun blandt mennesker, men også hos dyrearter som fugle og fisk.

Partnervalgskopiering eksisterer både blandt mænd og kvinder, men fænomenet er mest udbredt blandt kvinder.

Det fortæller Psychology Today.

To faktorer har betydning

Når kvinder føler sig tiltrukket af mænd, der allerede er i et forhold, har to faktorer betydning for, hvor stærk tiltrækningen er.

Den første er udseende, men – noget overraskende – ikke mandens eget. Forskningen viser nemlig, at kvinder vægter mandens partners udseende højere end hans. En mand med en smuk kæreste er tiltrækkende, også selv om han ikke i sig selv er det – angiveligt ud fra den betragtning, at hvis hun ser noget i ham, så må der være noget at komme efter.

Den anden er, hvor let manden er at få fat i. Kvinder tiltrækkes mest af mænd, der har kærester, lidt mindre af mænd, der er forelskede, og mindst af mænd, der er gift. Et studie inden for området har eksempelvis dokumenteret, at mænd, der går med ring på fingeren, opfattes som mindre attraktive end mænd, der gør.

Mænd i løse relationer med smukke kvinder er mest attraktive

Lægger man faktorerne sammen, finder man, at mænd, der er i løse forhold med smukke kvinder, er de mest attraktive.

Dels er de ‘blåstemplede’ af en anden kvinde, dels er de attraktive, fordi en smuk kvinde er sammen med dem, dels er chancen for at få fat i dem til stede, fordi relationen er svag.

Ikke alle kvinder er lige interesserede i mænd med partnere

Det er dog ikke alle kvinder, der i lige høj grad tiltrækkes af mænd, der allerede er i et forhold.

Studier viser, at partnervalgskopiering er mindre udbredt blandt kvinder, der har haft mange sexpartnere. Et resultat, forskerne forklarer med, at disse kvinder stoler mere på deres egne beslutninger og derfor føler mindre behov for at læne sig op ad andre kvinders partnervalg.

Andre studier viser, at tiltrækningen skifter i forhold til kvinders menstruationscyklus. En undersøgelse af præferencerne blandt kvinder, der allerede er i et forhold, viser, at de foretrækker mænd med partnere, når de ikke er fertile, men mænd uden partnere, når de er.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview